från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Oxfilé till nyår? Här är allt du behöver veta!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ska du servera oxfilé till nyårsafton? Här nedan kan du ta del av vad du ska tänka på när du väljer oxfilé och hur du tillagar den på bästa sätt. Välj oxfilé som är märkt med Kött från Sverige så kan du vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

svensk oxfilé

Om oxfilé

Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnetFilén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör. Se nummer 5 i detaljschemat nedan.

Detaljschema över nöt.

Så tillagar du oxfilé 

Oxfilé går utmärkt att grilla, steka eller tillaga i ugn. Oxfilén kan tillagas som hel i bit eller i skivor men blir allra saftigast när det tillagas helt i bit snarare än uppskuret. En utmärkt teknik för oxfilé är att börja med att bryna köttet på hög värme i stekpanna så den får yta för att sedan låta köttet gå klart i ugnen. Inne hos Svenskt kött hittar du grundrecept för stekt oxfilé i skivor och helstekt oxfilé. Här hittar du recepten.

Oxfilé temperatur

Medium, rare eller well done? Hur var och en vill ha sitt kött är en smaksak. För att få ett önskat resultat varje gång är det innertemperaturen du ska gå efter. Tänk på att innertemperaturen på mindre köttbitar fortsätter att öka med 1–2 grader efter tillagning. Här nedan kan du se stekgrader.

oxfilé stekgrad

Tips och tricks

 • Välj oxfilé som är märkt med Kött från Sverige – då kan du vara säker på att det är svenskt kött som dessutom förpackats och kontrollerats i Sverige. 
 • Ta fram köttet innan tillagning så att köttet blir rumstempererat, då undviker du att stekpannan kyls ner. 
 • Torka av oxfilén med hushållspapper så att ytan är torr innan stekning. 
 • Salta köttet ca 15–20 minuter innan stekning så får du en djupare köttsmak och ett saftigare kött. 
 • Bryn köttet i olja på hög temperatur och tillsätt sedan rikligt med smör. 
 • Addera gärna lite vitlök och tåligare örter som timjan, rosmarin, salvia när du steker för god smak.
 • Ös köttet under hela stekningen. Det ger köttet smak och du undviker samtidigt att oljan och smöret bränns. 
 • Stek klart oxfilén tillsammans med smöret och örterna i ugnen (12o°). Använd en stektermometer för att kontrollera köttets temperatur.
 • Tänk på att innertemperaturen på mindre köttbitar fortsätter att öka med 1–2 grader efter tillagning. 
 • Om du helsteker oxfilén i ugnen – tänk då på att oxfilén är tunnare i ändarna. Ett tips är att skära bort ändarna och lägga dem i bakplåtspapper medan du fortsätter tilllagningen av det resterande köttet till önskad temperatur. 
 • Låt köttet vila några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.


Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här är 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.

1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.

5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.

mervärden

Bonus: Svenska mervärden på köpet


Mer information

Läs mer inne hos Svenskt kött

Läs mer om märket Kött från Sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.