från sverige

Tillbaka

Swedish Food Challenge inspirerar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Josefin är den 27-åriga ingenjören från Göteborg som bestämde sig för att enbart äta 100% svenska råvaror, utvalda månader under årets gång. ”Swedish Food Challenge” kallade hon det, något som både var en utmaning och samtidigt ledde till nya upptäckter och spännande matupplevelser.

Foto: Josefin Agnas

Vad fick dig att börja med Swedish Food Challenge och var fick du din inspiration ifrån?
– Jag har alltid älskat mat. Laga mat, titta på mat, äta mat, ja allt som har med mat att göra helt enkelt! Jag är ingenjör i grunden och efter att ha läst en kurs i forskningsmetodik började jag forska om just matproduktion. Då fick maten en större betydelse för mig. Jag började bli skeptisk till livsmedel generellt och ville få bättre koll på vad jag äter, säger Josefin.

Hur gick den där första månaden?
Det var rätt knapert första veckan. Jag hade intresset men inte så mycket kunskap än. Det var svårt att hitta råvaror då alla inte märks ut på ett tydligt sätt i butiken, men märkningen ’Från Sverige’ var ett väldigt bra hjälpmedel. Jag handlade även mycket från lokala gårdsbutiker.

Josefin körde igång sin utmaning i juni förra året, fortsatte i oktober och nu senast i februari i år för att få pröva på de olika säsongerna under årets gång. 

Innan projektet satte igång var det mycket research och fakta att läsa på. Ganska snabbt förstod jag att saltet skulle bli ett problem. Vi producerar inget salt i Sverige och mat utan salt är ju ganska smaklöst. Jag hittade ett salt tillverkat på Läsö som ligger mitt emellan Sverige och Danmark så jag tänkte att det får vara okej, skrattar Josefin.

– En stor utmaning var även chokladen, fortsätter hon. Jag älskar choklad så den var svår att skippa. Många frågar mig hur jag klarade mig utan kaffe, men jag dricker inte kaffe så ofta så då var nog choklad ett större problem faktiskt.

Vad har varit det bästa med Swedish Food Challenge?
– Jag har fått äta riktigt god mat då jag märkt att när jag väljer svenska råvaror så får jag väldigt hög kvalitet på köpet. Svenska råvaror smakar mycket mer. Jag har även fått upptäcka nya smaker i min matlagning som exempelvis havtorn och massa olika sorters spannmål som jag inte visste fanns!

Hur ser de ut i dina umgängeskretsar, tycker du att unga generellt sett är mer medvetna om matinköpen de gör idag och tänker hållbart?
Miljöfrågan idag har blivit viktigare, särskilt inom utbildning – från grundskolan upp till universitetsnivå. Det får ta mycket plats och med kunskap kommer medvetenhet. Det märks att folk i min ålder är mer medvetna, men det är också väldigt fint att se hur äldre generationer kan förändra sig och bli mer medvetna, att även dom är villiga att göra en förändring. Det tyder på att detta inte bara är en fluga!

Vete och morötter – nya trenden enligt Josefin

Hur ser du på framtidens mat – några särskilda trender inom mat du tror kommer att dyka upp?
– Jag tror stenhårt på vete och morötter, säger Josefin. Jag tror att det kommer bli nya trenden. Hållbarhet är en stor trend just nu men jag tror att den kommer förändras lite. Hållbarhet berör ju oss alla men kanske inte ser likadan ut överallt. Här i Norden exempelvis har vi säsonger och då förändras hela tiden det man äter för att vara hållbar.

Vilket är ditt absoluta favoritrecept gjort på svenska råvaror?
– Eftersom att mitt favoritrecept är baserat på säsongen så förändras det hela tiden. Just nu är det gnocchi med svartkål och brynt smör!


Idag satsar Josefin helhjärtat på att jobba med mat och receptutveckling kring svenska råvaror och föreläser om sina erfarenheter. Ni kan läsa mer om Josefin på hennes hemsida www.swedishfoodchallenge.com eller hennes instagram www.instagram.com/swedishfoodchallenge


Här kan ni hitta receptet på Josefins gnocchi med svartkål: https://swedishfoodchallenge.com/2019/03/20/gnocchi-med-svartkal-och-brynt-smor/

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.