från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskt havreris – ett utmärkt alternativ till ris

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Havreris från Frebaco Kvarn är ett svenskt, närodlat och klimatsmart alternativ till vitt ris och det vann Livsmedelspriset 2020. Havren växer på Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Frebaco Kvarns varumärke ägs av Fazer. Vi bad Martin Pardell, marknadschef för Frebaco Kvarn att berätta mer om havreriset, hur det används och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

Berätta om havreriset!

­– Havreriset är en produkt av svensk havre från Västgötaslätten som med fördel kan användas istället för importerat vitt ris eller matris i de flesta rätter. Havreriset görs av havrekärnor som ångbehandlas och poleras för att korta ner koktiden till 13 minuter. Smaken är nötigt mild med en fyllig karaktär och har ett härligt tuggmotstånd. Det kan liknas vid råris i både färg och textur och du kan ha det i allt från varma och kalla sallader, risottoris, med pesto, vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk, berättar Martin.

svenskt havrerisKokar man det som vitt ris?

– Ja, men koktiden är kortare, bara 13 minuter. Det finns även att köpa som boil-in-bag. Påsen som havreriset kokas i är gjord av ”non-woven” material som sorteras som papper, till skillnad från de flesta andra boil-in-bag som är gjorda av plast. Fördelen med boil-in-bag är att det blir ännu enklare att lyckas.

Varför är det bra att byta ut ris mot havreris?

– Först och främst medför odlingen av havren på västsvenska åkrar bara en sjättedel så stor klimatpåverkan jämfört med risodling i Asien. Havreriset innehåller dessutom ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset och har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater. Till skillnad från importerat ris innehåller havreriset inte heller arsenik.

Havren växer på Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. 

Berätta om era andra Från Sverige-märkta produkter!

– I princip alla våra produkter är Från Sverige-märkta. I vårt sortiment har vi müsli, flingor, matgryn, gröt och har precis lanserat vår rostade granola. Förutom att de smakar gott har de flesta av dem låg fetthalt och inget tillsatt socker. Havren som vi använder växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil vår kvarn i Lidköping. Det kallar vi närodlat.

Ett axplock av utmärkta produkter från Frebaco Kvarn, se hela sortimentet här.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Från Sverige-märket gör det enkelt för konsumenterna att välja svenska råvaror och livsmedel. Att välja svenskt är bra för klimatet och den svenska livsmedelsproduktionen, som blivit ännu viktigare för Sverige för att säkra upp att vi har livsmedel framöver.  

Havreriset har vunnit Livsmedelspriset?

– Havreriset vann Livsmedelspriset 2020 och det är vi väldigt glada och stolta över! Det delas ut av Livsmedel i fokus och en del av juryns motivering löd ”Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris. … Lanseringen av Svenskt Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.”

Livsmedelspriet 2020 gick till Havreriset. Foto: Livsmedel i Fokus


Tips & Trix havreris

• Förgyll din frukostgröt med havreris som blivit över. Ta “half and half” havregryn/kokt Havreris, lite salt och anpassa vattenmängd efter havregrynen och koka som vanligt. Smaksätt gärna med äpple, honung, kanel eller kardemumma. Njut!
• Rosta Havreris på en plåt med lite olja, flingsalt och lite chiliflakes i ca 5-8 minuter i 200 grader. Perfekt snacks!
• Passar till det mesta! Du kan äta det till i princip all mat som du annars äter traditionellt ris eller pasta till.
• Koka alltid lite extra när du kokar. Spara i kylen och ha snabbt tillgång till god och nyttig mat. Perfekt i t ex en matig sallad eller bowl.
• Gör over night oats med Havreris.
• Baka filmjölkslimpa med en del Havreris för extra protein och en godare textur.


Mer information

Läs mer om Frebaco Kvarn

Livsmedelspriset 2020 går till Fazer Kvarn för Havreris

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.