Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020
Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.
20% tycker att närproducerat är viktigast.
Det är tydligt att årets upplaga av Food & Friends Matrapport präglas av coronapandemin – såväl när det gäller svenskarnas sätt att äta, som att laga och handla mat.
I tidigare undersökningar har matintresset i Sverige varit väldigt högt och successivt ökat för varje år. Men i årets undersökning har siffran sjunkit från 81 procent till 74 procent av de som uppger sig vara intresserade eller mycket intresserade av mat och matlagning. Detta kan bero på att maten blivit mer “funktionell” under coronapandemin, menar projektledaren Pontus Dahlström.
Närproducerat är fortsatt den viktigaste egenskapen när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst. På andra plats är det viktigast att produkten är billig följt av hållbart producerad på tredje plats.
När det kommer till vad vi föredrar att äta ligger spagetti köttfärssås fortsatt i topp bland svenskarnas vardagsrätter, följt av pastarätter och kyckling med tillbehör på andra samt tredjeplats. Till helgen är det populärast att duka upp med tacos och är det kommer till vegotoppen är grönsaksoppa nummer ett.
Hela rapporten hittar du här
Undersökningen Matrapporten initierades för att se hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Den första rapporten kom 2012 sedan dess släpps årliga utgåvor om utvecklingen. Matrapportens frågor och analys görs av Food & Friends. En webbpanel med ett representativt urval av 1 025 personer i åldrarna 15-74 år har deltagit och svarat på frågor kring mat och måltider. Undersökningen genomfördes 15-24 maj 2020.
Läs mer inne på Food & Friends