från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskodlade färska örter – 15 olika sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Örter är mångsidiga växter med egenskaper som lyfter och sätter karaktär på maten! Idag finns ett brett urval av svenskodlade färska örter hela året runt. Märket Från Sverige visar att örterna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Här nedan kan du lära dig mer om 15 olika sorters färska örter och dess användningsområden.

färska örter

Idag odlas färska örter i växthusen året runt!


15 utmärkta sorter

färska örter sorter

1. Basilika

Basilika har stora välvda blad och doftar starkt kryddigt av nejlika. Stammarna är ganska grova, men det går att äta dessa också om du hackar dem fint. Plocka och riv isär bladen så att de är i stora bitar. Vill du hacka dem – hacka fint från början. Att gå över bladen med kniven flera gånger gör att de snarare mosas än hackas.

Perfekt till: Basilika har en aromatiskt blommig, och nästan parfymerad smak som är perfekt tillsammans med tomat, både som färsk och lätt tillagad i såser. Basilika är även ett givet alternativ till pasta och ostar. Planerar du italienskt, tänk basilika. Tack vare sin blommighet gifter sig dess smak även med exempelvis jordgubbar.

2. Citronmeliss

Citronmeliss har vackert gröna, lätt sågtandade, blad. Den påminner lite om nässelblad. Doften är svag och citrusaktig, men blir starkare om man gnuggar lätt på bladet mellan fingrarna. Ofta använder man hela blad eller lätt hackade då de är späda.

Perfekt till: Med sin milda citrondoft och smak är den en passande krydda till fisk och vissa kycklingrätter. Citronmeliss gör sig kanske allra bäst i desserter där den både kan vara en egen lysande stjärna i efterrätten eller ett komplement till bär och frukt. Smaksätt gärna i cheesecake eller sockerkakor. Varför inte lite citronmeliss i grädden till kakan? Du kan också göra ett friskt örtte genom att slå över varmt vatten över bladen och låta dem dra sig.

3. Dill

Dill har ett säreget, vippigt och yvigt utseende. Bladen påminner mer om flikigt ris än om blad. Doften är väldigt speciell och kryddigt gräsig. Blasten nyps av eller hackas. Stjälkarna kan med fördel läggas i hela för att sedan lyftas bort innan servering, eller finhackas.

Perfekt till: Dill används traditionellt i det svenska köket. Framförallt till all typ av fisk och skaldjur. Antingen som krydda, eller som tillbehör i kalla såser och stuvningar. Den används också till dillkokat kött så som lamm och nöt. Dillen är även vanlig i medelhavsköket.

4. Dragon

Dragon har ljust gröna och barrlika blad som påminner om rosmarin. Vid beröring ger den ifrån sig en intensiv doft. Hacka den gärna för att utvinna de starka smakerna i dragonen eller låt den ingå i en bouquet garni – en kryddbukett som du sedan lyfter ur din rätt innan servering.

Perfekt till: Dragon har en mycket stark och distinkt smak och bör nyttjas sparsamt för att smaksätta rätter. Den är varmt pepprig och har vissa drag som liknar anis i smaken. Vi odlar den franska dragonen som är ett givet inslag i det klassiska franska köket. Den är en utmärkt krydda till fisk, kyckling, skaldjur, potatis- och äggrätter. Det är även dragon som är den främsta kryddningen i en sauce Bearnaise, där den både används färsk och i en dragonvinäger.

5. Gräslök

Gräslök är yviga ihåliga strån som är relativt doftfria fram tills att du hackar dem. Då avger de en svag lökdoft. När du hackar gräslök, tänk på att hacka den med en vass kniv, och gärna endast en gång. Går du över med kniven igen är det lätt att du mosar gräslöken istället för att få fram små krispiga bitar.

Perfekt till: Med sin milda och lite peppriga löksmak gör den sig perfekt som en frisk topping på många rätter. Gräslök är en traditionell favorit och kröner gräddfil och sill, samt är en bra smakkompis till dill. Den är underbar i kalla såser eller tillsammans med fisk och friska kycklingrätter. Gräslök tar inte över maträtter utan ger en härlig fräschör som du kan kombinera med mycket, eller avnjuta den som den är på nybakt bröd med färskost.

