från sverige

Tillbaka

Svenskmärkning växer – sänker licensavgiften

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Press

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige har utvecklats mycket positivt och har snabbt växt mer än väntat. Intäkterna som driver verksamheten ska komma de märkesanvändande företagen till godo och den starka utvecklingen gör det nu möjligt att sänka licensavgiften.

Pressmeddelande Stockholm mars 2018 

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige visar en mycket god utveckling. Efter knappt två år märker cirka 140 företag mer än 7900 produkter med Från Sverige.

De märkta produkterna genererar licensintäkter* till bolaget Svenskmärkning AB som förvaltar, utvecklar och kommunicerar märket. Intäkterna driver verksamheten och ska också komma de märkesanvändande företagen till godo. Den starka utvecklingen har gjort det möjligt för Svenskmärkning att sänka licensavgiften från 0,08 till 0,07 procent på omsättningen av märkta produkter. Detta görs från den 1 juli 2018.

– Märkningen har utvecklats mycket positivt och möter våra prognoser tidigare än förväntat. Och det är företagen som använder märkningen som genererar resultatet. Det är då också rimligt att de får del av framgången genom en lägre licensavgift, säger Karin Brynell, ordförande Svenskmärkning AB.

– Det är naturligtvis glädjande att märket så snabbt etablerats på marknaden och visar resultat. Från Sverige är en enkel märkning som möter konsumenternas efterfrågan om ökad tydlighet om varornas ursprung, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Under bolagets två första år har grunden lagts till en effektiv och väl fungerande verksamhet. Märket har vuxit och har nu god kännedom hos konsumenterna. Nästan 8 av 10 känner till märkningen Från Sverige.

* Företag som använder märkningen betalar en årlig kontrollavgift på 3.000 kr till Svenskmärkning AB. För företag med en årsomsättning över 25 Msek utgår en licensavgift för märkta produkter.

För mer information, kontakta
Karin Brynell, ordförande Svenskmärkning AB
Telefon 0709-758085, [email protected]

Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB
Telefon 072-741 64 90, [email protected]


Om Från Sverige
Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enklare för konsumenten att hitta svenskproducerade produkter i butiken. Råvaran ska vara odlad eller född och uppfödd i Sverige, och produkten ska vara förädlad och förpackad.

Om Svenskmärkning AB
Initiativet till den frivilliga ursprungsmärkningen kommer från Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF, som gemensamt startade och äger Svenskmärkning AB.


Mer information

Pressbilder hittar du på Press och på Mynewsdesk

Läs mer på Regler och avtal

 

 

Aktuellt

”Vi har haft svenskt kött i MAX burgare i 50 år”

När du äter en MAX-burgare vet du att köttet är svenskt. Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetstänket, säger Christoffer Bergfors. MAX är gäst på Från Sveriges Instagram v 4.

Välj svenskt – då får du viktiga mervärden på köpet

Maten vi äter ska vara god och dessutom vara hållbart producerad. Här är några viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Den 15 januari firar vi Tulpanens Dag!

Inför Tulpanens Dag har det storskördats i växthusen i hela Sverige.Titta efter märket Från Sverige så är det enkelt att välja svenskodlade, klimatsmarta och hållbara tulpaner!