från sverige

Tillbaka

Svenska äpplet Frida i Nobelmiddagens dessert

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äpplet Frida fick en fin presentation när Nobelmiddagens dessert avsmakades inför tv-kamerorna. Att de svenska äpplesorterna allt oftare nämns med namn är en positiv utveckling både för svenska odlare, för kockar som vill öka kunskapen om svenska råvaror och för oss som vill lära känna de olika sorterna så att vi kan välja våra favoriter i butiken.

Frida är ett äpple som endast odlas hos Äppelrikets odlare. Foto: Äppelriket.

Svenska äppelsorten Frida är ett fast och syrligt äpple med mycket smak och är främst ett ätäpple. Det har en grön grundfärg och en vacker rosaröd täckfärg. Det är en exklusiv äppelsort som ägs av Äppelriket Ekonomisk förening. Den kan därför bara odlas hos odlare som är anslutna till Äppelriket, som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Äppelsorten är resultatet av en korsning mellan Aroma och ett amerikanskt äpple. Det togs fram slutet av 1980-talet och började säljas kommersiellt i början av 2010-talet. Sorten togs fram vid Sveriges Lantbruksuniversitets försöksanläggning Balsgård utanför Kristianstad i syfte att hitta en äpplesort som tål lagring och förvaring i butik bra, är en motståndskraftig sort och förekommer därför i ekologisk fruktodling. Äpplet Frida mognar i oktober och därefter kan det lagras.

Du vet väl att du kan köpa svenska äpplen året runt?


Mer information

Lär känna de svenska äpplena Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Härliga äppelrecept med svenska äpplen

Svensk äpplen året runt!

 

 

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.