från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Skördetiden är i full gång i Kivik, äppelparadiset där odlingarna just nu dignar av äpplen. Den svenska äppelodlingen har vuxit med en fjärdedel de senaste tio åren och den fortsätter att växa. Idag är endast vart fjärde äpple vi äter här odlat i Sverige, men andelen ökar. Kiviks Musteri har gjort must på svenska äpplen sedan 1935 och märker med ursprungsmärkningen Från Sverige. Vi bad Daniel Gejde, sälj- och marknadschef på Kiviks Musteri, berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kiviks musteri

Vad är på gång just nu i Kivik?

– Nu går vi in i skördetid – höjdpunkten på hela året. Skörden firar vi och våra grannar med arrangemanget Skördetid på Österlen, den 25 september till 10 oktober, med massor av aktiviteter såsom en äppelskulpturutställning i våra trädgårdar. Den sista helgen i september firar vi lite extra med bland annat självplock, mustvandringar, en cider- och äppelvinbar och pomologer på plats som kan sortbestämma dina äpplen. Det kommer att finnas såväl årets första äppelmust som ett stort utbud av äpplen och päron till försäljning, berättar Daniel.

Hur går skörden till?

– Alla äpplen plockas för hand från augusti till november. Att odla äpplen är ett hantverk och det är nu som ett helt års jobb ger resultat. Hur skörden blir är såklart beroende av arbetet i odlingen, men även väder och vind liksom jordmån påverkar. 

Var odlas äpplena?

– 90% av de svenska äpplena odlas i Skåne, på Österlen i synnerhetHär är jordmånen mager och sandig, precis som äppelträd vill ha det. Österlen omgärdas av Östersjön som ger ett kallt klimat på våren vilket motverkar en alltför tidig blomning. På hösten stannar värmen längre, så att äpplena kan få mogna långsamt under varma, ljusa dagar och svala nätter. Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen och därför smakar svenska äpplen mer. 

Berätta om era Från Sverige-märkta produkter!

– Vi har gjort äppelmust på svenska äpplen sedan 1935 och gör det än idag, så det är med stolthet vi kan säga att Årets Skörd äppelmust är Från Sverige-märkt. Även Äppelkräm är en klassiker, som bäst avnjuts med mjölk (svensk såklart).

årets skörd kivik

– Varm & Kall 2,2% är en nygammal produkt som vissa kanske känner igen, men som i höst även lanseras i dagligvaruhandeln med svenskt innehåll. Det är en äppelbrygd, gjord på en blandning av äppelvin och äppelmust, med kanel och vanilj. Perfekt att värma och ta med sig i termosen på promenaden, eller kanske som ett svenskt alternativ till glögg. Som namnet antyder kan den även drickas kall, och då gärna med en isbit under varma sommardagar. Mousserande Äppel lanserades i fjol och är ett härligt alkoholfritt bubbel för speciella stunder.

Var går det att köpa era produkter?

– Våra Från Sverige-märkta produkter säljs runtom i hela landet, både i dagligvaruhandeln och i våra egna butiker. Sortimentet varierar från kedja till kedja, men de finns att få tag på för den som önskar.

 Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– För oss som ett familjeägt livsmedelsföretag i femte generationen, med endast produktion i Sverige, är det viktigt att bevara intresset för svensk frukt och i synnerhet äpplen. I Sverige finns över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Olika äppelsorter ger olika smaker när de förädlas till must och cider och mångfalden är viktig för oss.

Från Sverige-märkningen hjälper våra kunder att hitta de produkter som är så viktiga för att vi ska kunna bevara den smakskatt som svenska äpplen är, men också för att vi som företag ska utvecklas och få finnas i flera generationer till.

Vad innebär ett besök hos er på Kiviks Musteri?

– Hos oss kan du njuta, uppleva och lära dig allt om äpplen, must och cider. Strosa runt i våra vackra äppelträdgårdar där du kan få kunskap om nordiska frukter och bär, se över 70 olika äppelsorter och uppleva kontrasterna mellan gammalt och nytt sätt att odla då här både finns moderna äppelodlingar och våra allra äldsta träd som planterades för över 100 år sedan. Du kan även följa med på en guidad tur och lyssna till vår historia och hur familjeföretaget Kiviks Musteri växte fram.

Vägen ut till musteriet är en upplevelse i sig där du färdas mellan äppelodlingarna, i synnerhet nu i skördetid när träden dignar av äpplen. I Musteributiken kan du botanisera bland våra olika muster, cidrar och andra drycker och i restaurangen kan du njuta av lokal mat och dryck i äpplets tecken. Köp med dig en färdigpackad picknickkorg från vår restaurang och njut i gröngräset under trädkronorna. Här finns också lek och aktiviteter för hela familjen, så vårt musteri är perfekt för den med spring i benen.

kiviks musteri


Mer information

Kiviks Musteri 

Svenska äpplen året runt! 

Odling av äpplen i Sverige 

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige 

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.