Lär dig mer om de fem grundsmakerna
Länge levde vi med fyra grundsmaker: sött, salt, surt och beskt. Det var först i början av 2000-talet som umami erkändes som den femte grundsmaken. Här nedan kan du läsa mer om våra fem grundsmaker och hur du kan känna de olika grundsmakerna.
Länge levde vi med fyra grundsmaker: sött, salt, surt och beskt.
Den femte grundsmaken – umami
Länge levde vi med fyra grundsmaker: sött, salt, surt och beskt. Det var först i början av 2000-talet som umami erkändes som den femte grundsmaken. Umami förekommer naturligt i bland annat tomater, svamp, skaldjur, alger och lufttorkade charkuterier.
Så fungerar smaksinnet
Visste du att en vanlig missuppfattning är att varje grundsmak bara kan uppfattas av en viss del av tungan? Forskning har visat att vi känner de olika grundsmakerna överallt på tungan där det finns smaklökar. Och att vi även har smakreceptorer i svalget och i magen.
Hur du upplever en viss smak beror inte bara på smaklökarna. Även doften påverkar hur du upplever en viss smak. Dofter frigörs när du tuggar sönder maten.
Svenska råvaror – all världens smaker
Av svenska råvaror kan du laga all världens mat, med all världens smaker! Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.
En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Sammansatta varor som är märkta med Från Sverige–märket innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.
Här hittar du utmärkta recept skapade av segrande Årets Kockar och andra inspirerande kockar.
Läs mer
Om den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige
Företagen som märker med Från Sverige