från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska lufttorkade charkuterier från Scan

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Scans lufttorkade charkuterier kommer med alla fördelar som svenskt kött innebär. Det vill säga lägre klimatavtryck, bättre djurskydd och lägre antibiotikaanvändning. Scans lufttorkade sortiment består idag av prosciutto crudo, coppa, fänkålssalami och tryffelsalami och märks med Kött från Sverige. Vi bad Eva Tiedman, kategorichef för smörgåsmat och deli på HKScan Sverige, att berätta mer!

Berätta om bakgrunden till era lufttorkade charkuterier! 

– Vi har sett att konsumtionen av lufttorkade produkter har haft en positiv trend under många år. Lufttorkad skinka och salami är mycket populärt på allt från plockmat och charkbrickor, till lyxiga pizzor och smörgåsar. För oss var det självklart att Scan skulle erbjuda ett svenskt alternativ till de italienska och spanska produkterna. Produkter som levererar på smaken, men som till 100% är gjorda på kött från svenska gårdar.

Ni har byggt en egen klimatkammare?

– I början tillverkade vi produkterna med hjälp av en partner, men nu har vi byggt vår egen klimatkammare i Halmstad med de perfekta förutsättningarna för lufttorkning och långlagring av dessa charkuterier. Våra erfarna charkuterister har samarbetat med en italiensk expert, för att återskapa det traditionella hantverket enligt svenska förutsättningar, berättar Eva. 

Vilka produkter ingår i serien? 

– Storsäljaren är vår prosciutto crudo, en lufttorkad skinka som lagrats riktigt längre för att få en utvecklad arom. Vi har även en coppa – fläskkarré som är milt kryddad och lagrad i minst tre månader. Sedan har vi två rustika salamis, en typisk fänkålssalami och en tryffelsalami som är smaksatt med äkta tryffel.

Svenska lufttorkade charkuterier

Vad är fördelarna med svenskt kött? 

– Det är faktiskt skillnad på kött och kött och det finns flera anledningar till att välja svenskt i butiken. Svenskt lantbruk har lägre klimatavtryck och bidrar till lägre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra länder – exempelvis har svenskt nötkött 60% lägre klimatpåverkan och svensk gris 50% lägre än det globala snittet. Vi har en av världens mest omfattande djurskyddslagar och lägst antibiotika-användning i hela EU. I många länder som vi importerar kött och charkuterier från ges antibiotika i fodret för att djuren ska växa bättre – det är strikt förbjudet i Sverige.

Var går det att köpa produkterna? 

– Våra lufttorkade produkter finns färdigskivade att köpa i vanliga livsmedelsbutiker, exempelvis på ICA, Coop och Mathem. Man kan även hitta dem i manuella delidisken. Vi har också börjat sälja dem till restauranger som är noga med att servera svenskt kött. Du kan smaka dem på allt ifrån läckra pizzor från Svenska Pizzaköket, till en charkbricka på Långbro Värdshus och du hittar dem även på menyn på Hotel Kung Carl.

Varför har ni valt att märka charkuterierna med Kött från Sverige? 

– Vi brukar säga att Scans produkter representerar smaken av Sverige och vårt löfte till konsumenterna är ”alltid svenskt kött”. Kött från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta rätt i butiken och är ett självklart val för oss då det representerar trovärdighet och kvalitet. När det gäller våra lufttorkade charkuterier så är det extra viktigt att kommunicera det svenska ursprunget då majoriteten av motsvarande produkter i butikerna kommer från andra länder. 

Hur ser ni på framtiden? 

– Vi ser en ljus framtid för svensk kött- och chark. Trenden är tydlig, även om en del konsumenter väljer att äta mindre kött totalt så väljer man i allt större utsträckning produkter med svenskt ursprung. Framöver tror vi att konsumenten kommer att efterfråga en varierad och balanserad kost som är både kött-, fisk-, fågel- och växtbaserad. Den utvecklingen följer även vi på HKScan och breddar vårt sortiment framöver både med nya växtbaserade produkter och även fisk. Det känns jättespännande!

Svenska lufttorkade charkuterierPå charkbrickan som Martin Moses, Årets Kock 2019, har tagit fram är det svenska råvaror som gäller! Här kan du läsa mer.

Kommer ni utöka ert sortiment inom det lufttorkade? 

– Absolut! I Halmstad pågår arbetet för fullt, så ni kan räkna med flera nyheter ur vår klimatkammare framöver. Vi ser att intresset för mer lyxiga charkuterier håller i sig, och vi på HKScan vill dra vårt strå till stacken för att se till att svenskarna kan unna sig kvalitetschark på svenskt kött även på charkbrickan.

Vilken är din personliga favorit? 

– Det är svårt att välja en, men min absoluta favorit är fänkålssalamin! Fänkål och peppar ger en fin smakbrytning, och vår salami är lite mer mager än många andra produkter. Vi har också en fantastisk coppa, som smälter i munnen och har fått toppbetyg i konsumenttester.


Mer information

Läs mer om Scans lufttorkade sortiment inne hos Scan

Läs mer om märket Kött från Sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.