från sverige

Tillbaka

Rekordhög andel svenska ägg

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Svenska folket vill ha ägg från Sverige. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent under förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. En glad nyhet inför äggets stora högtid – påsken.

Svenska_ägg

Pressinformation från Svenska Ägg

Det var många år sedan konsumtionen av just svenska ägg var så hög. 2019 var 97,5 procent av äggen svenska, en nivå som vi inte har haft sedan slutet av 1990-talet. 2018 var andelen 92,8 procent, vilket innebär en ökning med 4,7 procentenheter mellan de båda åren.

– Det är fantastiska siffror. Vi och många med oss jobbar hårt för att lyfta fram våra svenska mervärden. Det här är ett kvitto på att arbetet med att certifiera det svenska ägget har givit resultat. Det visar också att konsumenterna värderar våra svenska mervärden högt, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Äggkonsumtionen* i landet har dessutom ökat med drygt 30 procent under det senaste decenniet. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton, en ökning med 32,6 procent.

*Äggkonsumtionen beräknas utifrån den mängd ägg som kommer från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar och säljs för konsumtion. Gårdsförsäljning eller mixade produkter är ej inräknade.

Svenska Ägg märker med Från Sverige och ägg märkta med Från Sverige är alltid certifierade — titta efter märket och rosa checken!


Mer information

Allt om ägg från Svenska Ägg

Svenska ägg är säkra ägg

 

2020 03 11

Aktuellt

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Den här våren behöver svenska odlare och deras växter och blommor extra uppmärksamhet från butiker och kunder. ICA tar initiativet att skylta mer med Från Sverige.

Framgångsrikt Från Sverige sänker licensavgiften

Den starka, positiva utvecklingen för Från Sverige-märkningen gör att licensavgiften sänks den 1 juli 2020. Närmare 190 företag använder märket på mer än 10 000 produkter.

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Svenska råvaror ligger Martin Moses, Årets Kock 2019, varmt om hjärtat. Här är hans recept på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete att njuta av i påsk.