från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska Kocklandslagen tävlar i Culinary World Cup

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I helgen är det äntligen dags för Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget att visa vad de går för under Culinary World Cup 2022 i Luxemburg. Här presenteras de sex kockarna som tar plats i det officiella tävlingslaget för Svenska Kocklandslaget, redo att knipa en topplacering i Luxemburg. Från Sverige är officiell partner till de Svenska Kocklandslagen.

Svenska Kocklandslagen 2022

Bilden visar inte årets tävlingsrätt, rätterna i Culinary World Cup 2022 visas efter tävlingen.

I helgen startar Culinary World Cup och Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget har finslipat de sista detaljerna innan tävlingen drar igång. Sverige är världsledande i internationell matlagning och har vunnit flest medaljer under de senaste två decennierna. Juniorkocklandslaget ska försvara sin guldmedalj från 2020 års Culinary Olympics och Kocklandslaget jagar guld efter sin silvermedalj.

Restaurant of the Nation & Chef’s Table

Det Svenska Kocklandslaget kommer att delta i två grenar: Restaurant of the Nation (även kallad Varmköket) där en trerätters meny ska serveras till 110 personer, samt Chef’s Table där laget presenterar en avsmakningsmeny med ett tema. En av de viktiga detaljerna inför mästerskapet har varit att spika ”Sexan”, det vill säga tävlingslaget med de sex kockarna som valts ut för att representera Sverige i de båda grenarna i mästerskapet.

Svenska Kocklandslaget i Luxemburg

Sexan i Svenska Kocklandslaget i Luxemburg kommer att bestå av följande kockar och konditorer:

– Ludwig Tjörnemo, Team Captain
– Marcus Bremdahl, Chef
– Ida Bauhn, Chef
– Michael Andersson, Chef
– Anton Husa, Pastry
– Malin Lönneberg, Pastry

De övriga medlemmarna i laget spelar även dem betydande roller under mästerskapet:
Kasper Kleihs bygger chokladskulpturen som kan kamma hem många poäng under Chef’s Table, Matilda Ewaldh är med i boxen och kör disken under tävlingen, Jerome Calayag och Erik Möller kommer att medverka som helpers. Under tävlingen assisterar helpers utanför köket för att förbättra arbetsflödet men de får inte göra någon prepp.

— Vi har fått till ett så grymt samarbete i laget sedan vi började träna ihop förra våren och vi tror verkligen att den sexan vi valt ut kommer att leverera fantastisk mat och visa på ett grymt teamwork. Våra lagmedlemmar som agerar helpers är också helt i synk med tävlingslaget vilket är extremt viktigt då ingenting får falla mellan stolarna, berättar Marie Skogström, Coach för Kocklandslaget.

Embrace den röda tråden

För tävlingsgrenen Chef’s Table ska samtliga tävlande lag presentera ett tema som reflekteras i rätterna som laget presenterar, samtidigt som landets lokala smaker och tekniker hyllas. Detta år har Svenska Kocklandslaget valt att satsa på ett tema som de kallar ”Embrace”.

– Ordet embrace har flera betydelser, direkt översatt betyder det att omfamna och länka samman vilket både kan vara att hylla något eller att fysiskt omfamna en person. Varje gång vi kliver in i köket gör vi vårt yttersta för att omfamna traditioner, smaker, våra producenter och partners men även vårt samarbete i laget – allt detta tillsammans leder till det vi presenterar på tallriken, berättar Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.

Från Sverige officiell partner till de Svenska Kocklandslagen

Från Sverige är officiell partner till de Svenska Kocklandslagen. Målet med samarbetet är att fler aktörer ska få upp ögonen för ursprungsmärkningen Från Sverige så att det blir lättare för fler att välja produkter som producerats i Sverige och öka andelen Från Sverige-märkta råvaror och livsmedel på restaurang. Läs mer

Tävlingsinformation

Tävlingen pågår den 26-30 november och Svenska Kocklandslagen kommer att tävla i grenen Varmköket 26 november och Chef’s Table 29 november i Luxemburg. Prisutdelning sker den 1 december kl 14:00.

Lörd 26 nov Svenska Kocklandslaget, varma köket
Sönd 27 nov Svenska Juniorkocklandslaget, varma köket
Tisd 29 nov Svenska Kocklandslaget, ätbar buffé
Onsd 30 nov Svenska Juniorkocklandslaget, ätbar buffé, kl 20.30
Onsd 30 nov Stockholm Culinary Team, kalla bord
X nov Team West of Sweden, kalla bord
Onsd 30 nov Skåne Kulinar, kalla bord


Mer information

Läs mer om Svenska Kocklandslaget

Läs mer om Svenska Juniorkocklandslaget

Från Sverige officiell partner till Svenska Kocklandslagen 

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Relaterade inlägg

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!

Från Sverige-märkningen på Grüne Woche i Berlin

Jordbruksverket samordnar Sveriges deltagande på Grüne Woche, där besökaren möter svenska företag i montern — Från Sverige-märkningen och From Sweden är med!