från sverige

Tillbaka

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Närproducerat

20% tycker att närproducerat är viktigast.

Det är tydligt att årets upplaga av Food & Friends Matrapport präglas av coronapandemin – såväl när det gäller svenskarnas sätt att äta, som att laga och handla mat.

I tidigare undersökningar har matintresset i Sverige varit väldigt högt och successivt ökat för varje år. Men i årets undersökning har siffran sjunkit från 81 procent till 74 procent av de som uppger sig vara intresserade eller mycket intresserade av mat och matlagning. Detta kan bero på att maten blivit mer “funktionell” under coronapandemin, menar projektledaren Pontus Dahlström.

Närproducerat är fortsatt den viktigaste egenskapen när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst. På andra plats är det viktigast att produkten är billig följt av hållbart producerad på tredje plats.

När det kommer till vad vi föredrar att äta ligger spagetti köttfärssås fortsatt i topp bland svenskarnas vardagsrätter, följt av pastarätter och kyckling med tillbehör på andra samt tredjeplats. Till helgen är det populärast att duka upp med tacos och är det kommer till vegotoppen är grönsaksoppa nummer ett.

Hela rapporten hittar du här


Undersökningen Matrapporten initierades för att se hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Den första rapporten kom 2012 sedan dess släpps årliga utgåvor om utvecklingen. Matrapportens frågor och analys görs av Food & Friends. En webbpanel med ett representativt urval av 1 025 personer i åldrarna 15-74 år har deltagit och svarat på frågor kring mat och måltider. Undersökningen genomfördes 15-24 maj 2020.

Läs mer inne på Food & Friends

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.