Lär dig mer om biologisk mångfald
Idag är det den internationella dagen för biologisk mångfald. Biologisk mångfald är en förutsättning för vår matproduktion. Vad menas med biologisk mångfald och varför är det viktigt? Och vad gör bönderna i Sverige för att bevara den biologiska mångfalden? Här kan du läsa mer!
Vad menas med biologisk mångfald?
Biologisk mångfald innebär stor artrikedom med olika organismer, växter, insekter och djur och är en förutsättning för ett fungerande ekosystem. Biologisk mångfald är en förutsättning för vår matproduktion. En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar.
Visste du att naturbetesmarker är lika artrika som regnskogen? I Sverige är det jordbruket och de betande djuren som ser till att vi har våra hagmarker och därmed våra vackra öppna landskap. Betande djur och ett levande lantbruk är en nödvändighet för att skapa förutsättningar för många arter.
Betande djur och ett levande lantbruk är en nödvändighet för att skapa förutsättningar för många arter.
Varför är det viktigt att bevara den biologiska mångfalden?
Det finns flera argument för att bevara den biologiska mångfalden:
- Alla arter har ett egenvärde och därför en rätt att finnas till.
- Många arter har stor betydelse för människan, till exempel genom nyttor som pollinering av grödor och att de håller efter skadeinsekter.
- Människor uppskattar och mår bra i ett artrikt och varierat landskap.
- Biologisk mångfald är en försäkring inför framtida behov.
Betande djur främjar den biologiska mångfalden
De betande djuren i Sverige ser till att vi har våra hagmarker och därmed våra vackra öppna landskap. Utan betande djur kan vi inte upprätthålla en rik biologisk mångfald. Ju mer och större skillnader i hur djuren trampar, betar och gödslar desto högre artrikedom i hagar och på ängar. När du väljer svenskt kött gör du en viktig insats för naturen i Sverige.
Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta!
Från Sverige-märkningen gör det lätt att välja svenskt. Titta efter märket nästa gång du handlar!
Det här kan du göra
Gör skillnad genom maten du äter, hur du reser, vad du konsumerar till ditt hem och har du en trädgård eller balkong kan du göra den extra inbjudande för ett myller av arter. Här kan du läsa mer om vad du kan göra själv för att främja den biologiska mångfalden.
Recept i en framtid utan biologisk mångfald
Idag tar vi för givet att vi ska kunna laga mat utifrån spännande recept med många olika råvaror. Det kan vi tacka bina och andra insekter för. Deras pollinering av växter och grödor är en förutsättning för mycket av maten vi äter. Men bina håller på att försvinna och utan dem hotas framtidens matproduktion. Nu väljer KRAV att visa på allvaret i situationen och lanserar, tillsammans med 31 av Sveriges främsta kockar och matkreatörer, en kokbok helt utan mat.
Inga bin. Ingen mat. – Kokboken
Svenska mervärden på köpet
Genom att välja svenska råvaror, livsmedel och växter får du svenska mervärden på köpet. Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt, som alla viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara märkt med Från Sverige. Här har vi listat 7 viktiga mervärden.
Mer information
Svenskt kött – Biologisk mångfald och ett levande landskap
Jordbruksverket – Det här är biologisk mångfald