från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Det växtbaserade skyddet består av raps- och havreolja och är glutenfritt. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket. En fullskalig lansering är planerad till första kvartalet 2025 i samtliga av Lidls butiker i Sverige.

plastfri gurka

Pressmeddelande Lidl 28 05 24

Den svenskodlade gurkan som odlas av producenter inom odlarna.se, tvättas och torkas innan det mycket tunna skyddet, en blandning av raps- och havreolja försiktigt sprayas på dem. Det transparenta skiktet skyddar gurkan lika bra som plast och behåller gurkan både krispig och spänstig.

– Det är med stolthet och spänning vi för första gången får möjlighet att låta konsumenter köpa gurka med växtbaserat skydd istället för plast! De svenskodlade gurkorna kommer att hålla sig fina, fräscha och goda – från butik och hela vägen hem till kylskåpet, säger Arash Fayyazi, vd och medgrundare av Saveggy.

Initiativet är en del av Lidl Future Initiative, där Lidl år 2020 tilldelade Saveggy över 2,1 miljoner kronor för att tillsammans med Lunds universitet utveckla ett biobaserat ätbart alternativ till den vanliga skyddsplasten.

– Detta test markerar en viktig milstolpe för denna innovation som just nu testas av våra kunder i Limhamn. Det här är ett första steg i resan att förändra hur livsmedel skyddas för minskat matsvinn, utan användning av plast, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.

Den svenskodlade gurkan med sitt innovativa och ätbara skydd testas nu i Lidl-butiken i Limhamn. Försäljningen kommer att pågå under en vecka och saluföras under Lidls egna varumärke Matriket. En fullskalig lansering är planerad till första kvartalet 2025 i samtliga av Lidls butiker i Sverige. Det växtbaserade skyddet består av raps- och havreolja och är glutenfritt. Rekommendationen är att skölja gurkan precis som andra frukter och grönsaker.


Mer information

Ta del av pressmeddelandet här

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.