från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tack för att du väljer svenskt till midsommar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Midsommar ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror, livsmedel och svenskodlade blommor. Titta efter Från Sverige-märkningen när du handlar till midsommar så är du samtidigt med och gynnar svenska bönder och den svenska livsmedelsindustrin. Här kan du ta del av fler orsaker till att välja svenskt till midsommarbordet!

midsommar svenskt

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du köper råvaror, livsmedel och blommor till midsommar!

Orsaker till att välja svenskt

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt.

🧑‍🌾 Du gynnar svenska bönder och svensk livsmedelsindustri
🌍 Bra ur klimat- och miljösynpunkt
🚛 Kortare transporter
🐄 Svenska bönder använder mindre antibiotika i djuruppfödningen
🤝 Det bidrar till arbetstillfällen i Sverige
🐑 Bättre djurskydd
❤️ Trygg och säker mat
🌱 Låg användning av växtskydd/bekämpningsmedel


Från Sverige-märkta jordgubbar

Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest! Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror inte minst på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.

Det finns goda förutsättningar för den som vill köpa svenska jordgubbar till helgens midsommarfirande. På flera håll i landet är odlarna igång med plockandet!

midsommarTitta efter märket Från Sverige när du väljer jordgubbar så kan du vara säker på att jordgubbarna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Svensk färskpotatis

Färskpotatisen är en av de mest efterlängtade svenska primörerna och en självklarhet på midsommarbuffén. Om all potatis inte går åt under midsommarbuffén så fungerar kokt färskpotatis även utmärkt till kvällen eller dagen efter – blanda ihop en ljuvlig potatissallad eller lägg potatisen på grillen.

midsommarLåt färskpotatisen koka med några kvistar dill för extra god smak.

Utmärkt bröd och ost

Vad är en midsommar utan gott bröd och en smakrik ost? Vi har ett brett svenskt ostsortiment där du finner alla varianter vad gäller utseende, konsistens och smak för dagens alla måltider. Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Se till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.

Det finns flera varianter av bröd och knäckebröd märkt med Från Sverige. Bröd märkt med Från Sverige är bakat med svenska råvaror. 

Ägg och sill hör midsommar till

Svenska ägg är säkra ägg! I Sverige är vi stolta över den höga kvaliteten på våra ägg. Förutom att de är ett av våra mest näringsrika livsmedel, är de svenska äggen fria från salmonella och värphönsen lever under goda förhållanden.

Sill till midsommar är en klassiker som aldrig går ur tiden! Varför inte prova att lägga in sill på egen hand genom att tillsätta utmärkta svenska råvaror. Gräddfil gjord på svensk mjölk toppad med svenskodlad gräslök är ett utmärkt tillbehör.

Om du vill köpa fisk och skaldjur som fångas eller odlas i Sverige till midsommarbuffén ska du titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige. Då vet du att fisken eller skaldjuret är fiskad eller odlad i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust.

Svenska säkra ägg toppade med majonäs, färska räkor och svenskodlad dill!

Kött från Sverige visar vägen till svenskt kött och chark

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Märket Kött från Sverige innebär att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige . Det är också förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Titta efter märket Kött från Sverige när du köper kött till grillen och charkuterier till buffén till midsommar.

De svenska charkuterierna har en starkt frammarsch och har har du ännu inte hittat dina svenska favoriter är det dags att börja provsmaka. 

Grönt på midsommarbuffén

Grönsaker sätter inte bara färg på maten, de är goda och nyttiga också. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas. Dessutom har vi i Sverige stränga regler kring växtskyddsmedel och vad vi får göra med våra grönsaker i själva hanteringen av dem. Under sommarmånaderna är utbudet på svenska grönsaker, frukter och bär stort. I vår säsongsguide kan du se vad som är i säsong månad för månad.

På senare år har marknaden för Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter vuxit fram. Ett exempel är Svill som är ett växtbaserat alternativ till sill. Här kan du läsa mer om företag som har Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter i sitt sortiment.

Grönsaker kan varieras i det oändliga och är lika goda naturella som tillagade efter recept från hela världen. Grilla, gör en sallad, ugnsrosta, lägg in eller ät som de är.

Baka med svenska råvaror

Passa på att baka något riktigt smaskigt av finfina svenska ingredienser. Vad sägs till exempel om att baka en egen god midsommartårta toppad med svenska jordgubbar? Du kan hitta Från Sverige-märkt socker, sirap, mjöl, grädde, smör och andra mejeriprodukter till bakningen.

Här hittar du recept på Astrid Nordins sommartårta som innehåller fluffig och perfekt syrlig rabarberkräm och är toppad med Från Sverige-märkta jordgubbar.

Bind din egen midsommarkrans

Att binda en blomsterkrans till håret hör midsommar till. Inne hos Blomsterlandet kan du se hur du gör. Tänk på att välja svenskodlade blommor till kransen, stången och bordsdukningen, om du köper dem istället för att plocka dem själv, så är du med och stöttar svenska odlare och deras hantverk. Passa även på att skicka en blomsterhälsning till nära och kära du inte kan träffa över midsommar.

Grilla svenskt!

Är du en av alla de som föredrar att runda av midsommar med en grillmiddag? Oavsett om du grillar kött, kyckling, grillost, korv, grönsaker, fisk, skaldjur eller växtbaserat så tipsar vi om att hålla utkik efter Från Sverige-märkningen. Då kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du ta del av 5 fördelar med att grilla svenskt!


Vi på Svenskmärkning önskar er alla en glad midsommar!

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!