från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Så lyckas du med pizzan hemma

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, delar med sig av recept på sina favoritpizzor med svenska råvaror och tips på hur du bäst lyckas med dem. Titta efter märket Från Sverige när du handlar till pizzan så vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

pizzan

Ludwigs fem tips för bästa pizzan!

🍕 Gör degen dagen innan. Blanda ingredienserna och låt degen stå ute i rumstemperatur i cirka 1 timme och ställ den sedan i kylen över natten så blir den smidigare att jobba med.
🥫 Tomatsås – tips på snabb variant! Mixa pizzasås och en burk krossade tomater, smaksätt med färska örter och peppar.
🍶 På pizza bianco byter du ut tomatsåsen mot crème fraiche.
🔥 När du ska grädda pizzan: Maxa temperaturen i ugnen, använd en pizzasten eller pizzastål, och har du grillfunktion på ugnen så använd den.
🌿 Alla ingredienser passar inte i ugnen, toppa med örter och coppa, eller annan svensk lufttorkad chark, efter gräddningen.


Recept på Ludwigs favoritpizzor gjorda på svenska råvaror

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, delar med sig av på recept på sina favoritpizzor med svenska råvaror. Hur mycket svamp, ost, coppa (lufttorkad carré, finns i butikernas kyldisk) och annan topping du vill ha väljer du efter egen smak. Tomatsås kan du göra av svenska tomater, men Ludwig tipsar om en lika snabb som god genväg. Se tipsen i klippet.

Pizzadeg, 4 pizzor

6 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
50 g jäst
3 tsk salt
0,5 dl kallpressad rapsolja

Pizza med tomatsås, portabello & prästost

Tomatsås — se Ludwigs tips
Lagrad prästost
Rödlök
Portabellosvamp eller din favoritsvamp

Topping
Färsk spenat, ruccola eller persilja

Pizza bianco med coppa & getost

Crème fraiche
Potatis, favoritsort som skivas rå
Getost, gärna från Dalspira mejeri

Topping
Coppa eller annan svensk lufttorkad chark
Basilika


Tips på dryck till pizzorna

Alkoholfria drycker som vatten, öl, must och cider är alltid bra tips till maten och det finns många goda svenska drycker att välja mellan. Det finns även svenskproducerade viner.
Här är ett gott tips på alkoholfritt mousserande märkt med Från Sverige: Kiviks Mousserande Äppel, gjord på handplockade svenska äpplen

Springwine tipsar om passande vin

Vill du istället ha ett traditionellt vin till maten får du här tips från Springwine på passande viner du beställer på Systembolaget:
Till Ludwigs pizza med tomatsås: Nipozzano Riserva Chianti Rufina Docg (beställningssortimentet) eller Lirac les Chenaie (fasta sortimentet)
Till Ludwigs pizza bianco: L Chablis (fasta sortimentet)


Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, är kock på Restaurant Ètoile i Stockholm, som har en stjärna i Guide Michelin. Ludwig använder gärna svenska råvaror, dels för att det svenska skafferiet är uppskattat och sticker ut i världen och dels för att vi har många bra råvaror, producenter och leverantörer. Sedan 2019 är han medlem i Svenska Kocklandslaget.

pizza


Mer information

Fler recept Från Sverige

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Därför ska du välja svenskt

Från Sverige stolt samarbetspartner till Årets Kock 

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!