från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner! Av alla de tulpaner som säljs i buketter i Sverige är de allra flesta odlade här. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.

svenskodlade tulpaner


8 av 10 tulpaner är odlade i Sverige

Visste du att de allra flesta tulpaner som du hittar i butiken är odlade i Sverige? Det drivs upp tulpaner av ett dussin tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet. Det odlas så mycket som över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år och det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som kan kombineras i det oändliga.

odlasPå familjeföretaget Alverbäcks Blommor på Ekerö strax utanför Stockholm odlas 30 miljoner klimatneutrala svenska tulpaner varje år. Anders Alverbäck odlar tulpaner och kruklökar tillsammans med sin familj enligt familjetradition sedan 1968.


Svenska tulpaner är klimatsmarta

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Många handelsträdgårdar i Sverige är familjeföretag där flera generationer arbetat och arbetar tillsammans. Ofta kan du se på förpackningen vilken handelsträdgård tulpanerna kommer från.

Sörby Handelsträdgård har tulpaner skördats och packats långt in på kvällarna hela veckan inför Tulpanens Dag!


Vad betyder Från Sverige-märket på tulpanerna?

En tulpan med märket Från Sverige är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade, merparten är även klimatcertifierade. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan.

På Lagergrens Handelsträdgård packas tulpanbuketter för fullt! Lagergrens Handelsträdgård är ett blomsterproducerande familjeföretag som ligger i Lenhovda i de småländska skogarna.


5 enkla knep – så får du dina tulpaner att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du fem enkla och praktiska knep på hur du lyckas. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.


Mer information

Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet
Här ser du alla plantskolor och handelsträdgårdar som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Stacky’s – en smartare kvadrat av svenska råvaror

Stacky’s är en växtbaserad matbit, gjord på svenska råvaror, som inte försöker att imitera kött. Vi bad Macs Moser, medgrundare till Stacky’s, att berätta mer.

Matrapporten 2022 – svenskproducerat viktigast

Svenskproducerat är viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends Matrapport 2022. Här kan du läsa mer!

midsommar svenskt

Tack för att du väljer svenskt till midsommar

Midsommar ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror, livsmedel och svenskodlade blommor. Titta efter Från Sverige-märkningen när du handlar till midsommarmat!