Potatisens smakord – testa potatisprovsmakning!
Hur firar man bäst potatisens dag om inte med en potatissmakning! Potatisen blir allt trendigare och för att hjälpa den som vill briljera - eller vill få andra att lära känna den älskade knölen bättre - kommer här potatisens smakord och smakhjulet.
Informationen, smakorden och smakhjulet kommer från Svensk Potatis.
Vilka potatissorter blir dina favoriter?
Potatisens dag firas den 26 oktober och nu seglar den upp på trendskalan med ny kunskap, många goda sorter och kul recept. Testa, smaka och hitta dina favoriter som du sedan kan tillaga på nya sätt. Här nedan hittar du smakbeskrivningar och du kan fånga in dina egna smakomdömen med smakhjulet.
Potatisens smakord
En pilotstudie om hur potatissmak kan beskrivas av Richard Tellström, etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap i samarbete med Östergötlands potatisodlarförening. Linköping 2008. Richard Tellström belönades med Stora Potatispriset 2009 för sitt arbete med att sätta ord på hur potatisen smakar, potatisens smakord samt för spridandet av dessa kunskaper.
Vinterpotatissort
Amandine: Grön doft och smak av mandelsötma
Asperges: Jordig nötig smak med inslag av majs
Asterix: Smak av jordnöt, kikärta med liten beska
Bintje: Smak av liten frysärta och viss beska
Cherie: Nötig med inslag av syrlighet och skogssvamp
Fakse: Något söt med inslag av jord och nöt
Folva: Svag doft inslag av gräs och hö
Fontane: Smak av palsternacka kikärta och smör
King Edward VII: Stor smak av smör, nötter och skogssvamp
Mandel: Stor smak av solroskärna och smör
Maritiema: Söt ärtsmak med doft av syrlig paprika
Melody: Något syrlig smak med inslag av smör och jord
Princess: Nötig doft med smak av smör och jord
Sava: Söt doft med inslag av majs och nötter
Satina Söt och mild med liten beska
Färskpotatissort
Arrow: Smakrik och smörig med inslag av sommar
Rocket: Karaktär inslag av beska och jordig smak
Solist: Mjuk, len och lång eftersmak
Potatis av alla sorter – så delas de in
Svensk potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Definitioner av potatis enligt SMAK (Svensk Matpotatiskontroll):
Primörpotatis
Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.
Färskpotatis
Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.
Sommarpotatis
Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen avsedd för försäljning direkt efter skörd.
Vinterpotatis
Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.
Informationen kommer från Svensk Potatis AB, som ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.
Mer information
Smakorden och smakhjulet är hämtade från Svensk Potatis
Lär dig mer om potatis – Potatisskola
Mer om potatis & rotfrukter Från Sverige