från sverige

Tillbaka

Svenskmärknings vd efter torkan: ”Håll i och håll ut”

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Press

Hela livsmedelskedjan behöver samarbeta mer efter sommarens torka. Det menar Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB. "Efterfrågan är helt avgörande för att långsiktigt säkra tillgången på svenska råvaror", säger hon i en intervju i Livsmedel i Fokus.

Intervju med Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning, i Livsmedel i Fokus 2018 08 17 

I en debattartikel i dagens Icanyheter skriver Maria Forshufvud om hur torkan kommer att prägla Livsmedelssverige under lång tid framöver: Sänkta spannmålsskördar, torkskadade grönsaker, brist på foder samt höjda foderpriser är några påtagliga effekter, vilket påverkar hela livsmedelskedjan; från bönder och råvaruproducenter till livsmedelsindustrin till dagligvaruhandeln – och i slutändan konsumenterna.

Livsmedel i fokus ringde upp för att låta Maria Forshufvud för att be henne utveckla sina tankegångar.

– Både livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln behöver ha ett både kortsiktigt och långsiktigt tänkande kring hur man väljer råvaror och livsmedel till produktion och butiker, säger hon.

Vad betyder det rent konkret för livsmedelsproducenterna?

– Det enkla svaret är – välj svenskt! Om vi vill ha en långsiktig livsmedelsproduktion i Sverige så är det enda sättet. Det riktigt akuta läget just nu är på kött. Att göra om recept och så där är ju inte alltid enkelt för stora företag men om man kan handla anatomiskt och ta vara på hela djuret. Att förädla volymprodukter som köttfärs och skinka är väldigt bra.

Och vad ska butikerna tänka på?

– Gör det enkelt och tydligt för konsumenterna så att de ser att produkterna kommer från Sverige. Vi ser i undersökning efter undersökning att stödet för svenskt lantbruk och bonden är urstarkt. Det beror inte minst på miljö- och djuromsorgskäl och trygg och säker mat. Men också insikter som att lantbruket har betydelse för livsmedelsförsörjningen och arbetstillfällen i Sverige. Tydliga exponeringar, märkningen Från Sverige och aktiviteter i butik underlättar konsumenternas medvetna val. Efterfrågan är helt avgörande för att långsiktigt säkra tillgången på svenska råvaror.

3 tips för att långsiktigt säkra svenska råvaror:

1. Prioritera svenskt kött och svenska charkuterier

Bristen på bete och foder medför att djurbönder tvingas skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Slakteriernas kapacitet styrs till stor del av efterfrågan på svenskt kött. Därför är det viktigt att hålla i efterfrågan och prioriterat välja svenskt kött och svensk färs. Men också charkuterier och pålägg som exempelvis skinka, leverpastej och korv tillverkat av svenskt kött. En stor del av bland annat grisköttet utgör råvara till charkuterierna.

2. Låt inte utseendet avgöra vid valet av grönt

Torkan ger mindre skördar i spannmålsodlingen. Men även grönsaker, som i många fall har kunnat bevattnas, påverkas. Bland annat utseendemässigt, storleken och färgen på grönsakerna kan variera. Att den yttersta kanten på salladsbladet ser lite bränd ut, fått fläckar, eller att blasten på ett knippe salladslök tappat lite spänst för att generera kraften ner till löken förändrar inte smaken. Att välja torkskadade grönsaker bidrar dessutom till minskat svinn.

3. Håll i – håll ut

Nu när hösten är i antågande är det lätt att glömma bort sommartorkan, och tro att allt är i sin ordning i det svenska lantbruket. Det är det inte. Normalt sett skulle stora skördar ha bärgats och sålts eller använts till foder. Hö och annat grovfoder tagits in i tillräckliga mängder för kommande vinter i väntan på nästa vår. Torkan kommer att prägla livsmedelssverige under lång tid. Därför är det viktigt att fortsätta underlätta för svenska bönder genom att prioritera svenska livsmedel och råvaror i alla kategorier. Och därmed också möta konsumenternas efterfrågan.


Mer information

Läs intervju i Livsmedel i Fokus

Sommartorkan: 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Restaurangbranschen i upprop för svenska råvaror

Martin & Servera ökar inköpen av svenskt nötkött, förstärker samarbetet med KLS Ugglarps. Läs pressmeddelandet

Aktuellt

Se vårt seminarie från Almedalen

Nu kan ni se filmen från vårt seminarie: Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så?

Prova recept från vår broschyr: Utmärkt Gott

Recept och inspiration på svenska råvaror. Testa exempelvis Från Sverige-drinken gjord på rabarber och rödbetor. Broschyren beställer du kostnadsfritt!

Allt fler köper svensk mat i affären

Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad och efterfrågar även närproducerad mat i högre utsträckning visar en färsk Sifo-undersökning.