från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sockerproduktion så nära konsumenten som möjligt

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Mycket av det socker som säljs under varumärket Dansukker i Sverige bär ursprungsmärkningen Från Sverige. Sockerbetorna odlas framför allt i Skåne och sockret tillverkas även där. Under vecka 26 gästar Dansukker Från Sveriges Instagram.

Det handlar om storsäljaren Strösocker på 2 kilo, men även Pärlsocker, Snabbitsocker, Finkornigt Strösocker samt ljus, vit och mörk Sirap. De produceras på Örtofta sockerbruk utanför Eslöv, ett av de största sockerbruken i Europa, samt sockerraffinaderiet i Arlöv.

Lång tradition

I Sverige har sockerbetorna förädlats till socker sedan mitten på 1800-talet – en lång tradition. Förr i tiden odlades betor i större delar av Sverige än idag, ända upp i Mälardalen, men idag sker det mest i Skåne.

Johan Neikell, som är Head of Retail sales på Nordic Sugar, som äger Dansukker, berättar om det senaste – en retrokampanj på Strösocker med den klassiska bruna förpackningen med illustrerade lingon på.

– I och med att Arlövs sockerbruk firar 150 år i år vill vi återkoppla till ursprunget och till vår historia. Odlingen och produktionen tog riktig fart under den andra halvan av 1800-talet och sedan dess har den förfinats och utvecklats. Idag har vi stort fokus på hållbarhet både i odling och produktion, säger Johan.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– När märket kom kändes det väldigt naturligt för oss att använda med tanke på vår långa tradition av att producera socker i Sverige. Vi har våra rötter och fötter här och en stark koppling till svenska konsumenter. Med ursprungsmärkningen Från Sverige på våra produkter underlättar det för konsumenterna att välja, säger Johan.

I Sverige produceras tillräckligt mycket socker för att täcka konsumtionen, vi är självförsörjande.

– Den största fördelen med socker från just Sverige är att produktionen sker så nära den svenska konsumenten som möjligt. Våra produkter har alltid utvecklats i symbios med de svenska konsumenterna, säger Johan.

Socker är inte bara sött

Sockerbetorna härstammar från strandbetan och växte från början vilt på strandängar. Man upptäckte att de hade en söt smak och innehöll socker som man successivt lärde sig att utvinna.

– Socker har fler viktiga egenskaper än att ge sötma och smak, det ger också hållbarhet, påverkar konsistens och jäsning för att lyfta några, säger Johan.

Vad är din egen favoritprodukt?

– Syltsocker är en stor favorit. Varje sommar gör jag ett stort kok jordgubbssylt med just Syltsocker – det blir så enkelt. Gelésocker multi är också en bra produkt – med det kan man enkelt göra sin egen Pannacotta.


Mer information

Under vecka 26 tar Dansukker över Från Sveriges Instagram. Titta förbi och se mer av allt som har med socker att göra!

Instagram Från Sverige

Läs om Dansukker

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna — det gör företagen, del 4

Vad gör KLS med Dalsjöfors, Aloba, Mathem, Lidl och Dansukker under Från Sverige-veckorna? Här är svaren! Under veckorna lyfts råvaror, livsmedel och växter av företag och handel.

matsvinn

Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips

Visste du att vi slänger cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person? Dessutom hälls 18 kilo ut i slasken. Här kan du ta del av enkla tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn.

Från Sverige-veckorna – det gör företagen, del 3

Vad gör Leksands Knäckebröd, Gäsene Mejeri, Frebaco Fazer, Äppelriket,, Tistelvind och Blomsterlandet under Från Sverige-veckorna? Här berättar de om aktiviteterna.