från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ostfestivalen 2023 arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari. All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Vi bad Falköpings Mejeri, ICA, Gäsene Mejeri och Nablus mejeri berätta mer om hur de jobbar med svensk ost, varför de ursprungsmärker med Från Sverige och vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostfestivalen från sverige


Gäsene Mejeri

Gäsene är Sveriges minsta kvarvarande mejeriförening och står för ca 2 % av Sveriges ostproduktion. Vi bad Peter Edqvist, marknadsansvarig på Gäsene Mejeri, att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Den stora nyheten för i år är att det kommer finnas Vrigstadost i vår monter. Vi har precis förvärvat Smålandsost och kommer framöver bl.a. tillverka deras Hemost som är världskänd i hela Småland. Men det finns flera godbitar i deras sortiment som vi kommer fortsätta producera och där kanske Lantbrie sticker ut mest. Förutom Vrigstad ostarna kommer vi självklart erbjuda Gäsene krämiga sortiment och det kommer finnas specialostar som vi tillverkar och bara finns att köpa i vår ostbutik i Ljung i vanliga fall. Självklart erbjuder vi provsmak och ostarna kommer finnas till salu till mässpris. Kom gärna förbi och prata hur det är att vara mjölkbonde med oss. Vår kunniga personal har starka kopplingar till våra 23 gårdar och mejeriet i Ljung.

2. Varför ska man välja svensk ost och varför märker ni med Från Sverige-märkningen?

– Det finns hur många argument som helst varför man ska välja svensk ost. Svensk mjölkproduktion ger ca 45% mindre utsläpp av växthusgaser jämfört med världssnittet. Vi bidrar till att vårt landskap håller sig öppna samtidigt som vi skapar biologiskt mångfald. Vi genererar mängder av arbetstillfällen, allt från leverantörer, gårdspersonal, mejeri osv. Lite skrämmande är det att importosten har ökat år från år och är idag uppe i ca 60%.
Därför tycker vi det är jätteviktigt att tala om att våra produkter är 100% svenska och det gör man helt klart bäst med Från Sverige-märkningen.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– Vi är Sveriges minsta mejeriförening, en utav fem stycken. Vi ägs av 23 bönder som alla finns inom en radie av 25 min från mejeriet. Tror det inte går att få det mer närproducerat. Vi startade för över 90 år sedan och ligger fortfarande kvar på samma plats i det lilla samhället Ljung i Västergötland. Vår ostmaskin är helt unik i sin sak då den byggdes på plats av vår dåvarande VD på 80-talet. Mycket kunnig och erfaren personal som brinner för att göra god ost och alltid har en strävan att bli bättre är också en nyckel till framgång. Vi har som sagt precis skrivit ett nytt kapitel i Gäsene historia då vi precis förvärvat Smålandsost och under våren kommer vi att starta upp produktionen av Vrigstads ostar i Ljung. Ostarna kommer att tillverkas enligt samma unika recept och med samma hantverksskicklighet, då våra ystare har tillbringat många timmar i Vrigstad och lärt sig deras tillverkningsprocess.

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Vi ser självklart fram emot att få träffa dig och missa inte att besöka oss på Ostfestivalen. Men framförallt kom och upplev alla fantastiska svenska ostar från både stora och små mejerier.


Falköpings mejeri

Falköpings Mejeri grundades 1931 och är en fristående mejeriförening som ägs av cirka 200 mjölkbönder. Vi bad Patrick Kunst, marknadschef på Falköpings Mejeri, att berätta mer.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

– Vi ska bjuda på våra Biskop® ostar – som vi även tävlar med. Det blir Biskop® Original som är lagrad i cirka 10 månader, Biskop® Brännvin som är lagrad 12 månader och är kryddad med OP Andersson och Biskop® Premium som är lagrad 24 månader. Det är en ost vi bjuder besökarna på i tärnad form i montern – och så kommer vi naturligtvis givetvis grilla vår ekologiska svenska grillost!

2. Varför ska man välja svensk ost och varför märker ni med Från Sverige-märkningen?

– Att välja svensk ost är en självklarhet. Inte minst i dessa dagar när vi talar om självförsörjningsgrad, men framför allt för det långsiktiga svenska lantbruket skull. Det är viktigt att det finns en framtidstro för de yngre generationerna och för att vi bönder ska kunna producera svenska produkter, som ost. Vi ursprungsmärker för att vi är stolta över vår svenska produktion men också för att det är ett märke som tydligt visar var produkterna är ifrån och för att det är väl igenkänt av konsumenterna.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– Falbygden är ett känt ostnäste, och Falköping Mejeri har funnits där sedan 1931. Ysttraditionen har levt via våra ostmästare. Idag har vi en helt nyinvesterad linje för grillosten, som vi är väldigt stolta över. Och vi kommer bra i de flesta tester vilket är anledningen till att vi är med och tävla i de olika kategorierna som finns på Ostfestivalen.

