från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskodlade sommarblommor – 10 olika sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Se till att din balkong, trädgård eller uteplats blommar! Ettåriga blommande växter, så kallade sommarblommor blommar ofta hela sommaren. Bland tio-i-topp sommarblommor hittar du favoriterna Pelargon, ​Dahlia, Margerit​, Petunia​, Lobelia​, Stjärnöga​, Sommarbegonia​, Femtunga​, Silvernjurvinda​ och Snöflinga​. Här kan du läsa mer om de olika sorterna och ta del av tips hur du sköter dem. Titta efter märket Från Sverige när du väljer sommarblommor!

Sommarblommor 10-i-topp

Pelargon

Pelargon är en av våra mest populära sommarblommor och passar perfekt till krukor och balkonglådor utomhus, men även inomhus på fönsterbrädan. Pelargoner är lättskötta sommarblommor som tål värme bra.

Lavina Årets Pelargon

Dahlia

Dahlia är en klassisk och härlig sommarblomma med färgglada blommor. Uppskattad sommarplanta med lång blomningstid som passar lika bra planterad i kruka som i rabatten. Trivs i soligt läge.

Stjärnöga

Tacksam sommarplanta som blommar länge och mycket rikligt. Lättskött och tålig sommarblomma med prästkragelika blommor. Trivs på fullt soliga platser. Blommorna sluter sig oftast i mulet väder och på natten.

Femtunga

Starkväxande sommarblomma som är mycket lättskött och odlingsvärd. Trivs bäst i sol eller halvskugga.

Margerit

Klassisk sommarblomma med mycket lång blomningstid. Lyser upp med sina vita prästkrageliknande blommor. Trivs bäst i soliga lägen.

Petunia

Vacker säsongsväxt med trumpetformade blommor. Blommar bäst i fullt soliga lägen.

Lobelia

Rikblommande, ettårig sommarblomma som får ett tätt, rikt förgrenat och hängande växtsätt. Blommar rikligt hela sommaren med små blå blommor som inte behöver plockas och rensas. Trivs i de flesta lägen.

Snöflinga

Mycket lättskött sommarblomma som får mängder av näpna vita blommor. Lättodlad, mycket blomvillig och självrensande växt utan stora krav. Trivs i alla lägen, men blommar mest i skugga eller halvskugga.

Begonia

Lättskött och blomvillig krukväxt med kompakt, buskigt växtsätt och mörkgröna, blanka blad. Sorten blommar rikligt och länge. Placeras med fördel på ljusa till lätt skuggiga platser men undvik placering i direkt sol under sommarhalvåret.

Silvernjurvinda

Vacker och tålig växt som bildar långa rankor med silvergråa blad. Passar i alla typer av planteringar och förhöjer andra växter. Blir fin både i sol och skugga och tål, regn, blåst och några minusgrader på hösten.


Mer information


Blomveckorna 2024

Blomveckorna Från Sverige

För fjärde året är det dags för Blomveckorna Från Sverige. Under Blomveckorna hittar du mängder av Från Sverige-märkta blommor, perenner, växter, buskar och fruktträd från svenska odlare i butiker och handelsträdgårdar över hela landet. Blomveckorna hålls den 3-16 juni och tema 2024 bjuder på en skön blandning av ätbart, torktåligt och så förstås sommarblommor 10-i-topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma Heliotrop.

Om svenskodlade växter

Det betyder Från Sverige-märket på växter 

Om Blomveckorna Från Sverige

Butiksmaterial och digitalt material finns här

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.