från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Livsmedelsdagarna — meny, möten & livsmedelspriset!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige-märkningen var på plats som huvudsponsor under Livsmedelsdagarna. Det bjöds på intressanta talare och givande möten och vi på Från Sverige bjöd på en utmärkt höstmeny vid banketten! När vi komponerade menyn ville vi visa på bredden av Från Sverige-märkta produkter i säsong, med bland annat höstlamm, grönsaker och äpplen. Stort grattis till Gårdsfisk som vann Livsmedelspriset 2021!

Livsmedelspriset 2021 Gårdsfisk

Stort grattis till Gårdsfisk som vann Livsmedelspriset 2021! Gårdsfisk ursprungsmärker med Från Sverige.

Svenskmärkning stolt huvudsponsor

Svenskmärkning, med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, var stolt huvudsponsor för Livsmedelsdagarna 2021 den 20-22 oktober i Tylösand. Temat för Livsmedelsdagarna 2021 är ”Rebuild Better – för en hållbar framtid” och programmet bjöd på nyheter, insikter och många möten med stora delar av den svenska livsmedelsbranschen.

Läs mer om Livsmedelsdagarna 2021

Ingela Stenson, styrelseledamot och chefredaktör för Livsmedel i fokus var moderator för Livsmedelsdagarna 2021. 


Utmärkta vinnare av Livsmedelspriset!

Stort grattis till Gårdsfisk som bland de åtta nominerade utsågs till vinnare av Livsmedelspriset 2021! På plats var även Fazer Kvarn som vann Livsmedelspriset 2020. Båda märker med Från Sverige, vilket vi tycker är extra roligt!

Grattis Gårdsfisk till Livsmedelspriset 2022!

Juryns motivering:

”Gårdsfisk vinner Livsmedelspriset 2021 för sin innovativa satsning som visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Genom att förflytta odlandet av fisk från vatten till land undviker de överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara på fiskgödseln och återanvänder den på jordbruksmarker. Gårdsfisk har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsättningar som finns i lantbruket. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företaget vill förändra hur vi ser på fiskodling i grunden och deras vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas.”

Läs mer om Gårdsfisk


Grattis Fazer Kvarn till Livsmedelspriset 2020!

Under Livsmedelsdagarna var Fazer Kvarn på plats för att berätta om Frebacos innovativa produkt Havreris, som vann Livsmedelspriset 2020. Delar av juryns motivering var så här: ”Lanseringen av Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.”

Läs mer om Fazer Kvarn Havreris och Frebaco


 Från Sveriges höstmeny med utmärkta råvaror

Från Sverige presenterade en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021. När vi komponerade menyn ville vi visa på bredden av Från Sverige-märkta produkter som följer kriterierna; odlade, födda och uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Vi ville även att det skulle vara råvaror i säsong, och där är höstlammet en viktig del av höstens smaker och råvaror.

Förrätt
Gravad eldad röding med lättrökt palsternackskräm, rödbetspicklad fänkål samt lagrad prästostpaj på råg med svamp och silverlök.

Varmrätt:
Smörstekt lammrygg med rostad schalottenlökssky, varmsallad på svartkål, grönkål, morot och rödlök, potatis och rotselleripuré samt krispig boll på lamm rillette.

Dessert:
Fläderinkokt äpple med salt kanelkolasås, äppelcidersorbet, havrekakscrumble, nötganache och maräng.


Tack för gott samarbete och fina råvaror!

Lammrygg från Scan
Säsongens grönsaker från SydGrönt
Maräng gjord av ägg sponsrade av Torggummans Ägg
Havrekakscrumble av AXA Havregryn Lantmännen
Äpplen i efterrätt och fruktskålar från Äppelriket Österlen

 

Scan har levererat höstlamm till varmrätten

En produkt från Scan är alltid är 100 % svenskt kött från svenska gårdar — djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Kärnan i verksamheten är hantverket och kontrollen över hela kedjan — från djurets välmående, till transport och slutligen till styckning, mörning och charktillverkning. Från gård till gaffel.

SydGrönt har sponsrat med säsongens grönsaker

SydGrönt är Sveriges största leverantör av svenskproducerad frukt och grönsaker. De utvecklar, odlar, säljer och distribuerar ett modernt sortiment av svenskproducerad frukt och grönsaker till hela den svenska dagligvaruhandeln. Här säljs både konventionellt odlade och ekologiska produkter, och de är ett KRAV-certifierat företag.

Torggummans Ägg sponsrar äggen i marängen

Torggummans Ägg är ett lokalt familjeföretag med rötterna i Dalsland. Sedan 1948 säljer de ägg från egna hönor, packar och levererar. Hönorna går fritt inomhus eller utomhus. De är certifierade med den rosa checken då den säkerställer att hela kedjan ifrån foder, kläckeri, hönan och packeri håller en högre kvalité. De tror på att glada hönor värper goda ägg.

AXA står för havregrynen i havrekakscrumble

AXA är en del av Lantmännen Cerealia som utvecklar, tillverkar och marknadsför framförallt spannmålsbaserade produkter under välkända varumärken. AXA har mer än hundra års erfarenhet av att framställa naturliga och hälsosamma frukostprodukter baserade på havre med lokala kvarnar i både Sverige, Norge och Danmark.

Äppelriket står för äpplena i efterrätt och fruktskålar

Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 65 fruktodlare runt om i Skåne, Blekinge, Småland och nu även Östergötland. De lagrar, sorterar och packar frukten i sitt centralpackeri i Kivik, samt ute i odlarnas egna packerier, och skördar årligen 10-15 miljoner kg frukt. Ungefär 85% av skörden är äpple, 10% päron, 4% plommon och 1% bigarråer.


Mer information

Från Sverige sponsrar

Relaterade inlägg

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här hittar du sex enkla och praktiska knep på hur du lyckas.

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.