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Att få testa den stora floran av svensktillverkade ostarna från både små som stora mejerier, från gårdsmejeri till industriellt mejeri. Goda smaker, trevligt umgänge!

Ekologisk svensk grillost


ICA

ICA är partner till Ostfestivalen och är på plats under festivalen.

1. Vad händer i er monter under Ostfestivalen?

— Vi kommer att bjuda på vår alldeles egna Folke våra klassiker, där vi har med oss olika lagringstider för att visa på hur osten utvecklas.

2. Varför ska man välja svensk ost och varför märker ni med Från Sverige-märkningen?

– Framför allt för att det är gott! Vi har ett otroligt osthantverk i Sverige. Sen är ett starkt jordbruk och en god möjlighet till självförsörjning i Sverige är oerhört viktig. Detta har märkts lite extra senaste tiden, då vissa brister uppstått kring importvaror i och med pandemin och kriget. Att köpa Från Sverige-märkta produkter är den i särklass viktigaste komponenten en kund kan påverka för att minska importberoendet. Utöver det så skapar en svensk mejeriproduktion väldigt många arbetstillfällen runt om i landet som också är beroende av att kunderna väljer Från Sverige-märkta produkter.

3. Vad är speciellt med er ostproduktion och ert företag?

– ICA är den största aktören i dagligvaruhandeln och har därför ett stort ansvar i att driva det svenska om vi ska bibehålla och utveckla vårt jordbruk. Detta är något som vi med stolthet gjort under många år och som är en stor del av våra strategier och arbete.

4. Varför ska man komma till Ostfestivalen?

– Kom om du vill uppleva en trevlig atmosfär fylld av smaksensationer och ta del av möjligheten att möta eldsjälar som brinner för sitt hantverk.


Nablus Mejeri

Nablus Mejeri är ett svenskt mejeri som har producerat ostar enligt familjerecept från staden Nablus sedan 2010. Mejeriet drivs av familjen Godeh i utkanten av Malmö med mjölk från den skånska landsbygden. Nablus Mejeri drivs av familjen Godeh som består av Mohamed och Samar och deras fyra barn.

Familjen flyttade från hemstaden Nablus och hamnade i nya hemstaden Malmö 2004. 2010 startade familjen upp mejeriet och började hantverksmässigt skapa kvalitetsostar på skånsk mjölk efter deras egna familjerecept från Nablus.

Nablus mejeri erbjuder flera olika sorters grillost och Yogurtbollar med olika smaksättningar i sitt sortiment. Alla produkter från Nablus mejeri är baserade på skånsk mjölk och svenska råvaror och följer familjens recept från hemstaden Nablus. Grillosten och yogurtbollarna är märkta med Från Sverige-märkningen.


Träffa Från Sverige på Ostfestivalen!

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Ostfestivalen där vi vill uppmärksamma den svenska ostens mervärden och värdet av att välja svensk ost i butiken. Från Sverige-märkningen kommer vara på plats under Ostfestivalen och delta med en monter, medverka i scenprogrammet med mer.


Om Ostfestivalen

Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. På Ostfestivalen har du möjlighet att träffa ostproducenter, provsmaka olika sorters ost, gå på ostsafari och upptäcka nya ostfavoriter att köpa med dig hem.

Här kan du läsa mer om vad som händer på Ostfestivalen 2023

ostfestivalen 2023

Praktisk information

Datum och öppettider

Fredag 10 februari kl. 15 – 21 (Branschtid kl. 13 – 15)
Lördag 11 februari kl. 10 – 18
Söndag 12 februari kl. 10 – 16

Plats

Münchenbryggeriet, Stockholm

Biljetter

Förköp: 180 kr.
I entrén i mån av plats: 225 kr
Barn <12 år, gratis i målsmans sällskap på söndagen.
Biljetterna är ej personliga och går utmärkt att exempelvis ge bort i present.

Här köper du biljetter


Mer information

Här kan du läsa mer om vad som händer på Ostfestivalen 2023

Köp din biljett till Ostfestivalen här

Läs mer om utmärkt ost för alla smaker

10 spännande fakta om svensk ost

Därför ska du välja svensk grillost

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.