från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Stacky’s – en smartare kvadrat av svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

I jakten på att äta klimatsmart, upplevde grundarna bakom Stacky’s att många producenter hade fastnat i att skapa produkter som försöker efterlikna kött och andra animaliska varor. Motreaktionen resulterade i Stacky’s – en växtbaserad matbit, gjord på svenska råvaror, som inte försöker att imitera kött. Vi bad Macs Moser, medgrundare till Stacky’s att berätta mer om Stacky’s och varför de valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen.

Stacky’s är en skafferivara som varken kräver kyl- eller frysförvaring, gjord på svenska råvaror och innehåller inga tillsatser.

Berätta om bakgrunden till Stacky’s!

– Under 2019 började vi, ett gäng drivna vänner, att titta på och försöka förstå varför växtbaserade halvfabrikat var så mycket dyrare än annan mat. Vi insåg ganska snabbt att jakten på att skapa imiterat kött är det som driver upp priset. Forskning, utveckling, labb och processen som krävs för att komma så nära kött som möjligt i smak och textur kostar massor. 

– Priset får vanligt folk betala genom onödigt dyr mat och en generellt långsam anpassning till mer hållbar kost just för att folk helt enkelt inte har råd att äta bra, hållbar mat till vardags. Vi är övertygade om att det går att göra smartare mat, för nu är vi här med Stacky’s, berättar Macs.

Macs Moser, medgrundare till Stacky’s

Vad är Stacky’s gjord på och hur tillverkas Stacky’s?

– Stacky’s är gjord på havre, svart böna, morot, kikärtsmjöl, gul lök och vår egen kryddpasta. Som du hör innehåller är därför Stacky’s inga tillsatser. Produkterna tillverkas i Sverige, från grödor, till smet, till vakuumförpackning.

Stacky’s görs på morot, havre, lök, svart böna, kikärtsmjöl och naturlig smaksättning.

Varför är Stacky’s fyrkantig i formen?

– Den fyrkantiga formen är i grund och botten framtagen för att kunna optimera mängden mat vid transport. Om den vore rund hade vi behövt skeppa runt luft. Det känns inte rimligt. En annan aspekt är att den kvadratiska formen ger en annan föreställning om smak. Om Stacky’s vore rund hade alla förväntat sig smaken av en burgare. När vi istället tar bort smakförväntningen blir upplevelsen istället helt rätt.

Hur tillagar man Stacky’s?

– Det finns egentligen inget rätt eller fel med Stacky’s. Jag tycker själv att den smakar bäst när den får stekas i mindre bitar i smör. Sen om du väljer att hacka, skiva, strimla, riva ner den till tacofyllning eller vad du nu än vill använda den till, det spelar mindre roll.

Hacka, strimla, tärna eller använd Stacky’s fyrkantig som den är.

Vilka produkter finns idag och var finns Stacky’s att köpa?

 Stacky’s finns i de tre goda smakerna Hot & Spicy, Smokey BBQ och Original. Stacky’s klickar du enkelt hem från får oss som tillverkar den på stackys.com. Eftersom Stacky’s är en skafferivara kan vi också skicka den med vanliga posten direkt hem i brevlådan till alla som har en adress.

Varför har ni valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen?

– Vi känner att det inte är försvarbart att handla frysta produkter som försöker efterlikna kött för dyra pengar, tillverkat av råvaror från andra sidan planeten. Därför är det också är viktigt att människor kan se att Stacky’s är en svensk produkt – från Sverige. Även världsläget bidrar till att fler börjat fundera på matens väg fram till tallriken. Märkningen förklarar sig själv dessutom.

Vad är era planer för framtiden?

– Med Stacky’s vill vi göra det möjligt för alla människor att kunna äta hållbar mat till ett rimligt pris. Vårt arbete med att demokratisera bra mat tar därför stor plats i vardagen, men självklart är det också så att vi jobbar på att expandera Stacky’s-familjen med fler goda produkter. Alla med samma smarta egenskaper.

– I direkt närtid blir det sommarturné tillsammans med Campingbio, där vi gör 34 stopp från Piteå i norr till Simrishamn i söder och bjuder på Stacky’s till hungriga campingbesökare. Vi tänkte att står det “Från Sverige” på vår produkt så vill vi också servera den till hela Sverige.

Vad har du för favoriträtt lagat med Stacky’s?

– Jag trodde aldrig jag skulle skriva att en taco var min favoriträtt men jag måste säga att vår kock Richards minitaco är to die for verkligen. Enkel också. Du river bara ner lite Stacky’s Hot & Spicy och steker i smör, fyller sedan ditt tacoskal med dina favorittillbehör och Stacky’s så klart. Toppa med en god stark sås och vips har du ett nöjesfält i munnen.


Inne på Stacky’s hemsida hittar du mer inspiration till vad du kan laga med Stacky’s! Här hittar du serveringsförslagen


Mer information

Här kan du läsa mer om Stackys och köpa produkten

Här kan du ta del av inspirerande serveringsförslag

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.