från sverige

Tillbaka

Ostpaj med havskräftor av Gabriel Jonsson

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Paj är ett utmärkt tillbehör till årets stora sensommarfest – kräftskivan! I första avsnittet av programserien Från Sverige lagar Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, en ostpaj på svenska råvaror toppad med havskräftor. Här är receptet!

Gabriel Jonsson

Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019

Gabriel Jonsson bor på Gotland tillsammans med sin sambo och labradoren Britta. Förutom mat är jakt, fiske och naturen Gabriels stora intressen och det är även där han hittar inspiration till sin matlagning. Under fyra veckor kan du följa Gabriel i programserien Från Sverige när han berättar om märkningen Från Sverige, besöker producenter och bjuder på godaste recepten med utmärkta svenska råvaror!

Här kan du se avsnitt 1 av programserien Från Sverige där Gabriel lagar ostpaj med brynt smör och havskräftor. Receptet ser du även här nedan.

Ostpaj med havskräftor

1 paj, till ca 10 personer

Pajdeg
125 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning
5 ägg
4 dl vispgrädde
3 dl riven prästost
100 g smör
1 gul lök, gärna med blast, finhackad
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping
10 havskräftor
3 vitlöksklyftor, skalade
2 msk neutral rapsolja
2 dl gräddfil
1 kruka dill

Gör så här

Pajdeg
Sätt ugnen på 225˚.
Blanda smör, mjöl, vatten och salt till en deg och låt den gärna vila i kylen i ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller springform, ca 26 cm i diameter.
Nagga degen med en gaffel och ställ in den på ett galler mitt i ugnen, grädda ca 15 min.
Höj ugnstemperaturen till 225˚.

Fyllning
Blanda ägg, grädde ost, salt och peppar i en skål.
Lägg smöret i en stekpanna och värm på medelvärme tills det är brynt, tillsätt löken och låt den bli mjuk.
Låt svalna och rör sedan ner lök och smör i äggblandningen.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20-30 minuter (225˚) tills fyllningen har stannat och fått färg.

Topping
Skala havskräftorna.
Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor.
Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlöken och fritera skivorna långsamt.
Ta stekpannan från värmen och tillsätt kräftstjärtarna, låt dem ligga i oljan i ca 30 sekunder.
Lägg över kräftstjärtar och vitlök på en tallrik.
Skär upp pajen, toppa bitarna med gräddfil, havskräftor och den friterade vitlöken samt garnera med dill.

Klart att servera!


Mer information

I programserien Från Sverige får du följa med när Gabriel djupdyker i produktion och förädling av Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Det blir även en hel del matlagning med tillhörande recept. Programserien Från Sverige kan du följa på Gabriel Jonssons YouTube-kanal Ett Gott Land.

Aktuellt

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.

Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock

Svenskmärkning med ursprungsmärkningen Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock för att fortsätta lyfta svenska råvaror på restauranger tillsammans med den viktiga målgruppen krögare.

Årlig kontrollavgift sänks för mindre företag

Nu underlättar Svenskmärkning för små företag att ursprungsmärka genom att sänka kontrollavgiften för de företag som har en årsomsättning på 0-9 miljoner kronor.