6. Koriander

Koriander har skarpt gröna blad som påminner lite om slätbladig persilja. Koriander har en säregen doft och smak som närmast kan beskrivas som gräsig, aromatisk och lite skarp. Det är bladen och fröna som är det mest smakrika på växten. Bladen används med fördel hela och strös över precis innan du ska äta.

Perfekt till: Koriander är ett måste i asiatisk, mexikansk och indisk matlagning. Dess säregna friska smak kompletterar det kryddiga och starka och friskar upp rätterna. Koriander har en unik smak och kan uteslutas, men aldrig ersättas av någon annan krydda. Använd den gärna generöst.

7. Körvel

Körvel är nästan doftlös om den står svalt. Bladen är små, mjälla och ljusgröna och påminner om slätbladig persilja och koriander. Körvel har tunna, krispiga stjälkar. Plocka bladen och behåll dem som de är eller grovhacka och strö ned i maten. Stjälkarna kan med fördel användas finhackade.

Perfekt till: Körvel har en svag men distinkt smak av anis med gräsiga undertoner. Detta gör den alldeles perfekt till alla typer av rotgrönsaker. Det finns även en viss ton i den som gör att söta toner i maträtterna plockas fram, utan att för den delen ta över. Körvel är, precis som fänkål, en frisk smaksättare till fisk – och lyfter lammrätter.

8. Mejram

Mejram har små, nästan hjärtformade gröna blad. Doften är stark och kryddig och när man hackar eller repar av bladen övergår den till att vara starkt parfymerad i doften – något som inte sätter spår när den används. Både blad och stjälkar är späda och kan användas både hela och finhackade.

Perfekt till: Mejram är en nära släkting till oregano och kan användas i alla rätter där du normalt skulle använda oregano. Den är underbar i vegetariska rätter, men gör sig även perfekt i köttgrytor. Använd den till vit fisk och kyckling, gärna tillsammans med chili eller lime. Då den innehåller mycket aromatiska oljor bör den tillsättas mot slutet av tillagningen och är ett perfekt avslut att strö över nykokt potatis eller ugnsrostade primörer. Den är även en given krydda i både korv och klassisk ärtsoppa.

9. Mynta

Mynta är en mintdoftande växt med skira gröna blad. Vilt växande blir stammen grov, men växthusodlad behåller stammen sin spädhet. För att få ut den mesta smaken ur mynta behöver man hacka den för att frigöra oljorna i örten. Ska du till exempel göra mojito, släng i myntan när du muddlat limen och muddla en eller två gånger extra för att krossa den lätt.

Perfekt till: Mynta har en säregen mentolsmak, men även en friskhet som gör den perfekt i svalkande yoghurtsåser eller ihop med citron. I det libanesiska och engelska köket använder man myntan flitigt, till exempel i sallader, till lamm och kyckling. Tillsammans med gröna ärtor och bondbönor är myntan magisk. Tack vare sin ton av mint är den även underbar i efterrätter där en friskhet behövs.

10. Oregano

Oregano har mellanstora tättväxande blad och en mycket pepprig och kraftig doft. Vanligtvis används bladen, knopparna och stammarna med försiktighet. Finhacka den gärna för att få fram den optimala smaken, eller strö hela blad över pizza eller pasta.

Perfekt till: Oregano är en klassisk krydda till pizza, i tomatsåser och i många andra italienska rätter. Pröva gärna till frikadeller eller i mustiga grytor. Oregano är även utmärkt till ost då det feta i osten kompletterar och framhäver smaken. Den är utmärkt till bönor, fläsk, lamm, fågel och vit fisk.

11. Persilja

Krusbladig persilja har en mycket mild doft, mjälla ljusgröna stjälkar och stora gröna blad som krusar sig kraftigt och ser ut som små träd eller buketter. Krusbladig persilja kan med fördel användas både finhackad och som hel. Använd även stjälkarna då de är fulla av smak, men hacka gärna dem lite finare. Tack vare sitt vackra utseende gör sig den krusbladiga persiljan väldigt bra som dekoration.

