från sverige

Tillbaka

Ny äggrapport djupdyker i proteinets uppbyggnad

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Fredag 11 oktober firas Äggets Dag, eller World Egg Day, världen över. I Sverige firade Svenska Ägg med en äggrapport där näringsexpert djupdyker i proteinets uppbyggnad. Här är Svenska Äggs pressmeddelande i samband med rapporten.

Läs Svenska Äggs pressmeddelande om rapporten de gav ut på Äggets Dag 11 oktober 2019. Foto: Svenska Ägg.

Fredag 11 oktober firas Äggets Dag, eller World Egg Day, världen över. Och det finns många skäl till att fira. Ägg är gott, hållbart producerat och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Dagen till ära släpper branschorganisationen Svenska Ägg en rapport som belyser äggets näringsinnehåll, proteinets uppbyggnad, mattrender, svenska mervärden och mer därtill.

Klimat- och hälsodebatten har bidragit till att fler vill äta hållbart, hälsosamt och närproducerad. I det sammanhanget har ägg en viktig roll att fylla.

– Ägget är ett fantastiskt livsmedel eftersom det är så näringsrikt. Som proteinkälla är ägget perfekt. Tillsammans med en näringsexpert har vi tagit fram en äggrapport med en proteinskola. Där får man lära sig mer om proteinets betydelse för vår hälsa, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Ägg – rikt på protein och bra för äldre

Proteiner brukar kallas för kroppens byggstenar eftersom de finns i kroppens alla celler och är ivolverade i merparten avderas funktioner. Mängden protein i kroppen motsvarar cirka 15–20 procent av kroppsvikten. För att ett livsmedel ska vara ”rikt på protein” ska minst 20 procent av energivärdet komma från protein, och i ägg är den andelen cirka 36 procent.

– Ägg är en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten. Proteinet i ägg kan dessutom absorberas av kroppen på ett effektivt sätt, säger Christer Rosén, näringsexpert.

I dagarna gick Livsmedelsverket för första gången ut med kostråd till äldre som har svårt att få i sig näring. Äldre behöver exempelvis få i sig mer protein och D-vitamin än andra vuxna och det rekommenderas att man äter många men små portioner per dag. Därmed är ägg en bra källa till näring. Forutom att det innehåller både protein och D-vitamin, är det gott och mättande och kan ätas i sin enkelhet eller på mackan som mellanmål.

Bra komplement till vegetarisk mat

Vegetarisk mat blir allt vanligare i våra hem, på restauranger och i butikshyllorna. Enligt Matrapporten 2019 av Food & Friends ser sig hela 16 procent som flexitarianer, det vill säga konsumenter som oftast väljer vegetariskt, men som ibland äter kött eller annat animaliskt. De som enbart äter vegetalibilska livsmedel kan ha svårare att få i sig protein, men också näringsämnen som vitamin D och B12.

– Ägget är ett enkelt och utmärkt livsmedel för att säkerställa proteinbehovet. De som inkluderar ägg i sin vegetariska kost får ett betydande tillskott av högkvalitativt och lättillgängligt protein, men också andra näringsämnen som vi behöver för att må bra, säger Christer Rosén.

Läs äggrapporten här: http://www.svenskaagg.se/attachments/92/2070.pdf


Äggets Dag – så firas det globalt

Ägget dag infaller alltid andra fredagen i oktober. Internationellt kallas dagen för World Egg Day och har firats sedan 1996. Några av de aktiviteter som, enligt World Egg Commission, anordnades på Äggets dag 2018 var:

  • Eggsellence Award i Australien – en kampanj där konsumenterna nominerade deras favoritäggrecept från restauranger och caféer.
  • I Bangladesh delade Animal Agriculture Society ut 5000 kokta ägg till konsumenter. Det firades också på andra sätt, bland annat genom välgörenhetslopp.
  • I Kroatien anordnade äggbranschens Hartmann och teaterföretaget Oberon en teaterfestival för över 1200 barn och ungdomar. Andra aktiviteter som anordnades var bland annat workshops och en kampanj för unga på temat hälsosam mat.
  • Tre miljoner kokta ägg distribuerades till skolbarn i Indien.
  • I Schweiz firade de bland annat genom att ”The Biggest Swiss Chicken” turnerade genom landet.
  • I Chicago samlade de äggrätter från hela världen, från Etiopisk Doro Wat till Croque Madame.

Läs mer om World Egg Day.


Mer information

Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Våra medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag – alla med målet att producera goda, nyttiga och säkra ägg.

Svenska Ägg märks med ursprungsmärket Från Sverige

Aktuellt

Här är de är nominerade till Ekogalan 2020

Den 30 januari är det dags för Ekogalan 2020. Vi är på plats med ekologiska och KRAV-märkta produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

Så ser svenskarnas julmatvanor ut 2019

Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt, visar Livsmedelsföretagens stora julundersökning. Julskinkan är fortfarande i topp följd av sill och Janssons frestelse.

Antibiotikadagen – en dag värd egen uppmärksamhet

Idag, den 18 november, är det Europeiska antibiotikadagen. En rad aktiviteter pågå runt om i hela EU idag och huvudeventet äger rum i Stockholm på Europahuset.