från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Träffa oss och våra vänner på Ostfestivalen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

På Ostfestivalen har du möjlighet att träffa ostproducenter, provsmaka olika sorters ost, gå på ostsafari och upptäcka nya ostfavoriter att köpa med dig hem. Från Sverige är på plats på Ostfestivalen. På Ostfestivalen kan du träffa Falköpings Mejeri, ICA, Glada Bonden Mejeri, Gäsene Mejeri och Nablus mejeri som alla märker med Från Sverige och Mjölk från Sverige. Vi bad dem berätta mer om hur de jobbar med svensk ost, varför de ursprungsmärker och vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostfestivalen från sverige


Falköpings mejeri

Falköpings Mejeri grundades 1931 och är en fristående mejeriförening som ägs av cirka 200 mjölkbönder. Vi bad Patrick Kunst, marknadschef på Falköpings Mejeri, att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Vi ska bjuda på vår eminenta Präst 6 månader, som vi även tävlar med. Vi har också med våra tre varianter av Biskopost. Det blir Biskop Original som är lagrad i cirka 10 månader, Biskop Brännvin som är lagrad 12 månader och är kryddad med OP Andersson och Biskop Premium som är lagrad 24 månader. Det är en ost vi bjuder besökarna på i tärnad form i montern – och så kommer vi naturligtvis givetvis grilla vår ekologiska svenska grillost!

2. Varför ska man välja svensk ost och varför ursprungsmärker ni?

– Att välja svensk ost är en självklarhet. Inte minst i dessa dagar när vi talar om självförsörjningsgrad, men framför allt för det långsiktiga svenska lantbruket skull. Det är viktigt att det finns en framtidstro för de yngre generationerna och för att vi bönder ska kunna producera svenska produkter, som ost. Vi ursprungsmärker för att vi är stolta över vår svenska produktion men också för att det är ett märke som tydligt visar var produkterna är ifrån och för att det är väl igenkänt av konsumenterna.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– Falbygden är ett känt ostnäste, och Falköping Mejeri har funnits där sedan 1931. Ysttraditionen har levt via våra ostmästare. Idag har vi en helt nyinvesterad linje för grillosten, som vi är väldigt stolta över. Och vi kommer bra i de flesta tester vilket är anledningen till att vi är med och tävla i de olika kategorierna som finns på Ostfestivalen.

Ekologisk svensk grillost

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Att få testa den stora floran av svensktillverkade ostarna från både små som stora mejerier, från gårdsmejeri till industriellt mejeri. Goda smaker, trevligt umgänge!


ICA

ICA är partner till Ostfestivalen och kommer vara på plats under festivalen. Vi bad Erik Hammar, inköpschef ost på ICA, att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Besökarna kommer att få prova vår fantastiska grillost som har gjort succé i hela landet! Vi kommer även bjuda på vår alldeles egna Folke där vi har med oss två olika lagringstider för att visa på hur osten utvecklas.

Folke är gjord på 100 procent svensk mjölk och namnet har svenska folket röstat fram.

2. Varför ska man välja svensk ost och varför ursprungsmärker ni?

– Framför allt för att det är gott! Vi har ett otroligt osthantverk i Sverige. Sen är ett starkt jordbruk och en god möjlighet till självförsörjning i Sverige är oerhört viktig. Detta har märkts lite extra senaste tiden, då vissa brister uppstått kring importvaror i och med pandemin och kriget. Att köpa Från Sverige-märkta produkter är den i särklass viktigaste komponenten en kund kan påverka för att minska importberoendet. Utöver det så skapar en svensk mejeriproduktion väldigt många arbetstillfällen runt om i landet som också är beroende av att kunderna väljer Från Sverige-märkta produkter.

ICAs grillost finns både i bit och som burgare och är gjord på komjölk från norrländska gårdar.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– ICA är den största aktören i dagligvaruhandeln och har därför ett stort ansvar i att driva det svenska om vi ska bibehålla och utveckla vårt jordbruk. Detta är något som vi med stolthet gjort under många år och som är en stor del av våra strategier och arbete.

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Kom om du vill uppleva en trevlig atmosfär fylld av smaksensationer och ta del av möjligheten att möta eldsjälar som brinner för sitt hantverk.


Glada Bondens Mejeri

Vi bad Lottie Engvall, vd på Glada Bondens Mejeri att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Vi har provsmakning av vår Gräddost och vår Mästarost samt försäljning på dessa ostar till ett bra mässerbjudande. Besökaren får allmän information om oss, vårt mejeri i Boxholm och lite om vår historia som går tillbaka hela vägen till 1890.

2. Varför ska man välja svensk ost och varför ursprungsmärker ni?

– Man ska välja svensk ost för klimatets skull, för de svenska mjölkproducenternas och för mejeriernas anställdas skull. Vi ursprungsmärker på grund av detta samt för att särskilja vår ost från importerad ost.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– Vi är ett litet mejeri med lång tradition och erfarenhet av osttillverkning. Det har tillverkats ost i Boxholm sedan 1890. Vi arbetar fortfarande på ett hantverksmässigt sätt när vi tillverkar osten. Glada Bonden mejeri ligger i Boxholm och ägare är mjölkproducenter i närområdet.


