från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lär dig mer om svensk havre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Havre odlas i alla våra regioner och det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité. Varje år skördas cirka 0,7 miljoner ton havre i Sverige, vilket utgör ca 13% av den totala spannmålsskörden. Här kan du lära dig mer om odling av havre i Sverige och olika havreprodukter som märks med Från Sverige-märkningen.

Odling av havre i Sverige

Havre är lättast att känna igen eftersom det påminner om en vippa och inte är ett samlat ax som vete, korn och råg. Idag odlas havre på sju procent av åkerarealen och varje år skördas cirka 0,7 miljoner ton havre i Sverige, vilket utgör ca 13% av den totala spannmålsskörden. (beräknat på snittet för havre och den totala skörden under de senaste fem åren i Sverige). Havre odlas främst till foder för nötkreatur och hästar.

Tidigare har odlingen av havre minskat på grund av att många bönder har haft svårare att tjäna pengar på havre jämfört med andra grödor. Men de senaste åren har odlingen börjat öka igen eftersom det är fler som vill ha produkter som är gjorda på havre.

Havreprodukter från Sverige

Idag finns ett brett utbud av havreprodukter som märks med Från Sverige. Förutom havregryn finns en rad spannmålsprodukter som bröd, havredryck, flingor, havreris och bakverk. Från Sverige-märket betyder att varan är odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket!

Sveriges spannmål är bland de renaste i Europa

Sverige framställer spannmål av EU-kvalitet – något som självklart inte kommer av sig självt. Vi använder modern odlingsteknik och det är till exempel inte tillåtet att behandla spannmål med bekämpningsmedel precis före skörd. Här kan du läsa mer om de fyra vanligaste sädesslagen – vete, havre, korn och råg.

Havregryn

Havregryn är näringsrika och kan användas till mycket. Många produkter går att köpa färdigt och en del kan du baka eller laga själv. En älskad frukostklassiker är havregrynsgröt. Havregrynsgröt går att variera i all oändlighet efter smak, årstid och tillfälle. Här nedan hittar du recept på havregrynsgröt toppad med kanelstekta äpplen och sirap som topping på gröten. Till vardags kan du köra på snabbvarianten i micro. Fördelen med havregrynsgröt i micro är att det går på någon minut och dessutom slipper du att diska kastrullen – perfekt för hektiska morgnar!

Gröt är inte bara gott, prisvärt och enkelt – det är också lätt att variera.

Recept –Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen

Du behöver:

1 dl havregryn
1 ½ dl vatten
1 ½ dl mjölk
½ kryddmått salt
½ äpple, i skivor
smör eller olja
kanel
sirap eller honung

Så här gör du:

1. Blanda havregryn, vatten, mjölk och salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i 6-8 minuter, rör om då och då.
2. Medan gröten kokar så skivar du äpplet i smaka klyftor och steker i smör tillsammans med kanel och sirap eller honung. Stek lätt till äpplet har mjuknat.
3. Toppa med äppelskivorna och servera med mjölk.


Mer information

Här kan du läsa mer om de fyra vanligaste sädesslagen – vete, havre, korn och råg

Ta del av fler recept på havregrynsgröt och overnight oats inne hos AXA

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!