från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Pizza på svenska råvaror – Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Här är Gustav Leonhardts, Årets Kock 2021, recept på två nyårspizzor och tillhörande pizzasallad. Recepten är gjorda på utmärkta svenska råvaror och pizzorna är lika goda på nyårsdagen som varje dag på året. Titta efter märket Från Sverige när du handlar till pizzan så vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Gustav Leonhardt

Recept på Gustavs pizzor gjorda på svenska råvaror

6 portioner
Tillagningstid: 60 min

Pizzadeg

3 dl vatten, ljummet (ca 30˚)
50 g jäst
2 tsk socker
3 msk neutral rapsolja
6,5 dl (400 g) vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här

Blanda vatten, jäst, socker och olja i köksmaskinen tills jästen har löst sig. Tillsätt cirka 4 dl av mjölet och arbeta degen i cirka fem minuter på låg hastighet. Tillsätt resten av mjölet samt saltet och blanda i cirka två minuter tills degen blivit smidig.

Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa i cirka 30 min. Ta upp den på bakbordet, dela den i åtta lika stora bitar, forma dem till runda bullar, lägg dem på mjölat bakbord och låt dem jäsa i 20 min. Tryck ut varje degboll till en pizza, använd händerna, kavla inte.

Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper, täck med vit eller röd topping (se recept nedan), skjutsa över pappret med pizzan till en upphettad baksten, gjutjärnspanna eller bakplåt, baka i 250˚ ugn tills pizzan är klar.

Gustav Leonhardt nyårspizza

Pizzatopping

Röd pizza

1 burk (400 g) färdig pizzasås
salt
svartpeppar
1 tryffelsalami
100 g lagrad hårdost, riven

Vit pizza

2,5 dl crème fraiche
150 g lagrad hårdost, riven
1 purjolök

Pesto

2 krukor färsk basilika
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl rapsolja
½ dl solroskärnor
ättika
salt

Gör så här

Röd pizza:

Koka upp den färdiga tomatsåsen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar, eventuellt också lite socker och vinäger.
Toppa pizzabottnarna med pizzasås, tunt skivad tryffelsalami och riven ost.

Vit pizza med pesto och grillad purjolök:

Gör peston och grilla purjon innan pizzan bakas: Mixa basilikabladen med vitlök, olja och lite salt i en mixer eller matberedare. Tillsätt solrosfröna och mixa tills blandningen har fått en pestoliknande konsistens. Smaka av med ättika och salt.

Grilla purjolöken hel i ugnen. Skala bort det yttersta svarta och skär den i mindre bitar.

Toppa pizzadegen med crème fraîche och riven ost. Baka i ugnen tills den har fått färg.

Toppa den bakade vita pizzan med purjolöken, ringla över peston.

Pizzasallad spetskål

Mjölksyrad spetskål med kallpressad rapsolja och svartpeppar

6 portioner
Tillagningstid 2-3 veckor

Du behöver:

3 spetskålshuvuden
salt, jodfritt
kallpressad rapsolja
svartpeppar

Gör så här:

Mjölksyra de hela kålhuvudena genom att täcka dem med en svag saltlösning. Det tar cirka 2-3 veckor att fermentera kålen.

Skölj och ta bort fula blad från kålhuvudena och lägg dem i glasburkar.

Koka upp vatten med 1,3 procent jodfritt salt. Till varje liter vatten behövs det 13 gram salt, mät saltmängden med våg. Låt saltlösningen svalna till rumstemperatur och häll den sedan över kålhuvudena i burkarna. Täck med lock och låt stå varmt de första 2-3 dagarna, temperaturen ska vara cirka 22 grader.  När fermenteringen har kommit igång ställs burken på sval plats (ca 15˚) i cirka två veckor. När kålen är fermenterad har den en frisk och fin doft. Om den luktar illa måste den kastas.

Häll bort vattnet, strimla kålen och smaksätt den med rapsolja, salt och peppar.

Ett alternativ till att fermentera eller mjölksyra kålen är att skära färsk spetskål i skivor, strö över lite salt och svartpeppar samt droppa över äppelcidervinäger.


Om Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021

Gustav Leonhardt är född 1996 och arbetar på Agrikultur i Stockholm. Uppvuxen med tre bröder har Gustav blivit en riktig tävlingsmänniska. Gustav har redan hunnit med att tävla en hel del inom matlagning med fina resultat: två OS guld med Juniorkocklandslaget och som commis har han varit med och vunnit ett VM-silver i Bocuse d’Or och ett EM-silver i Bocuse d’Or. Detta var Gustav första ansökan till Årets Kock — SM i professionell matlagning — och det höll vägen fram till segern. Läs mer på Årets Kock.


Mer information

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock

Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.