Oxfilé till nyår? Här är allt du behöver veta!
Ska du servera oxfilé till nyårsafton? Här nedan kan du ta del av vad du ska tänka på när du väljer oxfilé och hur du tillagar den på bästa sätt. Välj oxfilé som är märkt med Kött från Sverige så kan du vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Om oxfilé
Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör. Se nummer 5 i detaljschemat nedan.
Detaljschema över nöt.
Så tillagar du oxfilé
Oxfilé går utmärkt att grilla, steka eller tillaga i ugn. Oxfilén kan tillagas som hel i bit eller i skivor men blir allra saftigast när det tillagas helt i bit snarare än uppskuret. En utmärkt teknik för oxfilé är att börja med att bryna köttet på hög värme i stekpanna så den får yta för att sedan låta köttet gå klart i ugnen. Inne hos Svenskt kött hittar du grundrecept för stekt oxfilé i skivor och helstekt oxfilé. Här hittar du recepten.
Oxfilé temperatur
Medium, rare eller well done? Hur var och en vill ha sitt kött är en smaksak. För att få ett önskat resultat varje gång är det innertemperaturen du ska gå efter. Tänk på att innertemperaturen på mindre köttbitar fortsätter att öka med 1–2 grader efter tillagning. Här nedan kan du se stekgrader.
Tips och tricks
- Välj oxfilé som är märkt med Kött från Sverige – då kan du vara säker på att det är svenskt kött som dessutom förpackats och kontrollerats i Sverige.
- Ta fram köttet innan tillagning så att köttet blir rumstempererat, då undviker du att stekpannan kyls ner.
- Torka av oxfilén med hushållspapper så att ytan är torr innan stekning.
- Salta köttet ca 15–20 minuter innan stekning så får du en djupare köttsmak och ett saftigare kött.
- Bryn köttet i olja på hög temperatur och tillsätt sedan rikligt med smör.
- Addera gärna lite vitlök och tåligare örter som timjan, rosmarin, salvia när du steker för god smak.
- Ös köttet under hela stekningen. Det ger köttet smak och du undviker samtidigt att oljan och smöret bränns.
- Stek klart oxfilén tillsammans med smöret och örterna i ugnen (12o°). Använd en stektermometer för att kontrollera köttets temperatur.
- Tänk på att innertemperaturen på mindre köttbitar fortsätter att öka med 1–2 grader efter tillagning.
- Om du helsteker oxfilén i ugnen – tänk då på att oxfilén är tunnare i ändarna. Ett tips är att skära bort ändarna och lägga dem i bakplåtspapper medan du fortsätter tilllagningen av det resterande köttet till önskad temperatur.
- Låt köttet vila några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.
Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige
Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här är 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.
1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.
3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.
4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.
5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.
Bonus: Svenska mervärden på köpet
Mer information
Läs mer inne hos Svenskt kött
Läs mer om märket Kött från Sverige
Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige