från sverige

Tillbaka

”Svensk havre har god smak och högt näringsinnehåll”

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Råvaran som används hos Fazer Kvarn i Lidköping kommer från de närliggande bördiga åkrarna på Västgötaslätten. I kvarnen utvecklar och tillverkar de sina produkter och under vecka 46 träffar du deras varumärke Frebaco Kvarn på Från Sveriges Instagram.

Martin Pardell är affärsområdeschef på Fazer Kvarn. Han berättar att det ursprungliga familjeföretaget från början bland annat baguetter från eget bageri i Stockholm under namnet Frebaco. Det var i slutet på 70-talet. Idag kretsar verksamheten kring kvarnen på Västgötaslätten. I princip görs alla produkter av svenskt spannmål som skördas inom en radie på 10 mil från kvarnen. Och tretton av dem är märkta med Från Sverige.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktigt för er?

– Vi jobbar med flera märkningar, bland annat vår egen märkning ”Från Västgötaslätten”, men märkningen Från Sverige är viktig eftersom den är etablerad och tydlig för konsumenten. Jag upplever att efterfrågan på svenska varor bara blir starkare och starkare och vi vill visa för våra konsumenter att vi stöttar Sverige genom vår förädling av svenskt spannmål.

Vilka är fördelarna med svensk havre?

– Våra svenska jordar och vårt klimat är som gjort för havre. Därför är det faktiskt så att vår svenska havre har en ovanligt hög smak och ett högt näringsinnehåll. Det gör det extra roligt att jobba just med havre eftersom efterfrågan på havre också ökar.

Var kan konsumenter hitta era produkter?

– Våra havreflingor, müsli och matgryner finns i dagligvaruhandeln över hela landet.

Vilken är din egen favoritprodukt?

– Det är många! Men jag vill gärna lyfta våra Frasiga havreflingor. Det enda spannmål i dem är havre och de är sötade med äppeljuice – de har en låg naturlig sockerhalt på cirka 5%. En annan jättegod produkt är Havre- och quinoagröt. Quinoaflingorna gör gröten mycket fluffigare. När du väl smakat den gröten är det svårt att gå tillbaka till vanliga havregryn.


Mer information

Instagram Från Sverige

Läs om Frebaco Kvarn och deras produkter

Detta är Fazer Kvarn

Mer om spannmål Från Sverige

 

Aktuellt

Ostfestivalen är Sveriges största ostbricka

Den 15–17 februari dukar svenska mejerier upp smaksensationer från norr till söder på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi är på plats på fredagen med ost och gnuggisar.

Klimatsmart välja svensk ost istället för importerad

Ur klimatsynpunkt lönar det sig att välja närproducerat, inte minst när det gäller ost. Ta del av beräkningarna från LRF inför årets Ostfestival i Stockholm i helgen.

Svenskmärkning är en garanti även på restaurang

Svenskt Kött skrev en pressnyhet den 24 januari angående att en skåpbil med ett ton kalvkött stoppades under en poliskontroll på Öresundsbron.