från sverige

Tillbaka

Sveriges lantbrukare i positiv bottenplacering

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Riks Enligt årets rapport från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är Sverige åter bäst i EU när det gäller antibiotikaanvändning i djurhållningen.

Artikel av Eva Åström. Publicerad 2018 10 16. LRF Riks.

Överlag ser man att användningen av antibiotika sjunker även i andra EU-länder.

– Men de har fortfarande långt kvar till Sveriges låga nivå. För att komma dit krävs en annan typ av djurhållning. Svensk djurhälsa står ut i EU och är ett resultat av företagarnas satsning på god djuromsorg för att förebygga sjukdomar. Och att vi har en säker handel med djur till vårt land, säger My Sahlman, smittskyddsexpert på LRF.

Så har Sverige också blivit ett föregångsland och tar emot besök från flera EU-länder som vill lära sig om svensk djurhållning. LRF driver även på i antibiotikafrågan på EU-nivå, för att få ner överanvändningen som är ett hot mot både djur- och humanhälsa.

– Tyvärr flaggade regeringen i somras för att man vill ta bort gränsskyddet för sjukdomar vi inte har i Sverige. Det får stora konsekvenser för vår djurvälfärd och antibiotikaförbrukningen kommer att öka, säger My Sahlman.

I Sverige ligger antibiotikaanvändningen på 12,1 milligram per kilo djur, lägst i EU. Tyskland och Nederländerna har minskat sin användning med över 50 procent, men ligger fortfarande betydligt över den svenska nivån. I topp hittar man Cypern, med 453,4 milligram antibiotika per kilo djur, tätt följt av Spanien och Italien.

Här hittar du hela rapporten från EMA

Eva Åström
[email protected]
Publicerad: 2018-10-16 10:09


Mer information

DN artikeln: Minskad användning av antibiotika till djur 2018 10 16

 

 

 

Aktuellt

Amaryllisens dag idag – perfekt tid att plantera

Nu är det perfekt att plantera amaryllisen inför jul – Blomsterfrämjandet ger dig bästa tipsen! Titta efter märket när du väljer advent- och julblommor så vet du att de är svenskodlade.

”Svensk havre har god smak och högt näringsinnehåll”

Träffa Frebaco Kvar på Från Sveriges Instagram v 46 och lär mer om havre och spannmål från Västgötaslätten. Läs intervjun med Martin Pardell, affärsområdeschef.

Grattis till Chark-SMs värdiga Svenska Mästare!

Tillsammans med Svenskt Kött var vi på plats med märket Kött från Sverige på Chark-SM 2018. Grattis till alla Svenska Mästare – och extra hurra för företag som ursprungsmärker!