från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu startar Blomveckorna Från Sverige 2024

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För fjärde året är det dags för Blomveckorna Från Sverige, då vi lyfter svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter tillsammans med svenska odlare, handelsträdgårdar, handeln och andra aktörer i växtbranschen som använder ursprungsmärkningen. Veckorna hålls den 3-16 juni och tema för 2024 är torktåligt, ätbart, miniträdgårdar och sommarblommor, med 10-i-topp-listan och Årets Sommarblomma Heliotrop i fokus.

Blomveckorna 2024

Under Blomveckorna lyfter vi tillsammans Från Sverige-märkta växter, perenner och vedartade växter.

Blomveckorna Från Sverige är ett gemensamt initiativ från växtbranschen och Från Sverige-märkningen där vi under två veckor varje försommar lyfter svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter — som buskar och fruktträd. Genom samarbetet gör vi det enkelt för konsumenterna att göra medvetna val av svenskodlat till trädgården, krukorna, pallkragarna och vaserna. Märket betyder att växten är odlad, hanterad eller skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

— Blomveckorna Från Sverige ger oss ett utmärkt tillfälle att berätta om fördelarna med att välja ursprungsmärkta växter från alla fantastiska odlare runt om i Sverige. De får Sverige att blomma året runt, och extra mycket nu när den efterlängtade sommaren står för dörren, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning AB.

Årets Sommarblomma 2024 heter Heliotrop — läs mer om Heliotrop här.

Väljer svenskodlat för att gynna svenska odlare

En undersökning av Demoskop 2023, på uppdrag av Svenskmärkning, visar att bland blomintresserade och de som köper blommor flera gånger i månaden tycker 64% att det är viktigt att Från Sverige-märkningen finns på växter och 49% av dem är beredda att betala mer för blommor med svenskt ursprung. De flesta (8 av 10) som väljer svenskodlat gör det för att gynna svenska odlare. Samarbetet i branschen och Från Sverige-märkningen underlättar det valet.

Samarbete kring tema och kommunikation

— Tillsammans med de som använder ursprungsmärkningen Från Sverige på växter bestämmer vi årets teman och vi berättar om fördelarna med svenskodlat och visar bredd och utbud i våra digitala kanaler. Från Sverige tar fram butiksmaterial till butikerna, annonserar i press riktad till trädgårdsintresserade och vi har ett stort utbud av digitalt material som kan laddas ned från vår hemsida. Under veckorna kommer några av odlarna och aktörerna att berätta om sitt arbete, så håll utkik på vår hemsida, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.

 

Fem skäl att välja Från Sverige-märkta växter

Genom att välja svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter stödjer man svensk odling och hantverket bakom, växter och blommor håller bättre då de är odlade för svenska förhållanden och de har oftast kort transport till butiken. Odling, förädling och packning skapar arbetstillfällen i Sverige och växter som använder märket Från Sverige är certifierade från kontrollerade odlingar.

Vad Från Sverige-märket på en växt betyder kan du läsa här

Tio-i-topp sommarblommor: Pelargon​, Margerit​, Dahlia​, Petunia​, Lobelia​, Stjärnöga​, Sommarbegonia​, Femtunga​, Silvernjurvinda​, Snöflinga​.


Mer information

Om svenskodlade växter

Om Blomveckorna Från Sverige

Det betyder Från Sverige-märket på växter 

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.