från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nya siffror visar Sveriges självförsörjningsgrad

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med Jordbruksverkets färska siffror för 2019 har vi illustrerat hur Sveriges självförsörjningsgrad ser ut. Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges självförsörjningsgrad, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas. Titta efter märket!

Illustration över Sveriges självförsörjningsgrad. Sifforna avser 2019. Illustrationen finns för nedladdning och utskrift i A4 här.


Här hittar du de senaste siffrorna för 2020


Sveriges självförsörjningsgrad 2019

Tomater: 17%
Äpple: 21%
Socker: 93%
Gurka: 46%
Potatis: 93%
Jordgubbar: 69%
Lök: 68%
Spannmål: 135%
Morötter: 92%
Ägg: 97,5%
Mejeri: 70,4%
Lamm: 30,7%
Gris: 76,7%
Nöt: 56,4%
Fågel: 71,6%

Källa: Jordbruksverket


Vad betyder självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga?

Självförsörjningsgrad är ett statistiskt mått på hur stor andel av de livsmedel som konsumeras som har svenskt ursprung. En del av importen kan förklaras med konsumenternas preferenser. Annat beror på naturliga faktorer, kaffe, kakao och tobak till snus kommer alltid att behöva importeras.

Försörjningsförmåga är hela samhällets kapacitet, i form av råvaror, infrastruktur och prioriteringar, som gör att människor får i sig tillräckligt med näring även om det sker störningar eller kriser. Det handlar också om att planera och förbereda för att samhället ska kunna klara av sådana påfrestningar. Råvaror behöver också förädlas, kanske blandas och tillagas och förpackas. Om inte hela kedjan finns i Sverige, kommer sårbarheten att öka. I grunden är livsmedelsbranschen marknadsstyrd, så det är konsumenternas preferenser som är vägledande. En konkurrenskraftig och lönsam livsmedelskedja ger högre försörjningsförmåga och det kan finnas målkonflikter mellan efterfrågan på kort sikt och vad som stärker beredskapen på längre sikt.

Från Sverige-märket

– Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges försörjningsförmåga, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas. Här hjälper märkningen Från Sverige till genom att göra det enkelt att välja råvaror och livsmedel som är producerade i Sverige, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning.

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar nästa gång så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märket

Trygg och säker mat, producerad under goda förutsättningar

Ta del av statistiken inne hos Jordbruksverket

För mer information om självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga kontakta Patrik Strömer på Livsmedelsföretagen

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.