från sverige

Tillbaka

Svenska äpplet Frida i Nobelmiddagens dessert

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äpplet Frida fick en fin presentation när Nobelmiddagens dessert avsmakades inför tv-kamerorna. Att de svenska äpplesorterna allt oftare nämns med namn är en positiv utveckling både för svenska odlare, för kockar som vill öka kunskapen om svenska råvaror och för oss som vill lära känna de olika sorterna så att vi kan välja våra favoriter i butiken.

Frida är ett äpple som endast odlas hos Äppelrikets odlare. Foto: Äppelriket.

Svenska äppelsorten Frida är ett fast och syrligt äpple med mycket smak och är främst ett ätäpple. Det har en grön grundfärg och en vacker rosaröd täckfärg. Det är en exklusiv äppelsort som ägs av Äppelriket Ekonomisk förening. Den kan därför bara odlas hos odlare som är anslutna till Äppelriket, som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Äppelsorten är resultatet av en korsning mellan Aroma och ett amerikanskt äpple. Det togs fram slutet av 1980-talet och började säljas kommersiellt i början av 2010-talet. Sorten togs fram vid Sveriges Lantbruksuniversitets försöksanläggning Balsgård utanför Kristianstad i syfte att hitta en äpplesort som tål lagring och förvaring i butik bra, är en motståndskraftig sort och förekommer därför i ekologisk fruktodling. Äpplet Frida mognar i oktober och därefter kan det lagras.

Du vet väl att du kan köpa svenska äpplen året runt?


Mer information

Lär känna de svenska äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Härliga äppelrecept med svenska äpplen

Svensk äpplen året runt!

 

 

Aktuellt

Ungdomsbarometern: 68% anser att svenskt är viktigast

Ungdomsbarometerns nya undersökning visar att hela 68% av svenska ungdomar i åldrarna 15-24 år anser att det viktigast är att köttet och maten de handlar är svenskproducerad.

Korvfestivalen publiksuccé med utmärkt korv

Korvfestivalen besöktes av tusentals korvälskande, nöjda och mätta besökare. Vi var på plats med märket Kött från Sverige som stolta sponsorer med Svenskt Kött och LRF.

Nu rullar märket genom #öppnalandskap

Sedan nyår använder vi hashtags för att lyfta svenska mervärden du får på köpet när du väljer svenskt. Nu rullar vi ombord på SJ genom ett av dem: #öppnalandskap.