från sverige

Tillbaka

Korvfestivalen publiksuccé med utmärkt korv

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Korvfestivalen blev en publiksuccé som besöktes av tusentals korvälskande, nöjda och mätta besökare. Här fanns utmärkta företag som använder märket Kött från Sverige och märket Från Sverige. Vi var på plats som stolta sponsorer tillsammans med Svenskt Kött och LRF.
Vi gratulerar Birgitta Starck, Stensåkra Charkuteri & Deli, som tilldelades Korvakademiens Hederspris 2019!

Korvfestivalen en publiksuccé

Korvfestivalen, som i år för första gången hölls under tre dagar, blev återigen en publiksuccé. Festivalen huserade på anrika Münchenbryggeriet mitt i centrala Stockholm, där ett 40-tal utställare presenterade ett unikt utbud av korv i alla dess former tillsammans med klassiska och nya tillbehör.


Korvbandet klipps! Landshövding Sven-Erik Österberg, Christina Möller, Preses Korvakademien, Jan Scherman, Ledamot Korvakademien, Steffo Törnquist, TV-personlighet.

Gediget scenprogram

Under ledning av moderatorerna, tillika Korvälskarna och ledamöter i Korvakademien, Jan Scherman och Ulf Elfving hölls spännande intervjuer, föreläsningar och debatter. Bland annat berättade korvproducenter om deras kunskaper och erfarenheter om att producera Korv och matprofilen Carl Jan Granqvist berättar om sitt liv med korv. Även festivalens Korvprovningar och Guidade Korvturer var populära, där besökarna på ett annorlunda och lättsamt sätt fick möjlighet att lära sig mer om korv.

Korvdueller mellan kända kockar

På fredagen gick korvduellen mellan Crister Svantesson och Frederik Zäll, på lördagen var det dags för Klas Lindberg och Magnus Persson och på söndagen tävlade Kent Hallén och Muni Asgerisson mot varandra.


Korvakademiens Hederspris 2019 – Birgitta Starck, Stensåkra

Korvfestivalen gästades av näringsminister Ibrahim Baylan, som tillsammans med Christina Möller, Preses i Korvakademien, delade ut Korvakademiens prestigefyllda Hederpris till Birgitta Starck på Stensåkra Charkuteri & Deli. Stensåkraanvänder märkningen Kött från Sverige.

Juryns motivering: Årets hederspristagare är i sanning en korvambassadör, korvhantverkare och korvindustrialist, som i åratal farit fram som en positiv korvvind genom landet. Mitt i livet gick denna energiska mänskliga kraft från att rostskyddslacka plåtdetaljer för bilindustrin till att göra tonvis med delikata korvar. Det blev en resa från att knappt kunna någonting till att bli specialist på allting, och vara med i alla delar på vägen från köttråvara till välsvarvade slangar – allkonstnärens tillverka, paketera, marknadsföra, sälja, distribuera och älska sina produkter.

Mitt i Småland växte denna lilla korvfabrik på ett decennium till ett rejält företag med många jobb och ännu flera korvar, som sprider matglädje i hela vårt avlånga land. Vår pristagare är beviset för att det inte är kvinnan bakom allt, utan kvinnan framförallt. Därtill korv-yogans skapare, snackisen på nätet.


Årets Korvkiosk 2019 – Östermalms Korvspecialist

Korvakademien har utsett Årets Korvkiosk: Östermalms Korvspecialist på Nybrogatan 55 i Stockholm.


Bästa Korven & Bästa Korvtillbehöret korat av besökarna

Alla besökare fick rösta på den korv och det tillbehör som de tyckte smakade allra bäst. Det var mycket jämnt i toppen:

Årets Utställarkorv
Guld: Salsiccia Eldost, Andersson & Tillman
Silver: Black currant & Gran shots, Specialchark
Brons: Jalaneno & Cheeskorv, Signal & Andersson

Årets Korvtillbehör
Guld: Friterad surkål, Krubberiet
Silver: Caramelised bacon and mustard, Per i Viken
Brons: Surkålscoleslaw med Bacon, Signal & AnderssonMervärden på köpet när du väljer korv med svenskt kött och svenska råvaror

Det var en uppsluppen och intresserad publik som intresserade sig för informationen som vi sponsorer – märket Kött från Sverige, Svenskt Kött och LRF – bjöd på. Med oss i montern hade vi Åsa Sikberg, lammbonde. På lördagen var Ulrika Norvell, Kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB, på scen och berättade om det svenska köttet och mervärden.

Ursprungsmärkande företag på Korvfestivalen var Stensåkra, Siljans Chark, Specialchark, Signal & Andersson, Sorunda Korvfabrik och Pågens.


Korvfestivalen Göteborg 11-12 oktober 2019

Korvfestivalen i Stockholm arrangeras på nytt om ett år, men redan i höstkommer Korvfestivalen för första gången till Göteborg den 11 – 12 oktober 2019. Välkomna!


Mer information

Läs mer om Korvfestivalen

Korvakademien – Akademien För De Sköna Korvarna

Stolta sponsorer till Korvfestivalen

Företag som ursprungsmärker 

Hurra på Alla Korvars Dag den 12 mars. 


Erik Ellström, Projektledare, Korvfestivalen


Christina Möller, Preses Korvakademien

Aktuellt

Skylta upp med Mejeri & ost Butikspaket

Mejeri & ost Butikspaket gör det enkelt att hitta Mjölk från Sverige-märkta varor butiken! Butikspaketet kan beställas här på hemsidan precis som utvalda enstaka enheter.

Svenska grönsaker i säsong

Svenska grönsaker, frukter och bär i säsong

Passa på att äta Från Sverige-märkt när det är i säsong och nyskördat. I vår säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu!

White Guide Sommarsverige 2020 svemestertipsar!

Få de bästa tipsen om sommarkrogar, barer, caféer, hotell och utflyktsmål som gårdsbutiker och lokala mat- och dryckesproducenter. Från Sverige är samarbetspartner!