från sverige

Tillbaka

Potatisens smakord – testa potatisprovsmakning!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Hur firar man bäst potatisens dag om inte med en potatissmakning! Potatisen blir allt trendigare och för att hjälpa den som vill briljera - eller vill få andra att lära känna den älskade knölen bättre - kommer här potatisens smakord och smakhjulet.

Informationen, smakorden och smakhjulet kommer från Svensk Potatis.

Vilka potatissorter blir dina favoriter?

Potatisens dag firas den 26 oktober och nu seglar den upp på trendskalan med ny kunskap, många goda sorter och kul recept. Testa, smaka och hitta dina favoriter som du sedan kan tillaga på nya sätt. Här nedan hittar du smakbeskrivningar och du kan fånga in dina egna smakomdömen med smakhjulet.

Potatisens smakord

En pilotstudie om hur potatissmak kan beskrivas av Richard Tellström, etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap i samarbete med Östergötlands potatisodlarförening. Linköping 2008. Richard Tellström belönades med Stora Potatispriset 2009 för sitt arbete med att sätta ord på hur potatisen smakar, potatisens smakord samt för spridandet av dessa kunskaper.

Vinterpotatissort

Amandine: Grön doft och smak av mandelsötma
Asperges: Jordig nötig smak med inslag av majs
Asterix: Smak av jordnöt, kikärta med liten beska
Bintje: Smak av liten frysärta och viss beska
Cherie: Nötig med inslag av syrlighet och skogssvamp
Fakse: Något söt med inslag av jord och nöt
Folva: Svag doft inslag av gräs och hö
Fontane: Smak av palsternacka kikärta och smör
King Edward VII: Stor smak av smör, nötter och skogssvamp
Mandel: Stor smak av solroskärna och smör
Maritiema: Söt ärtsmak med doft av syrlig paprika
Melody: Något syrlig smak med inslag av smör och jord
Princess: Nötig doft med smak av smör och jord
Sava: Söt doft med inslag av majs och nötter
Satina Söt och mild med liten beska

Färskpotatissort

Arrow: Smakrik och smörig med inslag av sommar
Rocket: Karaktär inslag av beska och jordig smak
Solist: Mjuk, len och lång eftersmak


Potatis av alla sorter – så delas de in

Svensk potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Definitioner av potatis enligt SMAK (Svensk Matpotatiskontroll):

Primörpotatis
Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.

Färskpotatis
Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.

Sommarpotatis
Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen avsedd för försäljning direkt efter skörd.

Vinterpotatis
Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.

Informationen kommer från Svensk Potatis AB, som ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.


Mer information

Smakorden och smakhjulet är hämtade från Svensk Potatis 

Lär dig mer om potatis – Potatisskola

Mer om potatis & rotfrukter Från Sverige

Potatisrecept!

 

Aktuellt

”Vi har haft svenskt kött i MAX burgare i 50 år”

När du äter en MAX-burgare vet du att köttet är svenskt. Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetstänket, säger Christoffer Bergfors. MAX är gäst på Från Sveriges Instagram v 4.

Välj svenskt – då får du viktiga mervärden på köpet

Maten vi äter ska vara god och dessutom vara hållbart producerad. Här är några viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Den 15 januari firar vi Tulpanens Dag!

Inför Tulpanens Dag har det storskördats i växthusen i hela Sverige.Titta efter märket Från Sverige så är det enkelt att välja svenskodlade, klimatsmarta och hållbara tulpaner!