från sverige

Tillbaka

Svenska äpplet Frida i Nobelmiddagens dessert

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äpplet Frida fick en fin presentation när Nobelmiddagens dessert avsmakades inför tv-kamerorna. Att de svenska äpplesorterna allt oftare nämns med namn är en positiv utveckling både för svenska odlare, för kockar som vill öka kunskapen om svenska råvaror och för oss som vill lära känna de olika sorterna så att vi kan välja våra favoriter i butiken.

Frida är ett äpple som endast odlas hos Äppelrikets odlare. Foto: Äppelriket.

Svenska äppelsorten Frida är ett fast och syrligt äpple med mycket smak och är främst ett ätäpple. Det har en grön grundfärg och en vacker rosaröd täckfärg. Det är en exklusiv äppelsort som ägs av Äppelriket Ekonomisk förening. Den kan därför bara odlas hos odlare som är anslutna till Äppelriket, som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Äppelsorten är resultatet av en korsning mellan Aroma och ett amerikanskt äpple. Det togs fram slutet av 1980-talet och började säljas kommersiellt i början av 2010-talet. Sorten togs fram vid Sveriges Lantbruksuniversitets försöksanläggning Balsgård utanför Kristianstad i syfte att hitta en äpplesort som tål lagring och förvaring i butik bra, är en motståndskraftig sort och förekommer därför i ekologisk fruktodling. Äpplet Frida mognar i oktober och därefter kan det lagras.

Du vet väl att du kan köpa svenska äpplen året runt?


Mer information

Lär känna de svenska äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Härliga äppelrecept med svenska äpplen

Svensk äpplen året runt!

 

 

Aktuellt

Här är finalisterna i Dagligvarugalan 2019!

Efter flera månaders juryarbete har nu finalisterna utsetts i Dagligvarugalan, branschens stora årliga prisgala.

Svensk produktion måste öka

IPCC-rapporten har startat allvarlig diskussion. Det är dock viktigt att belysa hur duktiga svenska bönder är på hållbar produktion av livsmedel.

Gårdsfisk från Sverige

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad – det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk och de var först ut med ursprungsmärket Från Sverige på fisk