Offentliga måltidens dag – mer svenskt på tallriken
Visste du att det varje vardag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg i Sverige? Och visste du att det nu är enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning med ursprungsmärkningen Från Sverige som verifikat? Det gör det enklare att servera svenskt med svenska mervärden i den offentliga måltiden och samtidigt stötta den svenska livsmedelsproduktionen. Det är värt att uppmärksamma extra idag på den Offentliga måltidens dag, som instiftats av Måltidsakademien och som koordineras av MATtanken.
Offentliga måltider kallas den mat som finansieras via skattemedel och som serveras i skolor, vård och omsorg. Varje vardag serveras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige.
Nu är det enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, kan idag användas som verifikat vid upphandling i kategorier som kött och mejeri, och fler områden kommer framöver. Det gör det enklare att upphandla och servera mer svenskt med svenska mervärden i den offentliga måltiden, och samtidigt stötta den svenska livsmedelsproduktionen och bidra till målen i Livsmedelsstrategin.
MATtanken och den Offentliga måltidens dag
Den tredje torsdagen i oktober firas den Offentliga måltidens dag. I år infaller den torsdagen den 20 oktober och firas för tredje gången. Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och MATtanken förstärker och koordinerar dagen då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.
MATtankens syfte med satsningen är att bidra till hållbara offentliga måltider:
- Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.
- Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
- Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.
- Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidsfrågor.
Se vad som händer på den Offentliga måltidens dag!
Följ Offentliga måltidens dag på Facebook.
Läs mer på MATtanken.
MATtankens pressmaterial, inspiration och mycket mer
Upphandlingsmyndighetens Nationella Kravpaket
Nationella livsmedelsstrategin innehåller de hållbarhetskriterier för livsmedelsprodukter som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från Jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige. Hållbarhetskriterierna finns nu förpackade i Nationella Kravpaket för nötkött, griskött, lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri på Upphandlingsmyndighetens webbplats, och kommer framöver också att finnas för fler områden, exempelvis frukt och grönt.
Från Sverige-märkningen som verifikat
Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, visar att produktionen har skett enligt svensk lagstiftning och stödjer upphandlarens krav på att svenska mervärden efterlevs. Med hjälp av märkningen kan producenter och leverantörer på ett tydligt och enkelt sätt kommunicera det svenska ursprunget och på så vis underlätta upphandling.
Svenska producenter kan konkurrera på lika villkor
Att offentlig sektor ställer krav i enlighet med livsmedelsstrategin skapar ökade möjligheter för svenska producenter att konkurrera på lika villkor på den offentliga marknaden. Antalet märkta produkter som riktar sig till offentlig sektor har ökat kraftig det senaste året och idag finns märkta produkter inom de flesta livsmedelskategorier.
Mer information
Upphandla offentliga måltider med Från Sverige som verifikat
Beställ eller ladda ned broschyren: Konsten att upphandla svenska mervärden
Broschyren om Upphandlingsmyndighetens nya hållbarhetskriterier riktar sig till dig som upphandlar och till leverantörer och producenter.
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige
Tack för att du väljer svenskt!
Mer om hållbarhetskriterierna på Upphandlingsmyndighetens hemsida.