från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Mejeri, ost och glass — Från Sverige-veckorna

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Vi bad SIA Glass, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna. De är några av de företag som ursprungsmärker sina produkter med Från Sverige och Mjölk från Sverige. Märket Mjölk från Sverige tydliggör att det alltid är 100% svensk mjölk i produkterna, oavsett om varan finns i ostdisken, i mejeridisken eller frysen.

Under två veckor lyfts Från Sverige-märkta varor fram i hela kundvarvet, cirka 900 butiker skyltas upp med Från Sveriges butiksmaterial och ett stort antal livsmedelsföretag skyltar upp sina varor extra, har kampanjer och kommunicerar i sina kanaler.

Det gör vi för att göra det enkelt för dig som handlar att välja Från Sverige-märkta varor, vilket betyder att varorna är odlade eller födda och uppfödda i Sverige, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Vi frågade företagen tre frågor:

1.     Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

2.     Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

3.     Vad väntar ni er av Från Sverige-veckorna? 

 SIA Glass

— För oss är det alltid viktigt att så långt det är möjligt se till att våra produkter är från Sverige, vi har all vår produktion i Slöinge. Vi är stolta att vara den enda rikstäckande glassleverantören som kan visa upp Från Sverige-märkningen, både i butik och i andra övriga kanaler.

— Vi har under flera decennier betraktat svensk produktion som en grundpelare i vår glassproduktion, liksom att i största möjliga mån använda svenska råvaror. Det är vårt ansvar att göra det lätt för konsumenten att välja svenskproducerat i glasskiosken eller butiken. Därför är det också en självklarhet för oss att märka vår glass.

— Våra konsumenter tycker att det är viktigt att den produkt de köper är ursprungsmärkt och vill känna sig trygga med innehållet. Vi är också väldigt stolta över att kunna sätta märkningen på våra produkter.

Martina Bengtsson på SIA GlassGäsene Mejeri

— Under Från Sverige-veckorna skyltar vi upp med Från Sveriges butiksmaterial men berättar även på sociala medier hur viktigt det är att handla svenskt.

— Vi ursprungsmärker för att hjälpa och upplysa kunden om vad de köper och vikten att handla svenskt.

— Vi är med under veckorna för att konsumenten ska få upp ögonen mer när det gäller svenska mejerivaror. Att det blir lika självklart att köpa svensk ost som svensk kött!

Peter Edqvist på Gäsene MejeriFalköpings Mejeri

— I samband med Från Sverige-veckorna sätter vi upp Från Sverige-material vid våra märkta produkter i den mån vi får i butikerna. Vi kommer också att lyfta det i sociala medier from 20 september till 1 oktober. Håll utkik 😊!

— Vi ursprungsmärker med Från Sverige för att vi anser att det är en känd märkning, som borgar för trygghet hos kunderna och ytterligare understryker vårt ursprung!

— Vi tror att Från Sverige-veckorna gör det ännu mer känt vad märkningen står för. Vi är med för att det är självklart att vi vill lyfta den svenska matproduktionen och försäljningen.

Patrick Kunst på Falköpings Mejeri


Mjölk från Sverige och Från Sverige används på mejeri och ost

Både märket Från Sverige och Mjölk från Sverige kan användas på mejerivaror, ost, glass och andra produkter som använder svensk mjölk. Mjölk från Sverige-märket tydliggör den svenska mjölken produkten den baseras på, exempelvis på en fruktyoghurt av svensk mjölk med mango. När glassen innehåller ägg, är det alltid 100% svenska ägg. Läs mer om produkter med flera ingredienser

Från Sverige-märkt grillost svensk grillost
Idag finns ett brett utbud av grillost som är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige.Från Sverige-märket gör det enklare att hitta svenskt i butiken

Undersökningar visar att det blivit enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken sedan ursprungsmärkningen lanserades, men det finns fortfarande mycket att göra. Undersökningar visar att 7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat, att det är viktigt med svenska råvaror och att man är beredd på att betala mer för svenska råvaror. 84% känner till Från Sverige-märkningen. (Demoskop april 2021)
Här kan du se
butiksmaterialet du möter i butiken — titta efter märket!SIA Glass är ett av de företag som har Från Sverige-märkta produkter i frysen — i frysen är det alltid säsong!

Mer information

Från Sverige-märkt i hela butiksvarvet

Det händer under Från Sverige-veckorna!

Företag som märker med Från Sverige

Här är kriterierna för ursprungsmärkningen och vad som gäller för varor med flera ingredienser

Vill ni märka med ursprungsmärkningen Från Sverige? Så gör du.

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.