från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu blommar klimatneutrala svenska tulpaner

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar I säsong Konsument Nyheter för företag

På Alverbäcks Blommor på Ekerö strax utanför Stockholm är det högsäsong. Just nu packas tulpaner i mängder inför tulpanens dag, den 15 januari. Amanda Alverbäck är tredje generationen i familjeföretaget, som är inne på sitt femtioförsta år.

Inte nog med att Amanda Alverbäck har fullt upp med tulpaner på jobbet, hon förbereder sig också för att vara gäst på Från Sveriges Instagram. Där kommer Amanda under vecka 3 visa vad som händer i växthusen en vanlig dag och på Tulpanens Dag som är på tisdagen den veckan.

– Tulpaner står för den största delen av vår verksamhet. Under ett år odlar vi 80 olika sorter och totalt 28 miljoner tulpaner. Säsongen sträcker sig från hösttulpanerna i oktober fram till påsk.

Varför är det viktigt att ursprungsmärka med Från Sverige?

– Vi har valt att ha märket Från Sverige på så många produkter vi kan. Märket är lätt att förstå och fyller en viktig funktion. Det finns fortfarande en okunskap bland konsumenter kring hur mycket som importeras. Märkningen ökar kunskapen. Våra produkter säljs främst i Stockholmsområdet, där vi sköter leveranserna själva, men finns över hela landet via återförsäljare.

Vilka är fördelarna med just svenska lökväxter och blommor?

– De har en klart längre hållbarhet och det är förstås kortare transporter. Det är också en fördel att vi finns nära våra kunder, vi är lyhörda för deras önskemål.

– Våra tulpaner är dessutom klimatneutrala. Vi har en modern anläggning med stort fokus på hållbarhet. Vi har kartlagt hela vår produktionskedjas utsläpp av klimatgaser genom en livscykelanalys och klimatkompenserar sedan några år tillbaka genom trädplantering i Afrika. Växthusen på Ekerö värms upp med pellets och gödningsvattnet recirkulerar för att undvika näringsläckage till vattendrag.

Berätta mer om er odling!

– Förutom tulpaner odlar vi även amaryllis och hyacinter till jul, krokus, påskliljor, pärlhyacinter och tête a tête till våren och pelargon zonale till sommaren – alla märkta med Från Sverige. Det är mycket handarbete. Tulpanerna planteras, plockas och packas för hand – det kräver många händer. Vi är 20 fast anställda, men som mest är vi ungefär 70 personer med alla säsongsanställda.

Det var Amandas farmor och farfar, Sven och Birgitta Alverbäck som startade verksamheten på Ekerö 1968 och förra året firade man 50 år.

– Två av farmor och farfars tre barn jobbar i företaget, min pappa Håkan och faster Karin, och så är det jag och min bror Anders, samt min farbror Mats. Och farfar och farmor är fortfarande med i växthusen, de fungerar som vår sista kvalitetskontroll, berättar Amanda.

Vad händer på tulpanens dag?

– Den började vi förbereda oss inför redan för ett år sedan, då vi planerade blomningen av de olika sorterna. Det tar fyra veckor att driva upp tulpanerna från knopp till färdig blomma, så just nu är växthusen fyllda till bredden av tulpaner som vi plockar och packar. Och under nästa vecka är vi med i både TV, radio och tidningar – så håll utkik!

Vilken är din egen favorittulpan?

– Jag hinner ändra mig många gånger, men Ewa som är ny för i år tycker jag mycket om, säger Amanda Alverbäck, som nu siktar mot de kommande 50 åren tillsammans med familj och kollegor på Ekerö.


Mer information

Följ Alverbäcks Blommors inlägg på Instagram Från Sverige

Läs om Alverbäcks Blommor

Mer om märket Från Sverige

Relaterade inlägg

Bröd, mjöl, gryn & granola — Från Sverige-veckorna

Vi frågade Polarbröd & Korvbrödsbagaren, Frebaco, Leksands knäckebröd och Lantmännen som använder Från Sverige vad de gör under Från Sverige-veckorna.

Frukt, grönt & växtbaserat — Från Sverige-veckorna

Vi frågade företag som märker frukt, grönt och växtbaserat vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna. Så här svarade Svegro, Äppelriket och Färsodlarna!

Mäster Grön Elmia

Elmia Garden — mässan för trädgårdsbranschen

Elmia Garden är för dig som jobbar inom trädgårdsbranschen. Möt Mäster Grön, Blomsterfrämjandet, LRF. Vi ses i Svenska Plantskolors & Prydnadsväxtodlares monter.