Perfekt till: Persilja är en frisk och smakrik ört som passar många rätter, men tillsätt den gärna mot slutet av tillagningen eller garnera med den för att behålla all smak. Garnera pastarätter, fördjupa såser eller ha bladen hela i en sallad för extra sting. Persiljan är ett vanligt inslag i det svenska köket såväl som i medelhavsköket, det libanesiska och det persiska köket.

12. Rosmarin

Rosmarin är en flerårig ört som du känner igen på sina barrlika blad och aromatiska doft. Plocka av och finhacka bladen, men lämna stjälkarna då de lätt kan bli hårda vid tillagning. Du kan även lägga ned hela kvistar och sedan ta upp dem ur pannan eller kastrullen innan servering.

Perfekt till: Tack vare sin starka smak och doft kan man vara ganska sparsam när man kryddar med rosmarin då den annars lätt tar över rätter. Rosmarin är underbar i smakrika och värmande grytor och som krydda till fågelrätter eller en maffig biff. Den är även ett perfekt komplement till lamm och fläsk, samt att strö över rostade rotfrukter.

13. Salvia

Salvia är en flerårig kryddört med vackra silverludna och rundade blad. Färsk salvia kan man med fördel använda hela blad som smaksättare. Lägg gärna bladen direkt på köttet när du tillagar det, eller ha dem i exempelvis rullader. Du kan också låta bladen fräsa med i pannan för att ge en mild smak.

Perfekt till: Salvia passar till ljusare kött såsom kyckling, fläsk och kalv samt är en mycket angenäm krydda i korv. Smaken utvecklas mycket väl tillsammans med fetare kött som anka och gås. Tillsätt även salvia i gräddiga såser för en härlig karaktär. Salvia är också en given ingrediens i saltimbocca – kalvkött med ost och skinka.

14. Thaibasilika

Thaibasilika har något spetsigare blad än den ”vanliga” basilikan och en kryddigare doft. Stammen är något kraftigare och används sällan. Bladen används ofta hela i rätter, då man låter smaken ta plats, men annars gäller samma behandlingssätt som för vanlig basilika – hacka inte bladen allt för många gånger.

Perfekt till: Thaibasilikan har en lite het fruktig ton och en aniskaraktär – den används därför på helt andra sätt än traditionell basilika. Som namnet antyder används den flitigt i asiatisk matlagning, både i wok, currygrytor och sallader. Stundvis kan tonen i thaibasilika vara lite söt, vilket gör den till ett spännande inslag i desserter. Testa gärna att göra glass på den eller att hacka ner den i en fruktsallad.

15. Timjan

Timjan är en flerårig ört och du känner igen den på dess små blad och kryddigt jordiga doft. Använd bladen och det översta på stjälkarna – de kan annars bli hårda och träiga när du tillagar dem. Varför inte knyta ett timjanknippe som du låter puttra med och sedan tar ut ur din soppa eller gryta innan servering?

Perfekt till: Timjan har en värmande och pepprig smak vilket gör den till en mycket mångsidig krydda som med fördel kan användas till de flesta rätter. Den passar bra till smaksättning av kött; vilt, lamm och biff – men även till fiskrätter och den används flitigt i såväl franska, som grekiska och övriga medelhavsköket. Timjan gör sig mycket bra tillsammans med andra kryddor.

Källa: Svegro

Familjeföretaget Svegro grundades 1960 och arbetar till 100% med svenskodlade produkter – de odlar och packar färska örter och sallater året runt samt säljer egna förädlade produkter.


Från Sverige-märkningen på färska örter

Från Sverige-märkningen visar att de färska örterna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Titta efter märket nästa gång du handlar!


Mer information

Läs mer om Svegro och deras produkter inne på Svegros hemsida

5 enkla tips – så håller dina färska örter längre

Företagen som märker med Från Sverige

Om den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.