från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säsongen för svenskt höstlamm börjar nu!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Här kan du läsa mer om fördelarna med svenskt lammkött, hur svensk marknadsandel ser ut för lamm och få tips på smaksättning och tillagning!

höstlamm

Många fördelar med att välja svenskt lammkött

I Sverige har vi god djuromsorg och lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturligt beteende, vilket bland annat betyder att de är ute på sommarbete och får daglig tillsyn. Eftersom de betar i hagarna så länge gräset växer, ofta på marker som inte går att odla, hjälper de till att hålla landskapen öppna. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott, vilket bidrar till den biologiska mångfalden.

lammÄlskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Det går även utmärkt att frysa in höstlamm om du vill njuta av svenskt höstlamm i vår!


Efterfrågan på svenskt lammkött ökar

Idag ligger den svenska marknadsandelen för svenskt lammkött på 29,3% (Jordbruksverket, 2020). Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt lammkött vilket har lett till att svenska bönder numera föder upp lamm året runt. Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött i butiken. Märket betyder att lammet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier.


Lamm för alla tillfällen – vardag som fest

Lamm är en mycket mångsidig råvara som passar bra till de flesta rätter som vanligtvis görs av nöt och kalvkött. Du kan använda olika smaksättningar och tillaga lammet på grillen, i grytan, i pannan och ugnen. Allt fler upptäcker nya styckningsdetaljer av lamm. Det är både gott och inspirerande att välja mellan fler delar, och dessutom resursklokt att ta tillvara på så mycket som möjligt av hela djuret för att minska svinnet.

Här kan du se en översikt över de vanligaste delarna och kort om hur du tillagar dem.


Smakkompisar till lamm

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill du smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. Lamm kan du tillaga efter recept med all världens smaker. Här hittar du fler tips på smakkompisar.

Det finns en stor potential för att öka andelen hållbart svenskt lammkött, om efterfrågan finns. Ju mer du som konsument efterfrågar det svenska hållbara lammköttet, desto mer vågar fårnäringen satsa.


Mer information

Visste du detta om svenska lamm och får? Testa dina kunskaper!

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Recept – Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock 2019

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Läs mer på höstlamm.se

höstlamm tillagat

Relaterade inlägg

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du sex enkla och praktiska knep på hur du lyckas.

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.