från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Offentliga måltidens dag – mer svenskt på tallriken

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visste du att det varje vardag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg i Sverige? Och visste du att det nu är enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning med ursprungsmärkningen Från Sverige som verifikat? Det gör det enklare att servera svenskt med svenska mervärden i den offentliga måltiden och samtidigt stötta den svenska livsmedelsproduktionen. Det är värt att uppmärksamma extra idag på den Offentliga måltidens dag, som instiftats av Måltidsakademien och som koordineras av MATtanken.

offentliga måltidens dag

Offentliga måltider kallas den mat som finansieras via skattemedel och som serveras i skolor, vård och omsorg. Varje vardag serveras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige.

Nu är det enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, kan idag användas som verifikat vid upphandling i kategorier som kött och mejeri, och fler områden kommer framöver. Det gör det enklare att upphandla och servera mer svenskt med svenska mervärden i den offentliga måltiden, och samtidigt stötta den svenska livsmedelsproduktionen och bidra till målen i Livsmedelsstrategin.

MATtanken och den Offentliga måltidens dag

Den tredje torsdagen i oktober firas den Offentliga måltidens dag. I år infaller den torsdagen den 20 oktober och firas för tredje gången. Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och MATtanken förstärker och koordinerar dagen då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.

MATtankens syfte med satsningen är att bidra till hållbara offentliga måltider:

  • Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.
  • Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
  • Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.
  • Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidsfrågor.

Se vad som händer på den Offentliga måltidens dag!

Följ Offentliga måltidens dag på Facebook.
Läs mer på MATtanken.
MATtankens pressmaterial, inspiration och mycket mer

 


Upphandlingsmyndighetens Nationella Kravpaket

Nationella livsmedelsstrategin innehåller de hållbarhetskriterier för livsmedelsprodukter som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från Jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige. Hållbarhetskriterierna finns nu förpackade i Nationella Kravpaket för nötkött, griskött, lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri på Upphandlingsmyndighetens webbplats, och kommer framöver också att finnas för fler områden, exempelvis frukt och grönt.

Från Sverige-märkningen som verifikat

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, visar att produktionen har skett enligt svensk lagstiftning och stödjer upphandlarens krav på att svenska mervärden efterlevs. Med hjälp av märkningen kan producenter och leverantörer på ett tydligt och enkelt sätt kommunicera det svenska ursprunget och på så vis underlätta upphandling.

Svenska producenter kan konkurrera på lika villkor

Att offentlig sektor ställer krav i enlighet med livsmedelsstrategin skapar ökade möjligheter för svenska producenter att konkurrera på lika villkor på den offentliga marknaden. Antalet märkta produkter som riktar sig till offentlig sektor har ökat kraftig det senaste året och idag finns märkta produkter inom de flesta livsmedelskategorier.


Mer information

Upphandla offentliga måltider med Från Sverige som verifikat

Beställ eller ladda ned broschyren: Konsten att upphandla svenska mervärden

Broschyren om Upphandlingsmyndighetens nya hållbarhetskriterier riktar sig till dig som upphandlar och till leverantörer och producenter.

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Tack för att du väljer svenskt!

Mer om hållbarhetskriterierna på Upphandlingsmyndighetens hemsida.

 

offentliga måltidens dag

 

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!