från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Outinens odlar potatis norr om 63:e breddgraden

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

När du köper potatis från Outinens, får du potatis som är odlad norr om 63:e breddgraden, i ”Potatisens Champagnedistrikt” som Karl-Johan Outinen, vd och ägare på Outinens säger. "Att märka vår kulpotatis med Från Sverige-märkningen är något vi är stolta över och som känns självklart för oss. Det finns flertalet positiva aspekter med att välja svenskt, och några av alla mervärden är att det bidrar till ökade arbetstillfällen, miljön och klimatet."

Berätta om företaget Outinens Potatis!

— Outinens Potatis står för äkta, norrländsk matglädje, och är ett familjeföretag som sedan 1950-talet försett marknaden med olika typer av potatisprodukter. Outinens Potatis grundades 1950 av makarna Henrik och Sigrid Outinen som beslutade sig för att bli matpotatisodlare. Alla våra produkter är gjorda på potatis från ”Potatisens Champagnedistrikt” norr om 63:e breddgraden. Vi förser både restaurangsektorn och dagligvaruhandeln med potatisprodukter av alla dess slag, gjorda på vår unika potatis med äkta råvaror, berättar VD Karl-Johan Outinen, son till Henrik och Sigrid.

Berätta om era produkter.

— Vår produktportfölj består av olika typer av gratänger och potatisprodukter. I dagligvaruhandeln hittar ni allt från vår klassiska gratäng, till en laktosfri, mjölkfri och mandelpotatisgratäng. Sedan 2019 har vårt sortiment utökats med vår kulpotatis som idag finns i smakerna Örtkryddad och Chilikryddad. Kulpotatisen, som är 22 mm svarvade delikatesspotatisar, var tänkt som en säsongsvara men har blivit en riktig favorit och är nu given i vårt ordinarie sortiment. Vår kulpotatis är tillverkad med finess, utan tillsatt socker eller e-medel.

Hur är det att odla så långt norrut i Sverige?

— Vår potatis är odlad i ett väldigt gynnsamt klimat och är till 95% är odlad norr om 63:e breddgraden. Där ger bördig jord tillsammans med långa och ljusa sommarnätter potatisen en smakrik karaktär. Det krävs även minimal användning av bekämpningsmedel tack vare den korta odlingsperioden, vilket ger en frisk och välsmakande potatis. Utöver den höga kvalitén på råvaran bidrar vi till en ökad sysselsättning här uppe i norr.

—I dag är vi störst i Norrland inom vår bransch och ett av få företag i Europa där det finns en komplett produktionskedja för rå potatis med skal på, skalad potatis samt förkokt potatis, samlad under ett och samma tak.

Varför väljer ni att ursprungsmärka med Från Sverige?

— Att märka vår kulpotatis med Från Sverige-märkningen är något som vi är stolta över och som känns självklart för oss. Detta hjälper konsumenterna att förstå att vår kulpotatis är ursprungen, förädlad samt packad i Sverige. Det finns flertalet positiva aspekter med att välja svenskt, och några av alla mervärden är att det bidrar till ökade arbetstillfällen, miljön och klimatet.


Mer information

Läs mer om Outinens Potatis

Svenska utmärkta råvaror!

Välj svenskt – du får viktiga mervärden på köpet

Företag som ursprungsmärker med Från SverigeKarl-Johan Outinen, vd och ägare på Outinens.

 

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.