från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskproducerat fortsatt viktigt på julbordet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Höjda räntor, stigande matpriser och kostnadsinflation sätter djupa spår i svenskarnas julfirande. 2 av 5 anger att det viktigaste när de planerar årets julbord är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren. Och på julbordet vill man ha svenskproducerad julskinka, julmust och ris à la Malta, allt enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning via Demoskop.

Pressmeddelande från Livsmedelsföretagen (LI) 2022 11 24

Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning 2022

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1115 personer hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. För första gången i julundersökningens 10-åriga historia anger svenskarna att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren men nu tappar rejält. Även alternativet ”att maten håller extra hög kvalitet” tappar stort jämfört med 2021.

– Kostnaderna för att producera livsmedel har ökat extremt mycket sedan våren 2021. I somras började matpriserna stiga på ett märkbart sätt för de flesta konsumenter och av allt att döma kommer de fortsätta uppåt. Julen är oerhört viktig för producenterna och att många konsumenter nu ser sig tvingade att spara in på julbordet är ett hårt slag för alla svenska livsmedelsföretag som kämpar för att hålla näsan ovanför ytan. Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och kostar därefter, och tyvärr är det just pris och kvalitet som ser ut att få stryka på foten i jul, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Julskinkan julbordsfavorit för tionde året i rad

Vilken mat måste helt enkelt finnas på julbordet? För tionde året i rad så är julskinkan svenskarnas absoluta favorit på julbordet enligt Livsmedelsföretagens julundersökning. Den älskade skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2021 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På en delad tredje plats återfinns lax, sill och köttbullar.

Julskinkan är favoriten på julbordet! I butiken hittar du hela och färdigskivade skinkor – titta efter märket Kött från Sverige.

– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Mest (och minst) populära drycker och desserter

Vad vill svenskarna dricka till julskinkan då? Julmusten är den klara favoriten med julöl och snaps en bra bit efter på plats två och tre. En av de minst populära dryckerna på julbordet är champagne som man gissningsvis plockar fram till nyår istället.

Vilken juldessert/julgodis är det som gäller enligt svenskarna? Klassikern ris à la Malta dominerar även i år med knäck och chokladasken på andra respektive tredje plats. Julgodiset som flest svenskar säger ”Tack, men nej tack” till är marmeladkulan, följt av marsipan och den enligt många julkonnässörer sorgligt bortglömda äppelklubban.

Andra frågor i julundersökningen

• Kommer du att äta julbord på restaurang i år (exempelvis med jobbet eller släkten)?
• Jämfört med hur du gjorde innan coronapandemin, planerar du att förändra ditt julfirande i år på något sätt?
• Planerar du att fira julafton tillsammans med andra än den närmaste familjen?
• I vilken utsträckning ansvarar du för att ordna julmaten i år?
• Kommer du/den som ansvarar för ditt julbord att beställa maten från en restaurang, en cateringfirma eller ett matkasseföretag?
• Finns det på julbordet som du äter någon eller några mer oväntade rätter som man normalt inte annars brukar hitta på ett julbord?

Här hittar du Livsmedelsföretagens julundersökning 2022


Drömgästen vid julbordet – Tareq Taylor

Som en del av sin stora julmatsundersökning har Livsmedelsföretagen frågat 1115 svenskar vilken känd person man helst vill bjuda in till julbordet. Högst upp i kändisgranen 2022 sätter svenskarna en klart lysande stjärna i form av tv-kocken Tareq Taylor som därmed behåller sin förstaplats från 2021.

Årets favorit är den charmige och allestädes närvarande krögaren och tv-kocken Tareq Taylor.

10 mest populära kändisarna att bjuda in till julbordet

1. Tareq Taylor 12 %
2. Joakim Paasikivi 7 %
3. Per Andersson 6 %
4. Nils van der Poel 4 %
5. Svante Pääbo 3 %
6. Pernilla Wahlgren 3 %
7. Stefan Ingves 3 %
8. Farah Abadi 3 %
9. Mauri Hermundsson 3 %
10. Alex Schulman 3 %

Här är kändisarna som svenskarna helst bjuder in till julbordet – Här kan du ladda ner hela undersökningen 


Mer information

Undersökningen utfördes i november 2022 av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för livsmedelsföretagen i Sverige. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som representerar alla typer av livsmedelsföretag – från småskaliga bagerier till globala koncerner. Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och sysselsätter närmare 55 000 personer. Livsmedelsföretagen är tillsammans med LRF och Svensk Dagligvaruhandel initiativtagare och ägare till Svenskmärkning AB.

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Tack att du väljer svenskt när du handlar — 5 tips!

Relaterade inlägg

ostfestivalen göteborg

Det här händer under Ostfestivalen i Göteborg

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Festivalen som arrangerats med framgång i Stockholm vid nio tillfällen, gör nu i höst, den 13–14 oktober 2023 premiär i Göteborg.

Från Sverige-veckorna: Magnussons Petfood

Hundmaten och kattmaten från familjeföretaget Magnussons Petfood är märkt med Från Sverige och här berättar de om sina aktiviteter under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna: Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors, Lantmännen Cerealia

Vad gör Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors och Lantmännen Cerealia under Från Sverige-veckorna 2023? Det berättar de mer om här.