från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Regeringen vill skärpa regler vid offentlig upphandling

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Press

Regeringen vill lagstifta om obligatoriska krav på djurskydd och låg användning av antibiotika vid upphandling. De krav som ställs på svenska bönder ska också vara de krav som ställs i samband med offentliga upphandlingar.
Svenskmärkning välkomnar förslaget som utmärkt och rimligt. Ursprungsmärkningen Från Sverige kan vara en hjälp på vägen vid upphandling.

Idag höll civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund en pressträff för att berätta om att man inlett ett lagstiftningsarbete för skärpa lagen om offentlig upphandling.

Regeringen vill göra det obligatoriskt för alla kommuner, landsting och myndigheter att vid upphandlingar av animaliska livsmedel – som kött och fågel – ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika – precis som i Sverige. Svenskt Kötts vd medverkade på pressträffen.

– Regeringens förslag är något som Svenskt Kött har arbetat för länge. Självklart ska den mat som serveras i skolor, äldreboenden och på sjukhus leva upp till de höga krav på livsmedelproduktion som ställs på våra svenska bönder, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött.

Sedan de nya upphandlingslagarna trädde i kraft har myndigheter fått utökade möjligheter att ställa specifika krav på djurskydd i upphandlingar av livsmedel. Detta görs i ungefär 60 procent av fallen. En kartläggning som Svenskt Kött presenterade för två veckor sedan visar att många kommuner inte ställer de djurskyddskrav som de har möjlighet att göra.

– Svenska skattebetalares pengar bör inte spenderas på livsmedel som samma skattebetalare har valt bort när de själva handlar i matbutiken. Det finns inga ursäkter för att inte servera hållbart producerat kött i våra kommuner, men det kräver politisk prioritering och bättre kravställning, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött.

– Det är ett utmärkt och rimligt förslag att ställa krav i linje med svensk djurskyddslagstiftning vid upphandling. Svenskmärkning är positiva och ursprungsmärkningen kan vara en guide och hjälp på vägen. Köttprodukter som är märkta med Kött från Sverige och Från Sverige kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige enligt svensk lagstiftning. Dessutom är produkten förädlad och förpackad i Sverige, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning, som står bakom ursprungsmärkningen Från Sverige.

Regeringen påbörjar nu arbetet med att utreda hur lagstiftningen kan utformas med hänsyn till bland annat EU-lagstiftning och internationella åtaganden.


Mer information

Se pressträffen här 
Ladda ner Svenskt Kötts kartläggning: Sveriges_kommuners_arbete_med_upphandling_av_kött_1

Detta betyder märket Kött från Sverige

Restauranguppropet för svenska råvaror

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.