från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

På besök på äggpackeriet i Skara

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

DAVA Foods är en livsmedelskoncern som har ett brett utbud av äggprodukter och skalägg under sitt varumärke Lantägg. Packeriet i Skara är ett av de största i Europa och har en daglig kapacitet på över en miljon ägg – sorterade, tvättade och packade. Vi besökte äggpackeriet i Skara och bad Kjell Dalin som är marknad- och försäljningschef på Dava Foods Sverige att berätta mer om fördelarna med svenska ägg, produktsortimentet och vad som händer i packeriet just nu!

Berätta om er och er historia!

– Vi är en livsmedelskoncern med ett brett utbud av äggprodukter och skalägg under vårt varumärke Lantägg. Vår produktionsanläggning och packeri ligger i Skara där vi packar ägg för vårt eget varumärke Lantägg men även åt andra företag. Varje dag har vi en kapacitet på över en miljon ägg – sorterade tvättade och packade!

– Vår historia går tillbaka till 1982, då grundaren Håkan Andersson etablerade företaget ”Svenska Lantägg” på Hassle-Säby gård utanför Mariestad i Västergötland. Gårdens äggproduktion kompletterades ganska snabbt med ett äggpackeri. Den första leveransen av äggprodukter skickades från den nybyggda produktionsanläggningen i Skara 1987, där produktionsanläggningen och packeriet idag är förenade, berättar Kjell.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Hållbarhet är något vi jobbar med löpande. 2021 lanserade vi Sveriges första klimatcertifierade ägg som en del i omställningen mot en 100% hållbar äggproduktion.

– 2022 fasade vi ut de sista producenterna av ägg från burhöns och erbjuder idag endast KRAV-ägg och ägg från frigående inne/ute höns. Nu här i november stod vår 7 200 kvm stora solcellspark i bruk som täcker ca 60 procent av packeriets totala elförbrukning, något vi är glada och stolta över.

Varför ska man välja svenska ägg och varför är det viktigt med Från Sverige-märkningen?

– Ägg – använder vi nästan jämt och i det mesta! Vi är dessutom mer eller mindre självförsörjande på ägg, som är ett av de mest näringsrika livsmedel vi har, men ändå kommer det in ägg från EU. Jag tycker det är viktigt att informera kunden om att de ägg som är märkta med Från Sverige är svenska ägg och dessa kan man lita på. Vi har en hög kvalité på äggen och hönsen lever under goda förhållanden.

– Certifieringen ”Rosa Checken” tycker jag vi pratar för lite om. En jätte viktig då den är ett sätt för branschen att ta ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan – från hönan till konsument. Varje enskilt led har specifika kriterier som måste uppfyllas och varje led i kedjan måste säkerställa att föregående led är certifierat, med syftet att kvalitetssäkra den svenska äggnäringen och möjliggöra en framtida utveckling.

– Sedan fick vi ju hela branschen en fin ”present” här i november, vi kan numera sälja äggen till konsument ända till bäst före. Man behöver alltså inte slänga äggen 7 dagar före utgånget datum. Dessutom ställer ju de flesta av oss in äggen i kylen, då håller de ju flera veckor till.

Hur ser ert produktsortiment ut idag?

– Vi har ett brett sortiment av skalägg från godkända produktionssystem under vårt eget varumärke Lantägg. 2022 var det 40 år sedan Lantägg grundades och för att fira detta tog vi fram en ny designserie för Lantäggs produktfamilj.

– Vi är så stolta över designen på våra äggförpackningar, det är ett uppdaterat utseende och känsla som passar mycket bra in i hela Dava Foods produktsortiment. Vi vet att vi ligger i framkant med våra klimatcertifierade ägg och nu känner vi att våra fantastiska ägg också har den snygga och informativa förpackning som de förtjänar.

Berätta mer om era klimatcertifierade ägg!

– 2021 lanserade vi Sveriges första klimatcertifierade ägg med märkning Sigill Klimatcertifiering, den är den högsta certifieringen. För att klara certifieringen fick våra producenter genomföra en lång rad forskningsbaserade åtgärder i hela kedjan från foderproduktion till leverans. För oss påverkar det klimatcertifierade ägget alla steg i kedjan.

– Dels driver det på producenterna att ställa om sin verksamhet mot en mer hållbar produktion. Samtidigt hjälper det dagligvaruhandeln att erbjuda en ännu större bredd av klimatsmarta varor.

Vilket är ditt favoritrecept med ägg?

– Kesoplättar! Det är nyttigt, enkelt och gott – och fungerar lika bra som mellanmål, lunch eller dessert. Proteinrikt och mättande. Servera gärna med bär som hallon eller blåbär och vispad grädde eller yoghurt. Här hittar du receptet!


Mer information

Läs mer om DAVA Foods

Läs mer om Från Sverige-märkta ägg här

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.