Gäsene Mejeri

Gäsene är Sveriges minsta kvarvarande mejeriförening och står för 1 % av Sveriges mjölkproduktion. Vi bad Peter Edqvist, marknadsansvarig på Gäsene Mejeri, att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Förutom våra klassiska ostar som Port Salut, Bondmoran och vår vällagrade Minimunk kommer det att finnas specialostar som vi tillverkar och bara finns att köpa i vår ostbutik i Ljung. Självklart erbjuder vi provsmak och ostarna kommer finnas till salu till mässpris.
Kom gärna förbi och prata hur det är att vara mjölkbonde med oss. Följa mjölkens väg till en färdig ost. Vår kunniga personal har starka kopplingar till våra 23 gårdar och mejeriet i Ljung.

2. Varför ska man välja svensk ost och varför ursprungsmärker ni?

– Det finns hur många argument som helst varför man ska välja svensk ost. Svensk mjölkproduktion ger ca 45% mindre utsläpp av växthusgaser jämfört med världssnittet. Vi bidrar till att vårt landskap håller sig öppna samtidigt som vi skapar biologiskt mångfald. Vi genererar mängder av arbetstillfällen, allt från leverantörer, gårdspersonal, mejeri osv. Lite skrämmande är det att importosten har ökat år från år och är idag uppe i ca 60%.
Därför tycker vi det är jätteviktigt att tala om att våra produkter är 100% svenska och det gör man helt klart bäst med Från Sverige-märkningen.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– Vi är Sveriges minsta mejeriförening, en utav fem stycken. Vi ägs av 23 bönder som alla finns inom en radie av 25 min från mejeriet. Tror det inte går att få det mer närproducerat. Vi startade för 91 år sedan och ligger fortfarande kvar på samma plats i det lilla samhället Ljung i Västergötland. Vi brukar säga att smaken sitter i väggarna och det är nog helt klart sant. Vår ostmaskin är helt unik i sin sak då den byggdes på plats av vår dåvarande VD på 80-talet. Mycket kunnig och erfaren personal som brinner för att göra god ost och alltid har en strävan att bli bättre är också en nyckel till framgång

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Vi ser fram emot att få träffa dig! Missa inte att besöka oss på Ostfestivalen, kom gärna förbi och prata och smaka ost. Fråga oss gärna, inga frågor är dumma!


Nablus Mejeri

Nablus Mejeri är ett svenskt mejeri som har producerat ostar enligt familjerecept från staden Nablus sedan 2010. Mejeriet drivs av familjen Godeh i utkanten av Malmö med mjölk från den skånska landsbygden. Nablus Mejeri drivs av familjen Godeh som består av Mohamed och Samar och deras fyra barn. Familjen flyttade från hemstaden Nablus och hamnade i nya hemstaden Malmö 2004. 2010 startade familjen upp mejeriet och började hantverksmässigt skapa kvalitetsostar på skånsk mjölk efter deras egna familjerecept från Nablus.

Nablus mejeri erbjuder flera olika sorters grillost och i och Yogurtbollar med olika smaksättningar i sitt sortiment. Alla produkter från Nablus mejeri är baserade på skånsk mjölk och svenska råvaror och följer familjens recept från hemstaden Nablus. Grillosten och yogurtbollarna är märkta med Från Sverige-märkningen.


Om Ostfestivalen

Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 13–15 maj 2022 där du som besökare får ta del av ett unikt utbud av svensk ost från producenter i hela Sverige. Från Sverige är stolt samarbetspartner till Ostfestivalen där vi vill uppmärksamma den svenska ostens mervärden och värdet av att välja svensk ost i butiken. Från Sverige-märkningen kommer vara på plats under Ostfestivalen och delta med en monter, medverkar i scenprogrammet med mer.

Här kan du läsa mer om vad som händer på Ostfestivalen 2022

ostfestivalen från sverige

Praktisk information

Datum och öppettider

Fredag 13 maj kl. 15 – 21 (Branschtid kl. 13 – 15)
Lördag 14 maj kl. 10 – 18
Söndag 15 maj kl. 10 – 16

Plats

Münchenbryggeriet, Stockholm

Biljetter

Förköp: 180 kr.
I entrén i mån av plats: 200 kr
Barn <12 år, gratis i målsmans sällskap på söndagen.
Biljetterna är ej personliga och går utmärkt att exempelvis ge bort i present.

Här köper du biljetter


Mer information

Här kan du läsa mer om vad som händer på Ostfestivalen 2022

Köp din biljett till Ostfestivalen här

Läs mer om utmärkt ost för alla smaker

10 spännande fakta om svensk ost

Därför ska du välja svensk grillost

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.