från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nya siffror visar Sveriges självförsörjningsgrad

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med Jordbruksverkets färska siffror för 2019 har vi illustrerat hur Sveriges självförsörjningsgrad ser ut. Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges självförsörjningsgrad, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas. Titta efter märket!

Illustration över Sveriges självförsörjningsgrad. Sifforna avser 2019. Illustrationen finns för nedladdning och utskrift i A4 här.


Här hittar du de senaste siffrorna för 2020


Sveriges självförsörjningsgrad 2019

Tomater: 17%
Äpple: 21%
Socker: 93%
Gurka: 46%
Potatis: 93%
Jordgubbar: 69%
Lök: 68%
Spannmål: 135%
Morötter: 92%
Ägg: 97,5%
Mejeri: 70,4%
Lamm: 30,7%
Gris: 76,7%
Nöt: 56,4%
Fågel: 71,6%

Källa: Jordbruksverket


Vad betyder självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga?

Självförsörjningsgrad är ett statistiskt mått på hur stor andel av de livsmedel som konsumeras som har svenskt ursprung. En del av importen kan förklaras med konsumenternas preferenser. Annat beror på naturliga faktorer, kaffe, kakao och tobak till snus kommer alltid att behöva importeras.

Försörjningsförmåga är hela samhällets kapacitet, i form av råvaror, infrastruktur och prioriteringar, som gör att människor får i sig tillräckligt med näring även om det sker störningar eller kriser. Det handlar också om att planera och förbereda för att samhället ska kunna klara av sådana påfrestningar. Råvaror behöver också förädlas, kanske blandas och tillagas och förpackas. Om inte hela kedjan finns i Sverige, kommer sårbarheten att öka. I grunden är livsmedelsbranschen marknadsstyrd, så det är konsumenternas preferenser som är vägledande. En konkurrenskraftig och lönsam livsmedelskedja ger högre försörjningsförmåga och det kan finnas målkonflikter mellan efterfrågan på kort sikt och vad som stärker beredskapen på längre sikt.

Från Sverige-märket

– Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges försörjningsförmåga, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas. Här hjälper märkningen Från Sverige till genom att göra det enkelt att välja råvaror och livsmedel som är producerade i Sverige, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning.

Titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar nästa gång så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Mer information

Det här betyder Från Sverige-märket

Trygg och säker mat, producerad under goda förutsättningar

Ta del av statistiken inne hos Jordbruksverket

För mer information om självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga kontakta Patrik Strömer på Livsmedelsföretagen

Relaterade inlägg

pippi gräddtårta

Från Sverige-märkt nyhet: Pippi Gräddtårta

Nu lanserar Frödinge Mejeri i samarbete med Astrid Lindgrens Company Pippi Gräddtårta som är Från Sverige-märkt. I utvalda förpackningar under våren finns ett antal biljetter gömda till Astrid Lindgrens värld!

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks – recept

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Här hittar du receptet!

Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger

Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong.