från sverige

Tillbaka

Dags att planera ansökan till Årets Kock 2019

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det är dags för Sveriges främsta kockar att på allvar planera sin ansökan till Årets Kock 2019 - SM i professionell matlagning. Tillsammans med Svenskt Kött och LRF är vi med ursprungsmärket Kött från Sverige stolta partners till Årets Kock 2019, där tävlingsupplägget görs av en minst sagt namnkunnig kvartett.

Det är dags för Sveriges främsta kockar att på allvar börja planera sin ansökan till Årets Kock 2019 – SM i professionell matlagning. Årets Kock – SM i professionell matlagning, är öppen för professionella kockar som vill mäta sig med de främsta.

Tävlingsgruppen som utformar tävlingsupplägget 2019

Tävlingsgruppens uppdrag är att utforma tävlingsupplägget för Årets Kock 2019 och består av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Emma Bengtsson från tvåstjärniga Aquavit Restaurant i New York samt Paul Svensson från ReTaste och restaurangen på Fotografiska, Stockholm.

Gruppen ska driva utformningen av tävlingsupplägget för Årets Kock – SM i professionell matlagning; från anmälan till final inklusive vilka uppgifter de tävlande ska utföra, tid de har på sig och hur poängen ska sättas.

– Det är en otroligt kunnig och engagerad kvartett och jag är väldigt glad över att ha med mig Tom, Tommy, Emma och Paul i årets tävlingsgrupp, säger Andreas Stenberg, vd Årets Kock.

Vem kan tävla? Och hur går uttagningen till?

Alla som uppfyller grundkriterierna är välkomna att ställa upp i Årets Kock.

Tävlingen består av tre delar. Ansökan där inskickade recept bedöms helt anonymt. Ett kval där de tävlande lagar upp sitt inskickade recept samt ställas inför ytterligare prov i yrket, till exempel att tillaga en rätt baserad på en hemlig råvarukorg. Och sist en final där finalisternas matlagning, kunskap, erfarenhet och nerver återigen sätts på prov under ett flertal tävlingsmoment inför en jury med högt ställda krav.

Vinnare blir svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock 2019. Mer information här

Datum och plats

6 maj 2019. Anmälan öppnar kl. 09.00 på www.aretskock.se
17 maj 2019. Anmälan stänger kl. 23.59
23 maj 2019. Kockarna som tagit sig till kvalet presenteras
12–13 juni 2019. Kvaltävling på Stockholms Hotell- och Restaurangskola i Stockholm
12-13 sept. 2019. Final på Annexet i Stockholm


Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i samarbete med Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. Ambitionen med satsningen är att bidra till utbildning, skapa tillväxt i branschen och möjliggöra nätverkande.

Årets final hålls på Gamla Riksarkivet i Stockholm den 6-7 maj. Temat för årets tävling är ”hållbart” med fokus på framtidens mat.

Läs mer om Årets Kockelev/Kockelever


Årets Rätt – nyhet för 2019

Årets Kock lanserar Årets Rätt med ambitionen att vidareutveckla svensk matkultur och skapa nya matklassiker. Årets Rätt 2019 är Kåltaco. Den är skapad av David Lundqvist, Årets Kock 2018, regerande svensk mästare i professionell matlagning.

Premiär för Årets Rätt 2019 Kåltacos – David Lundqvist recept


Mer information

Allt du behöver veta om Årets Kock 

 

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.