från sverige

Tillbaka

Märket gör det enkelt att hitta och välja svenskt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige gör det enkelt att hitta svenska produkter när du handlar. För att varan ska godkännas för märkningen ska den leva upp till märkets kriterier – odlad, född och uppfödd, förädlad och förpackad i Sverige.

En frivillig ursprungsmärkning

Märket Från Sverige kan användas på alla typer av produkter som uppfyller kriterierna. Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige. På mejerivaror används både märket Från Sverige och märket Mjölk från Sverige. Märkena liknar varandra, är tydligt blågula och är lätta att känna igen och förstå. Huvudprinciperna för märkningen är att den ska möta konsumenternas förväntningar och att det är råvaran och produktionen som räknas.

Gör det enklare att hitta och välja svenskt

Märkningen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Många vill välja svenskproducerat men har svårt att se ursprunget på förpackningarna. Det tydliga blågula märket gör det enklare att hitta och aktivt välja svenskproducerad mat, dryck och växter i butikernas hyllor och diskar.

Märkningens fem kriterier

Kriterierna är de samma för märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige:

• Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige
• Odling sker i Sverige
• All förädling och packning sker i Sverige
• I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Ost, müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.
• Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100% svenskt, även i sammansatta produkter som korv eller fruktyoghurt.

Alla sorters råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Du hittar märket på alla typer av livsmedel: Mejerivaror, kött, korv, ost, grönsaker, frukt, bär, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, sylt, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor i hyllor, diskar och frysdiskar. Du kan även hitta märket på restauranger som exempelvis bara använder svenskt kött.

Produkterna godkänns innan de får märkas

Det är frivilligt för företag att använda ursprungsmärkningen. Företag som vill märka sina produkter behöver först godkännas av oss. Sedan godkänner vi varje produkt som företaget vill märka för att se att den lever upp till kriterierna. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kvalitetssäkrad produktion och kontroll

Både de företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt gällande kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Därför ska du välja svenskt

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. I Sverige har vi hög livsmedelssäkerhet som ger trygg och säker mat. Vi har bra förutsättningar för odling och uppfödning, bra arbetsförhållanden, korta transporter, strikta odlingsregler, världens mest omfattande djurskyddslagstiftning och är det land som har lägst antibiotikaanvändning inom EU.

Stärker den svenska livsmedelsproduktionen

Att allt fler hittar och väljer råvaror, livsmedel och växter från Sverige hjälper till att stärka och utveckla vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras.

Med hjälp av märkningen kan du enklare göra aktiva val och välja svenskproducerat – och sedan laga all världens mat!


Några sidförslag för dig som vill veta mer

Livsmedel från Sverige

Svenska råvaror

Svenska växter

Därför ska du välja svenskt

Företag som märker

Sammansatta varor

Kontroll av märkningen

Märket Från Sverige

Märket Kött från Sverige

Märket Mjölk från Sverige

Aktuellt

Knäckebrödets dag – knastrande gott!

Måndagen den 19 februari uppmuntrar Knäckebrödsakademin oss att knastra lite extra med vårt favoritknäckebröd. Vilken sida av knäcket brer du smör på?

En hyllning till den svenska osten

Om du tycker om svensk ost ska du passa på att gå på Ostfestivalen i Stockholm i helgen. En ostfest där du kan njuta av svenska ostar gjord av svensk mjölk!

blomsterfrämjandet

Instagram Från Sverige – Blomsterfrämjandet tar över

Vecka 7 är Blomsterfrämjandet värdar på Från Sveriges instagramkonto. Blomsterfrämjandet sprider information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner.