från sverige

Tillbaka

Märket gör det enkelt att hitta och välja svenskt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige gör det enkelt att hitta svenska produkter när du handlar. För att varan ska godkännas för märkningen ska den leva upp till märkets kriterier – odlad, född och uppfödd, förädlad och förpackad i Sverige.

En frivillig ursprungsmärkning

Märket Från Sverige kan användas på alla typer av produkter som uppfyller kriterierna. Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige. På mejerivaror används både märket Från Sverige och märket Mjölk från Sverige. Märkena liknar varandra, är tydligt blågula och är lätta att känna igen och förstå. Huvudprinciperna för märkningen är att den ska möta konsumenternas förväntningar och att det är råvaran och produktionen som räknas.

Gör det enklare att hitta och välja svenskt

Märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Många vill välja svenskproducerat men har svårt att se ursprunget på förpackningarna. Det tydliga blågula märket gör det enklare att hitta och aktivt välja svenskproducerad mat, dryck och växter i butikernas hyllor och diskar.

Märkningens fem kriterier

Kriterierna är de samma för märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige:

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Alla sorters råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Du hittar märket på alla typer av livsmedel: Mejerivaror, kött, korv, ost, grönsaker, frukt, bär, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, sylt, senap, kyckling, färdigrätter, hund- och kattmat och en mängd andra varor i hyllor, diskar och frysdiskar. Du kan även hitta märket på restauranger som exempelvis bara använder svenskt kött.

Produkterna godkänns innan de får märkas

Det är frivilligt för företag att använda ursprungsmärkningen. Företag som vill märka sina produkter behöver först godkännas av oss. Sedan godkänner vi varje produkt som företaget vill märka för att se att den lever upp till kriterierna. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kvalitetssäkrad produktion och kontroll

Både de företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt gällande kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Därför ska du välja svenskt

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. I Sverige har vi hög livsmedelssäkerhet som ger trygg och säker mat. Vi har bra förutsättningar för odling och uppfödning, bra arbetsförhållanden, korta transporter, strikta odlingsregler, världens mest omfattande djurskyddslagstiftning och är det land som har lägst antibiotikaanvändning inom EU.

Stärker den svenska livsmedelsproduktionen

Att allt fler hittar och väljer råvaror, livsmedel och växter från Sverige hjälper till att stärka och utveckla vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras.

Med hjälp av märkningen kan du enklare göra aktiva val och välja svenskproducerat – och sedan laga all världens mat!


Några sidförslag för dig som vill veta mer

Livsmedel från Sverige

Svenska råvaror

Svenska växter

Därför ska du välja svenskt

Företag som märker

Sammansatta varor

Kontroll av märkningen

Märket Från Sverige

Märket Kött från Sverige

Märket Mjölk från Sverige

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.