från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ta del av Potatisrapporten 2021/2022

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Potatisen är het på svenska middagstallrikar. Det visar den rykande färska Potatisrapporten som Svensk Potatis släppte idag på Potatisens dag. 98 procent av de svenska hushållen köper hem och äter potatis. "Det är en fantastisk siffra som legat stabil under flera år och 16 procent uppger dessutom att de kommer öka sin potatiskonsumtion. En positiv trend.", säger Anders Huldt som är VD på Svensk Potatis. Här kan du läsa mer om rapporten och vinnaren av Årets Potatisinspiratör 2021!

Sveriges trendigaste livsmedel

Coronapandemin har påverkat våra matvanor och matinköp. Intresset för potatis, som är ett billigt och näringsrikt livsmedel har ökat. Det märks bland annat genom sökningar på recept, där husmanskost och trygga traditionella potatisrätter har fått ett uppsving. Under pandemiåret utsågs potatis till Sveriges trendigaste livsmedel, enligt en undersökning av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen.

– Potatisen har en unik plats i det svenska köket. Trygg och traditionell, men också med så många möjligheter. Potatisrapporten visar att klassikern kokt potatis fortfarande är i topp. Äldre personer kokar potatis i större utsträckning än yngre. Och ju mindre kommun, i desto större utsträckning kokar man sin potatis. Men kokt potatis tappar, jämfört med andra tillagningssätt som ökat med 13 procent på ett år.

Lokal, svinnsmart och billig mat

Hela 16 procent av de tillfrågade potatisätarna uppger att de tror på en ökad konsumtion i det egna hushållet, enligt Potatisrapporten. Två viktiga anledningar anges vara att potatis är gott och billigt.

– Konsumenttrenden att välja lokalt producerad mat med kunskapen om var maten har producerats, tror jag är bidragande orsak till att fler och fler konsumenter uppger att de kommer att äta mer potatis. Men det finns fler skäl. Enligt Potatisrapporten upplever 8 av 10 att potatis ger mindre matsvinn i köket, jämfört med andra livsmedel, och står sig väl när det gäller klimatavtryck. Potatisodlingen håller hög kvalitet och handelns utveckling av sortimentet i butik gör att potatis fortsätter att vara en av Sveriges mest omtyckta råvaror även i framtiden, säger Anders Huldt som är VD på Svensk Potatis.

potatisrapporten 2021/2022

Ladda ner Potatisrapporten 2021/2022 här


Årets Potatisinspiratör 2021

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket. Vinnaren av Årets Potatisinspiratör 2021 är Hanna Olvenmark (Portionen under tian). Hanna Olvenmark är dietist och en hängiven snåljåp med en mission – att slå hål på myten att hälsosam mat bara är till för den som har tid, ork och pengar. I hennes recept, kokböcker och på Instagramkontot @portionenundertian med 183 000 följare finns inspirerande recept med inköpslistor på ”billigt, gött och grönt kök”, som Hanna själv säger.


Från Sverige-märket visar vägen

Från Sverige-märket gör det enkelt för dig som konsument att välja svensk potatis. Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att potatisen är odlad, skördad, packad och kontrollerad i Sverige. Helt utmärkt!


Mer information

Svensk Potatis uppdrag är att utföra kvalitetsanalyser, informera om SMAK:s kvalitetsklassificering och att höja potatisens status och värde. Helt enkelt att få fler att vilja äta mer potatis. Inne hos Svensk potatis hittar du mer information och inspiration om svensk potatis.

Potatisrapporten är en unik undersökning för Svensk Potatis. Femhundra personer mellan 18 och 70 år som är ett representativt urval av Sveriges befolkning har svarat på en webbaserad undersökning med hög kvalitet på svaren. Undersökningen genomfördes i augusti 2021.

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Här är årets Från Sverige-märkta julnyheter

Nu har årets julnyheter lanserats! Här nedan kan du läsa mer om årets julnyheter som märks med Från Sverige-märket.

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige är ny samarbetspartner till Ostfestivalen, som arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 11-13 februari 2022. Här är svensk ost i fokus!

fiskköttbullar gårdsfisk

Säg hej till fiskköttbullar från Gårdsfisk!

Gårdsfisk vill att alla ska kunna äta fisk som är god, klimatsmart och uppfödd i Sverige. Nu lanserar Gårdfisk fiskköttbullar med samma fina smak och textur som en traditionell köttbulle.