från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

”Vi har aldrig producerat så mycket livsmedel som nu”

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

"Sverige har aldrig producerat så mycket livsmedel som nu", säger LRFs VD Anders Källström. Lördag den 19 maj är det dags för Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. En av talarna är LRFs VD – och Örnsköldsviksbon – Anders Källström. I Studieförbundet Vuxenskolans podd berättar han om urbanisering, landsbygdens möjligheter och det faktum att vi aldrig förr har producerat så mycket livsmedel i Sverige som vi gör idag. LRF nyheter.

LRFs VD Anders Källström lyfter många positiva trender för Sveriges landsbygd. ”Det finns företagande som väntar på duktiga entreprenörer”, säger han bland annat i Studieförbundet Vuxenskolans podd. LRF nyheter 2018 05 04.

Här följer en kort sammanfattning av intervjun:

Är urbaniseringen av godo eller ondo?

– Det går inte ge kort svar på den frågan. Ingen längtar tillbaka till det som befolkade landsbygden, det var ett enormt slit som ingen vill se i ett modernt samhälle. Landsbygden har många svar på vad det moderna Sverige kan åstadkomma. Vi ska naturligtvis inte tänka bort utmaningar som infrastruktur, post och bredband och vi ska jobba proaktivt för bättre förutsättningar. Men gårdsförsäljningen växer med 30 procent per år och den ger en positiv bild av en modern landsbygd. Jag är optimistisk.

Är städerna framtiden?

– Vi vill inte ställa stad och land mot varann. Inga städer lever utan det som produceras på Sveriges landsbygd. Dessutom märker vi nu, efter ett par decenniers prat om tekniken, att vi börjar bli allt mer platsoberoende.

Hur kan stad och land samarbeta bättre?

– Vi måste bli duktigare på att beskriva landsbygden ur ett nutidssammanhang. Satsningen Jobba Grönt är ett exempel. För första gången på flera decennier ökar intresset för lantbruksgymnasier.

Och så var det maten. Varannan tugga är svensk.

– Sverige har aldrig producerat så mycket livsmedel som 2016. Och vi kan producera mer. Det händer mycket nu med gårdsförädling, trädgårdssidan, landodling av fisk, förädling av animalisk produktion och mjölksatsningarna. Man kan inte gå baklänges framåt. Man måste se sig själv i samtiden och i framtiden. Det finns företagande som väntar på duktiga entreprenörer. I ett Sverige, ett Europa och en värld som växer behöver vi mer mat. Vi har möjligheterna i vårt land.

Hela intervjun kan du lyssna på här.

Seminariet är på lördag den 19 maj, klockan 16-17, på landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Studieförbundet Vuxenskolan sänder live.

LRF nyheter 2018 05 04 / Johan Sjöblom – [email protected]


Mer information

Till LRFs hemsida och intervjun

Hela intervjun kan du lyssna på här

Svenskmärknings ägare Om oss

Företag som märker

 

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.