Närproducerat fortsatt viktigt enligt Matrapporten
Närproducerat är fortsatt viktigt när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends Matrapport 2021. Matrapporten visar bland annat var man får inspiration, årets trendrätt och hur det vegetariska ätandet förändrats. Och så Sveriges mest lagade rätter – kan du gissa vilka de är?
Food and Friends Matrapport presenterar siffror kring svenskarnas matvanor.
Närproducerat fortsatt viktigt vid val av matprodukt
Närproducerat är fortsatt en viktig egenskap när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst. Allra viktigast är det att matprodukten kommer från ett varumärke som känns igen följt av närproducerat och att matprodukten har ett billigt/lågt pris.
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som betyder att varan är odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om märkningen.
10 i topp – Sveriges mest lagade rätter
När det kommer till vad vi föredrar att äta ligger spagetti köttfärssås fortsatt i topp bland svenskarnas vardagsrätter, följt av kyckling med tillbehör och pastarätter på andra samt tredjeplats. Till helgen är det populärast att duka upp med tacos, pizza och biff med tillbehör och när det kommer till vegotoppen toppar pasta med sås följt av grönsakssoppa och sallad listan.
Sveriges mest lagade rätter 2021.
Det vegetariska ätandet minskar
I förra årets rapport konstaterades att pandemin har gjort stora avtryck i hur svenskarna äter, handlar och konsumerar mat. Avtrycken fortsätter även i år med några tydliga nya tendenser. 2021 är året då det vegetariska ätandet minskar för första gången sedan Matrapportens start för 10 år sedan.
Om Matrapporten
Matrapporten 2021 presenterar siffror kring svenskarnas matvanor. Bakgrund: Ett urval på 1000 personer motsvarande ett representativt urval på ålder (15-74 år), kön och region dras från en grupp av paneler bestående av cirka 67 500 personer (Norstat). Datainsamlingen gjordes i april/maj 2021.
Hela rapporten hittar du här
Läs mer inne på Food & Friends