från sverige

Tillbaka

Honungens dag! Från bin som pollinerar Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Den svenska honungen är inte bara god, bina pollinerar de svenska växterna och bidrar till växtligheten och den biologiska mångfalden. Den söta smaken har varit uppskattad av människorna genom årtusendena. Honung är det äldsta kända sötningsmedlet och är fortfarande idag mångas favorit.

Honungen används naturell som sötningsmedel, smakförhöjare i matlagning och till mycket annat där man söker den välgörande goda aromen.

Honungsbin pollinerar Sverige

Det är tack vare våra bin vi har vår honung. De gör mer arbete än någon trädgårdsmästare, både för ekonomin och naturen. Det krävs nämligen 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung. När de flyger fram och tillbaka till kupan transporterar de också pollen mellan olika blommor. Det är våra bin som pollinerar Sverige, och ser till att våra vilda och odlade växter utvecklar både frön och frukter. Bara det är en god anledning att välja svensk honung!

Så produceras honung

Bin samlar nektar som finns i blommorna. De omvandlar nektarn till honung och lagrar den i bikupans vaxkakan. När bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen att skördas. Biodlaren tar bort vaxlocken och placerar vaxkakorna i en honungsslunga, som fungerar som en centrifug. Honungen slungas ur vaxkakorna och sedan silas den. I nordisk honung bildas kristaller på grund av hög halt av druvsocker. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens rör biodlaren om i honungen ett par gånger om dagen tills den blir tjockflytande och ogenomskinlig. Sedan är det dags att tappas på burk och avnjutas!


Visste du att

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar in honung från vilda bin.

… ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen – inga tillsatser tillåts.

… den 20 augusti är Honungens dag!


Mer information

Läs mer om svenska råvaror

Svenska Biodlare

Svenska bin

 

 

Aktuellt

Ostfestivalen är Sveriges största ostbricka

Den 15–17 februari dukar svenska mejerier upp smaksensationer från norr till söder på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi är på plats på fredagen med ost och gnuggisar.

Klimatsmart välja svensk ost istället för importerad

Ur klimatsynpunkt lönar det sig att välja närproducerat, inte minst när det gäller ost. Ta del av beräkningarna från LRF inför årets Ostfestival i Stockholm i helgen.

Svenskmärkning är en garanti även på restaurang

Svenskt Kött skrev en pressnyhet den 24 januari angående att en skåpbil med ett ton kalvkött stoppades under en poliskontroll på Öresundsbron.