från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tandoorirostade rotfrukter & kryddiga nötfärsspett

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Martin Moses, Årets Kock, har skapat en härlig rätt av svenska råvaror och indiska smaker som du kan laga hemma: Tandoorirostade rotfrukter med kräm på gula ärtor, kryddat nötfärsspett med picklad rödlök samt gräddfilsdressing med sotad purjolök och tunnbröd. Här är receptet!

Tandoorirostade rotfrukter

Tandoorirostade rotfrukter med kräm på gula ärtor, kryddat nötfärsspett med picklad rödlök samt gräddfilsdressing med sotad purjolök och tunnbröd

4 port

Tandoorirostade rotfrukter
4 små orangea morötter
4 små gula morötter
4 små palsternackor
rapsolja
1 msk tandoorikrydda
salt

Gör så här
Skala rotfrukterna, dela dem på längden till jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över lite rapsolja, krydda med salt och tandoorikrydda.
Rosta i ugn 225˚C tills rotfruktsbitarna är mjuka och har fått fin färg.

Kräm på gula ärtor
100 g gula ärtor, blötlagda över natten
2 msk fisksås
2 msk ättika
1 msk tahini
1 msk pepparrot på tub
salt
1 msk honung
½ kruka färsk koriander, repade blad

Gör så här
Koka ärtorna mjuka i en kastrull med saltat vatten.
Häll av och mixa dem med ett par deciliter kokhett vatten till en slät, lös kräm.
Smaksätt med fisksås, ättika, tahini, pepparrot, salt och honung.
Toppa med finhackad koriander.

Kryddat nötfärsspett
400 g nötfärs
½ dl vatten
1 msk lökpulver
1 msk rökt paprikapulver
1 msk kalvbuljong, koncentrat
1 msk tomatpuré
1 msk japansk skoja
1 ½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
½ knippa finskuren kruspersilja eller 5 g torkad persilja
½ kruka färsk koriander eller 5 g torkad koriander
½ dl ströbröd
ev smör till stekning

Gör så här
Blanda färsen med alla ingredienser utom ströbrödet som tillsätts sist.
Låt vila i kyl ca 5 min.
Forma och grilla eller stek i smör tills innertemperaturen är 70°C.

Picklad rödlök
2 rödlökar
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten

Gör så här
Skala och skiva löken tunt.
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp.
Lägg i lökstrimlorna och låt allt få ett uppkok.
Låt svalna i rumstemperatur.
Häll av lagen och fördela löken över rotfrukterna.

Gräddfilsdressing
2 dl gräddfil
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk tandoorikrydda
½ dl vatten
salt

Gör så här
Blanda alla ingredienserna.
Ringla dressingen över rotfrukterna.

Tunnbröd
150 g mjölig potatis
1 msk kallpressad rapsolja
100–150 g (ca 2 dl) vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och pressa den med potatispress
Låt den pressade potatisen svalna något, tillsätt mjöl och salt.
Kavla ut degen till tunna rundlar, cirka 15 cm i diameter, eller kavla ut den till en större kaka och använd ett cirkelrunt mått för att ta ut rundlarna.
Stek i het och torr gjutjärnspanna, ca 30 sekunder på varje sida.
Låt svalna under bakduk.

Välkommen till bords!

Martin Moses, Årets Kock 2019, bjuder till bords!

Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020.


Från Sverige-recept av Martin Moses, Årets Kock 2019

Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete

Svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Martin Moses, Årets Kock 2019 skapade Årets Rätt 2020 – här är receptet


Mer information

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock

Till Årets Kocks hemsida

 

 

Relaterade inlägg

pippi gräddtårta

Från Sverige-märkt nyhet: Pippi Gräddtårta

Nu lanserar Frödinge Mejeri i samarbete med Astrid Lindgrens Company Pippi Gräddtårta som är Från Sverige-märkt. I utvalda förpackningar under våren finns ett antal biljetter gömda till Astrid Lindgrens värld!

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks – recept

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Här hittar du receptet!

Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong.